Divendres, 27 de Setembre de 2024

La Diputació lidera una inversió de 4 milions d'euros al Castell-Monestir d'Escornalbou

La intenció és potenciar el turisme al territori i superar els 100.000 visitants anuals

14 de Juliol de 2017, per Redacció
  • Les autoritats polítiques passegen per l'interior del Castell-Monestir d'Escornalbou

    Cedida

  • Cedida

Amb l’assistència de la consellera de Governació i Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat, Meritxell Borràs, i la del president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, aquest divendres, s’ha presentat públicament el projecte de restauració del Castell-Monestir d’Escornalbou i del seu entorn.

Propietat de la Diputació i de la Generalitat, la proposta presentada  vol convertir-lo en un atractiu cultural i turístic de primer ordre del Camp de Tarragona i del conjunt de Catalunya amb la previsió de passar dels actuals 20.000 visitants als 100.000 un cop realitzades les actuacions. Per aconseguir-ho, la Diputació lidera una iniciativa que preveu una inversió superior als 4 milions d’euros, i es desenvoluparà en tres fases a partir d’enguany.

La primera d’elles afectarà l’entorn del Castell- Monestir, i comptarà amb una inversió d’1.704.919 euros, dels quals 613.908 seran aportats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La Diputació de Tarragona es farà càrrec de la resta de l’import. En aquesta primera actuació també s’ha inclòs la recuperació i millora de camins que uneixen els municipis de l’antiga Baronia d’Escornalbou (Riudecanyes, Vilanova d’Escornalbou, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, l’Argentera i la Torre de Fontaubella); l’ordenació de l’entorn natural i patrimonial; la restauració del patrimoni arquitectònic a l’entorn del castell monestir (mur de contenció del passeig dels Frares i Font del Sarraí); l’abastament d’aigua potable, sanejament i depuració d’aigües residuals al castell monestir, i la senyalització i interpretació dels elements naturals, patrimonials, arqueològics i etnològics del recinte.

En una segona fase, es realitzaran obres de conservació dels immobles del castell monestir: la restauració de l’església i de la torre, l’estabilització estructural de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències de la família d’Eduard Toda, i la creació d’un espai d’acollida de visitants i d’una àrea de repòs.

Com a darrera fase s’ha previst incidir en la promoció turística, cultural i de lleure de l’espai. En aquest sentit, el recinte és un destacat focus històric, cultural, natural i patrimonial, a banda d’haver estat residència de l’emblemàtic egiptòleg, bibliòfil, escriptor i viatger Eduard Toda, del qual l’any passat es va commemorar el 75è aniversari de la seva mort. En l’actualitat, unes 40.000 persones visiten l’entorn de la Baronia, de les quals 20.000 gaudeixen d’una visita guiada del Castell-Monestir.

Xarxa de biomassa

D'altra banda la Diputació de Tarragona també impulsarà l'ús de la biomassa a la demarcació. En concret, instal·larà calderes i xarxes de calor a 9 municipis de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona per produir energia tèrmica gràcies a la biomassa. L'energia que s'hi generi s'utilitzarà per escalfar equipaments públics del mateix municipi. La Diputació serà l'encarregada de redactar i executar aquest projecte que busca mobilitzar la biomassa forestal local i aprofitar-la per convertir-la en energia.

Gandesa, La Fatarella, Rasquera, Tivissa, La Sénia, Horta de Sant Joan, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Alcover i El Montmell són els municipis que es beneficiaran d'aquesta iniciativa. Per promoure l'ús de la biomassa com a font d'energia sostenible a la resta de la demarcació, el projecte també preveu obrir una oficina tècnica per fer-ne difusió.

L'aprofitament de la biomassa com a font de calor té com a objectiu prevenir incendis gràcies a la neteja dels boscos, potenciar l'ús de l'energia renovable i local, fomentar una gestió forestal sostenible i reduir la despesa energètica als municipis. El projecte té un cost de 2.152.000 euros, dels quals el 41,32% està cobert pels fons FEDER i el 58,68% l'assumeixen entre la Diputació i els municipis beneficiaris.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital castell monestir escornalbou

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges