La Diputació de Tarragona aprovarà un pressupost de gairebé 150 milions d'euros. Els comptes per al 2018, que es ratificaran en el ple ordinari d'aquest divendres, s'eleven a 147.418.600 euros, el que representa un lleuger increment del 2% respecte l'exercici actual. Entre els projectes en cartera, Poblet ha avançat la ubicació d'un centre integral de formació a Reus amb l'objectiu de centralitzar una oferta formativa adreçada a càrrecs electes i a funcionaris que fins ara es prestava de forma dispersa en diversos espais. Aquest centre propi de la institució aprofitarà l'edifici de l'antiga escola d'art de Reus, que disposa d'uns 4.000 metres quadrats. L'ampliació del conservatori de música de Tarragona, amb la compra de l'edifici annex del carrer Cavallers, també és un projecte amb el qual la institució hi treballarà l'any vinent. El pressupost inclou, com a novetat, una partida econòmica de mig milió d'euros per a les colles castelleres, supeditada a què aquestes s'involucrin amb els Jocs Mediterranis.
Aquesta aportació singular, que es repartirà entre les colles segons la puntuació obtinguda en el darrer Concurs de Castells, es concretarà en una actuació castellera conjunta en el marc dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.
80 MEUR del PAM, sense haver de recórrer al crèdit
Del pressupost, la inversió directa als municipis és la que té major pes, a través del Pla d'Acció Municipal i el programa de suport a l'administració electrònica, amb una inversió conjunta de 80 milions d'euros del 2017 al 2020, dels quals 25 milions s'aportaran l'any 2018. El president Josep Poblet ha destacat que els 80 milions del PAM estan garantits, sense haver de recórrer al crèdit.
Als diferents projectes del PAM s'hi afegeixen altres accions específiques igualment orientades als ens locals. En destaquen els ajuts als consells comarcals, amb un total de 4.876.837 euros, la partida de 5.000.000 euros per als centres de titularitat municipal del primer cicle d'educació infantil, o l'aportació de 540.000 euros per a transport escolar no obligatori.
Inversions en tots els àmbits
Sobre projectes concrets, la Diputació preveu una dotació per a la primera fase de recuperació del Castell d'Escornalbou, amb 230.000 euros. En matèria de turisme, el Patronat de Turisme veurà incrementada la seva partida dels 5,9 milions d'enguany als 7 milions per al 2018, per poder atendre el projecte d'especialització i competitivitat territorial (PECT) TurisTIC en Família.
Pel que fa a l'ocupació, es continuarà impulsant amb programes de formació professional, directament o a través dels consells comarcals -amb gairebé 1,3 milions d'euros. Al mateix temps, es mantindran els diferents plans d'ocupació. Així mateix, i per facilitar l'organització de projecte formatius, es crearà el Centre Integral de Formació, amb una inversió de 400.000 euros.
A nivell de cultura, es continuarà donant suport a les activitats dels municipis a través de l'e-catàleg -1.200.000 euros-, a entitats culturals -800.000 euros-, a inversions en equipaments d'aquest àmbit -700.000 euros- o als consells esportius -344.000 euros-, entre d'altres. I en millores als centres d'ensenyament que gestiona la Diputació -educació especial, escoles d'art i disseny i escoles de música i conservatoris, així com al Museu d'Art Modern, les aportacions en global sumen més de 17 milions.
En aquest sentit, destaca l'inici del projecte d'ampliació de l'escola i conservatori de música, el projecte del qual es desenvoluparà al llarg de 2018. La compra de l'edifici va costar 465.000 euros. Conservarà l'estructura i s'enderrocarà parcialment per dins. "La propietat ho anava a vendre per fer-hi una promoció privada, però vam aconseguir comprar-lo, només podia ser aquell edifici", ha sentenciat Poblet.
També es manté el suport al desplegament de la Regió del Coneixement, en aliança amb la Universitat Rovira i Virgili, a fi d'assolir l'objectiu de ser "la primera regió de Catalunya amb model propi en innovació i competitivitat i un dels territoris europeus capdavanters en aquest àmbit", ha dit el president de la Diputació. La inversió es manté en els 500.000 euros aproximadament, cada any, des del 2009.
Finalment, en matèria de carreteres, la inversió per a l'any vinent serà de 5.670.000 euros per a obra nova a la xarxa de carreteres de titularitat de la Diputació, als quals se sumaran 2.200.000 euros més per a millores a les carreteres existents i un milió per a tasques de neteja de cunetes i actuacions a zones de protecció. I es destinaran 990.000 euros en senyalització i millores puntuals de seguretat i drenatge.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics