Dijous, 25 d'Abril de 2024

La planta d'IQOXE accidentada al gener, en procés de desmantellament

Les entitats veïnals avisen que els tarragonins encara no saben què han de fer davant d'un accident a la petroquímica

22 de Setembre de 2020, per ACN/ Redacció
  • Una imatge posterior a l'explosió a IQOXE

    Reusdigital.cat

Les tasques de desmantellament de la planta que va explotar el 14 de gener a les instal·lacions d'IQOXE a la Canonja (Tarragonès) ja estan en marxa. Fonts de l'empresa han confirmat que després de rebre l'autorització de l'ajuntament els treballs van començar el 15 de setembre passat i la previsió és que durin entre 15 i 20 dies. Les tasques van a càrrec d'una empresa externa especialitzada, sota la supervisió de personal d'IQOXE per qüestions de seguretat. Mentrestant l'empresa continua amb la intenció de recuperar el ritme d'activitat que tenia abans de la deflagració.

El 13 de maig l'empresa va reobrir la planta d'òxid d'etilè i, actualment, encara manté aturades quatre plantes de derivats d'òxid d'etilè. Fonts de la companyia han explicat que s'està a l'espera que la Generalitat autoritzi l'inici de les auditories que s'han d'elaborar abans de poder posar en marxa les plantes. La firma manté el compromís de no refer la cinquena planta de derivats -que és la que va patir l'explosió del gener i ara s'està desmantellant- fins que no hi hagi una resolució judicial.

Els veïns demanen 'transparència'

Seguretat, informació i transparència. Aquestes són les principals demandes que han fet aquest dimarts els representants de les entitats veïnals de Tarragona que han comparegut al Parlament en la comissió d'estudi de la seguretat del sector de la petroquímica. Els portaveus de Bonavista, Llevant i la FAVT han relatat el "caos total" i la "manca de coordinació" que es va viure després de l'explosió a IQOXE el 14 de gener.

A més, han afirmat que els veïns se senten desemparats i han destacat la importància de recuperar el Plaseqcat per gestionar les emergències des del territori. A preguntes dels grups polítics, han advertit que si avui es tornés a produir un accident a la petroquímica els veïns tampoc no sabrien què fer ni com actuar.

L'explosió al reactor d'IQOXE va suposar "un gir de 180 graus" en la percepció del risc de viure vora el polígon petroquímic, segons la presidenta de l'Associació de Veïns de Bonavista, Loli Gutiérrez. "Ha marcat un abans i un després, i la pluja de metralla ha avivat la sensació de perill". Gutiérrez ha criticat el "fracàs" del Plaseqcat i la manca "d'eficàcia i de resposta" de Protecció Civil "en el tram d'una hora entre l'explosió i les primeres notificacions oficials". "Jo mateixa vaig estar pels carrers avisant els veïns perquè es confinessin", ha manifestat, perquè les sirenes, ha recordat, no van sonar. "Només sonen per a fer proves", s'ha queixat.

La presidenta dels veïns de Bonavista ha recordat que uns 180 dels 200 afectats per l'explosió corresponen a aquest barri, i que vuit mesos després una quinzena de famílies encara estaven pendents que els reparessin alguns desperfectes ocasionats per la deflagració.

'Culturitzar' la ciutadania amb la química

De la seva banda, la presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de l'Àrea de Llevant, Gemma Fusté, ha advertit que el dia de l'explosió encara que haguessin sonat les sirenes la ciutadania tampoc no hauria sabut què fer. "Això potser hagués generat caos i gent fugint amb el cotxe com quan l'atemptat d'Empetrol", ha dit. I a dia d'avui, si es produís una altra explosió, la gent tampoc no sabria com actuar, ha manifestat. Per aquest motiu, ha defensat que cal clarificar la informació i fer-la arribar a tota la ciutadania, establir protocols i culturitzar la ciutadania amb la química. "Fem protocols i donem informació d'allò amb què convivim i tenim al costat", ha proposat.

La representant de Llevant també ha dit que "la centralització" a Barcelona en la gestió del Plaseqcat "ha fet molt de mal a Tarragona". Al seu torn, el representant de la Federació d'Associacions Veïnals de Tarragona (FAVT), Justo Velilla, s'ha mostrat molt crític amb el sector químic, a qui ha acusat de prioritzar la producció a la seguretat, i amb les administracions, a qui ha culpat de la mala gestió de l'incident i d'haver-se "emportat" el Plaseqta a Barcelona. "El dia d'IQOXE va ser un caos total. Hi havia dubtes sobre si calia confinar-se o no", ha exposat.

A més, Velilla ha constatat que "ningú no ha assumit cap responsabilitat" i que, mentrestant, els veïns se senten "desemparats" i amb "una pèrdua de confiança brutal en la petroquímica" després d'un accident amb tres morts que "no es pot permetre". Segons el portaveu de la FAVT, sense informació clara ni transparència els ciutadans no confiaran mai en la petroquímica.

Els grups polítics comparteixen que falta més informació

Per la seva banda, els diferents grups parlamentaris han coincidit en les mancances de coordinació de l'emergència i en la necessitat de clarificar els protocols mitjançant el nou Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona, que es troba en fase d'al·legacions. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics