Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Arrenca la segona temporada del projecte 'Castells de ciència'

Se centra en com els algoritmes poden dificultar la dificultat d'un castell i en la relació geogràfica amb el lèxic casteller

05 de Maig de 2023, per E. R.
  • La segona temporada ha deixat diversos cartells amb curiositats a Reus

    Cedida

Plantejar els castells des de diverses disciplines i des de l'àmbit d'investigació. Aquest és l'objectiu que manté la segona temporada del projecte Castells de ciència, que ja està en marxa a diferents carrers de Reus. A través de cartells de gran format, es proposen diverses curiositats que vinculen el món casteller amb els algoritmes matemàtics o la filologia.

 

Aprendre a investigar el món casteller des de la filologia i els algoritmes

"Quin castell és més difícil?". Amb aquesta pregunta, exposada en un cartell, es vol demostrar que a través de les matemàtiques es pot parlar de castells. La incògnita que es planteja es pot resoldre a través del codi QR que posa a l'abast de l'usuari informació divulgativa sobre com els algoritmes poden establir la dificultat d'un castell i classificar-los per nivells mitjançant algunes variables. El físic i investigador ICREA del Departament d'Enginyeria Química, Roger Guimerà, ha estat l'autor d'aquest article., que es complementa amb el vídeo "Què és i com funciona un algoritme?" de la sèrie Ciència en 1 minut.

Un altre cartell proposa "Digue'm com t'anomenen i et diré d'on ets", que demostra com el lèxic genera trets diferencials en funció del territori on es facin els castells. Tant les tècniques com les posicions dels castellers tenen diverses maneres de denominar-se segons la zona geogràfica. Els textos els han elaborat els investigadors del Departament de Filologia Catalana de la URV Pere Navarro, Joan Rovira i Jordi Ginebra. La relació entre castells i llengua s'amplia també amb el vídeo "Com afecta la filologia al lèxic casteller?"

 

La segona temporada de 'Castells de ciència' aborda noves disciplines

El projecte Castells de ciència va néixer l'any 2022 amb l'objectiu de fer divulgació científica des de diferents disciplines amb els castells com a element vertebrador. En la primera temporada es va parlar sobre antropologia, química, literatura, física, arquitectura, sociologia, història i literatura, i en aquesta segona temporada, a més de les matemàtiques i la filologia catalana s'incorporaran nous temes sobre química, i disciplines noves com psicologia, nutrició o infermeria.

Aquesta iniciativa està impulsada per la Unitat de Comunicació i Divulgació de la Ciència de la URV (UCC+I) i la Càtedra per a l'Estudi del Fet Casteller. La iniciativa compta també amb el patrocini de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació i de l'empresa Repsol.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics