Dijous, 28 de Març de 2024

El Morell registra una setantena d'episodis de contaminació de l'aire en els dos primers mesos de l'any

A partir dels resultats d'un informe elaborat per la UPC, el batlle reclama a la Generalitat un estudi per al Camp

15 de Març de 2019, per Marc Busquets
  • Un instant de la presentació de l'informe

    Marc Busquets

L'alcalde del Morell, Pere Guinovart, vol que la Generalitat faci un estudi sobre la qualitat de l'aire al Camp de Tarragona. Arran les dades recopilades en un treball fet pel Laboratori del centre de Medi Ambient de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), al qual dona suport el consistori del municipi del Tarragonès i el col·lectiu Cel net, i segons les quals al poble s'hi han registrat 70 episodis de contaminació només en els dos primers d'enguany, el batlle ha apuntat que cal "forçar la indústria a rebaixar les emissions de benzè i l'1,3 butadiè", compostos volàtils i cancerígens, i ha recordat que ja fa sis anys que es va demanar a l'Estat que s'establís una normativa específica que regulés el màxims permesos de l'últim. És el quart estudi realitzat. 

La majoria dels episodis, al polígon nord

En l'estudi, presentat el passat dijous a la tarda, s'apunta l'increment d'episodis de contaminació entre gener i febrer en comparació al període comprès entre els mesos d'octubre i desembre de 2018. Llavors, s'ha exposat, en van ser 51 (en tot l'exercici en van ser 63). En aquest sentit, s'ha subratllat que el valor més alt d'1,3 butadiè s'ha situat en 15,7ug/Nm3 i, el de benzè, en 35,6 ug/Nm3, quan la normativa estableix que la mitjana anual no haurien de superar els nivells de 2 i 5 respectivament, atès el seu component carcinogen. La majoria dels casos detecats (un 60%, aproximadament) provenen del polígon nord del municipi, que és a prop de la planta petroquímica. De fet, s'han establert punts de mesura en diversos indrets del terme municipal per constatar que els episodis són de menor intensitat com més lluny es troben del focus emissor. 

En representació de la UPC, Eva Gallego ha exposat la metodologia de l'estudi, que ha inclòs pautes de control químic i social. En el primer cas, s'han habilitat mesuradors que poden retenir els compostos; en el segon cas, veïns del poble han informat de les vegades en què "per una olor, o per malestar", han pogut patir exposició a un episodi de contaminació, classificat aquest entre valors d'1 a 5 segons la seva intensitat. Igualment, i també per part del laboratori universitari, Xavier Roca ha detallat que hi ha franges horàries del dia en què es registren els valors més alts (al matí i al vespre), així com determinats mesos de l'any (entre octubre i febrer, segons les seves dades). 

A la baixa, des de 2013

Per tot plegat, i si bé s'ha indicat que des de l'inici de la realització dels estudis, l'any 2013, els episodis de contaminació "van a la baixa" en controls de 24 hores, el cert és que "segueixen sent alts i produint-se amb continuïtat" en comparació amb altres poblacions del país. Això, s'ha destacat que la davallada evidencia que "les indústries han moderat les emissions". S'ha fet constar que existeix una "correlació directa" entre "la direcció del vent" i els casos detectats. Per tot plegat, i tot i tractar-se d'una problemàtica "episòdica", s'ha manifestat que "la situació no és bona", tot assegurant que cal actuar "sobre el focus d'emissió". De passada, s'ha alertat de la situació a la qual estan sotmesos els treballadors de la planta, "molt més exposats" que no pas els veïns. En tot cas, ha matisat Gallego, "aquesta és ja una qüestió laboral, i nosaltres n'hem tractada una de medioambiental". 

Des de Cel Net, Josep Maria Torres ha instat les empreses del sector a revelar "d'on surten aquests episodis, i quina solució hi pensen aportar". L'activista ha estat crític amb el rol de la Taula de l'aire, que al seu parer "no ens ha ajudat en res i no posarà remei" a la situació. "No donem validesa als contraestudis que ara puguin aparèixer per part de la indústria, i que rebratan aquest", ha afegit, tot revelant "amenaces i pressions" d'aquesta en els últims anys "als ajuntaments i als actors locals". 

Guinovart ha tancat la presentació dels resultatsot exigint a la Generalitat que impulsi un estudi independent al que realitzen les empreses del sector per tal de garantir-ne l'objectivitat dels resultats. Mentre "això no passi", ha assegurat el batlle, l'Ajuntament del Morell seguirà promovent treballs com el de la UPC per "forçar les empreses del sector a rebaixar les emissions dels contaminants perquè ens hi va la salut".  

 

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics