Diumenge, 19 de Maig de 2024

L'IRTA treballa per conèixer les necessitats hídriques dels conreus

La proposta busca crear consensos entre les institucions que gestionen les polítiques d'aigua i els agricultors

04 d'Abril de 2024, per ACN
  • Diversos representants del Camp de Tarragona a la Taula Institucional de l'IRTA

    ACN

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està treballant en un projecte que permeti conèixer les necessitats hídriques dels conreus catalans perquè els pagesos puguin planificar la temporada. "La idea és que, abans d'iniciar l'any, tinguem una previsió del que ens podem trobar", ha afirmat l'investigador Agustí Romero, referent de l'IRTA en olivicultura i elaiotècnia. Sota el nom de 'Regassist', la proposta busca crear consensos entre les institucions que gestionen les polítiques d'aigua i els agricultors, a través d'uns criteris objectius creats per l'IRTA. L'ens confia en començar a obtenir dades a finals d'any. La proposta s'ha presentat aquest dijous a la Taula Institucional de l'IRTA al Camp de Tarragona.

Segons Romero, la sequera dels últims anys, "que ha deixat els pantans buits", ha evidenciat la necessitat d'establir uns "balanços" anuals que permetin gestionar millor "els pocs recursos hídrics que tenim". En aquest sentit, l'IRTA esdevindrà de mediador entre els agricultors i l'administració. "L'objectiu és tenir un balanç objectiu, fet per una entitat externa com és l'IRTA, per evitar discussions", ha afirmat Romero.

El projecte 'Regassist' -assistència al reg-, que va començar a gestar-se a finals del 2023, està en fase de contractació, per crear l'equip que el desenvoluparà. Romero ha apuntat que la voluntat és tenir "com a mínim quatre tècnics, un per cada demarcació" i que la iniciativa pugui començar a funcionar a finals d'any. De fet, es preveu que sigui llavors quan presentin el projecte en la seva totalitat.

Tot i això, a mitjans de febrer, l'IRTA ja va anunciar a Lleida una de les plataformes que utilitzarà 'Regassist'. Es tracta d''Irriland', un simulador que identifica en temps real quanta aigua hi ha disponible i quanta en necessita el conreu. A partir d'aquí, utilitza imatges satèl·lit i intel·ligència artificial per crear diferents escenaris sobre com utilitzar l'aigua de manera més eficient per aconseguir una determinada producció.

Taula Institucional de l'IRTA

Tot plegat, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries ho ha anunciat aquest dijous en el marc de la cinquena Taula Institucional de l'IRTA al Camp de Tarragona, on han explicat tots els projectes que estan desenvolupant a una vintena d'agents i representants del territori.

Entre ells destaquen els treballs en olivicultura, fruita seca i nutrició animal, l'assistència al sector en temes d'ús eficient de l'aigua en agricultura i la construcció d'una planta de Biogàs per al tractament de purins al Morell, que confien que comenci a ser operativa a finals d'any. Al mateix temps també s'han recollit les inquietuds i necessitats de tots els participants sobre recerca i innovació en l'àmbit agroalimentari.

Durant l'acte, que ha començat amb un showcooking a les instal·lacions de l'IRTA Mas Bové a Constantí (Tarragonès), el director de l'IRTA, Josep Usall, també ha presentat el nou Pla estratègic de l'IRTA 2024-2027 i s'ha oficialitzat l'investigador Agustí Romero com a nou delegat institucional de l'ens al Camp de Tarragona, en substitució de Joaquim Brufau.

Millora de la producció

Finalment, i pel que fa a la producció del 2024, Romero ha celebrat les pluges de les últimes setmanes i ha afirmat que "han arribat en un moment ideal", ja que "els arbres tenen aigua per arrencar la floració". Per aquest motiu, confia que es millorarà la producció dels últims anys. "El potencial de producció pot ser bastant correcte a casa nostra", ha apuntat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges