Divendres, 29 de Març de 2024

L’ampliació horària del servei d’hemodinàmica evita el trasllat de 181 pacients de Tarragona a Barcelona

L’Institut Català de la Salut estudiarà una ampliació estructural de la unitat de l’Hospital Joan XXIII

15 de Febrer de 2016, per ACN
  • L'equip de la unitat d'hemodinàmica del Joan XXIII de Tarragona, fent una angioplàstia primària a una pacient infartada

    ACN

Aquest dimarts es complirà un any de l’ampliació de 12 a 24 hores diàries de la unitat d’hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona. Durant aquest període, el nombre d’activacions del Codi Infart ha crescut un 61% i el nombre de casos ha passat de 295 a 476. Aquest increment ha evitat la derivació de 181 malalts de la demarcació a hospitals de Barcelona, segons ha informat aquest dilluns l’Institut Català de la Salut (ICS). Un cop constatada l’evolució de la demanda, es valorarà una possible ampliació estructural de la unitat -amb l’adequació d’una segona sala d’hemodinàmica- per tal de mantenir la resposta a les necessitats assistencials. El cost de l’ampliació va ser d’un milió d’euros que la Generalitat va afegir al pressupost que ja tenia la unitat.

L’any 2015 la Unitat d’Hemodinàmica va superar els 1700 procediments entre diagnòstics i terapèutics, i el nombre d’angioplàsties realitzades va ser de 952. Els pacients que pateixen més infarts tenen una mitjana d’edat d’entre 60 i 70 anys, tot i que actualment han augmentat els casos de pacients més joves. Dues terceres parts són homes, i les persones fumadores i diabètiques presenten més risc.

El cap del Servei de Cardiologia de Joan XXIII, el doctor Alfredo Bardají, ha explicat que “la percepció del pacient ha canviat i el sentiment d’angoixa que existia abans de tenir les 24 hores ha disminuït, especialment en aquells pacients que ja han patit un infart de miocardi”. Bardají ha apuntat que “la mortalitat actualment està als voltants d’un 6%, quan fa 30 anys se situava sobre el 40%”.

Una reivindicació social

L’ampliació horària va esdevenir una reclamació del territori després de produir-se la mort del farmacèutic tarragoní Enrique Gheron, el dia de Nadal del 2014, mentre el traslladaven a Barcelona després de patir un infart . L’home no havia pogut ser atès a Tarragona perquè la unitat d’hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII només funcionava de vuit del matí a vuit del vespre i ja havia tancat.

Tot i que els sindicats ja feia anys que reclamaven l’ampliació horària, el cas va colpejar la ciutadania i el Síndic va obrir una investigació d’ofici sobre l’atenció dels malalts coronaris. Es van impulsar manifestacions, protestes i tancades per tal de pressionar el Govern. Finalment, l’aleshores conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar que les unitats d’hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona obririen les 24 hores, tot i que va desvincular la decisió de la mort del farmacèutic.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics