Dimecres, 24 d'Abril de 2024

Desenvolupen un dispositiu per capturar diòxid de carboni atmosfèric

En el marc del projecte CAPTACO2, que acull l'Eurecat amb la Fundació Greennova i la URV

24 de Novembre de 2020, per Redacció
  • Una imatge del prototip del dispositiu

    Cedida

Les instal·lacions del centre tecnològic Eurecat a Tarragona acullen el projecte CAPTACO2, que juntament amb la Fundació Greennova i la Universitat Rovira i Virgili (URV) desenvolupa un dispositiu de captura de diòxid de carboni atmosfèric mitjançant una reacció química que converteix el diòxid de carboni en carbonat.

A la primera fase de desenvolupament, s'han provat diferents configuracions de membranes i solucions de captació per maximitzar l'eficiència del procés. Així, s'han estudiat diferents gruixos i hidrofobicitats de la membrana, en combinació o amb diferents hidròxids o amb una barreja de carbonat de potassi i una petita quantitat d'anhidrasa carbònica.

Segons explica el director de Tecnologia Química d'Eurecat i investigador del departament d'Enginyeria Química de la URV, Ricard García Valls, la configuració més eficient ha resultat ser la composta per una membrana de polisulfona d'alta hidrofobicitat, més la solució de captació amb anhidrasa carbònica. "Els resultats preliminars mostren una millora important amb l'anhidrasa carbònica, en tant que les taxes de captura de CO2 augmenten més de 20 vegades en comparació amb una solució de captació formada per hidròxid de potassi", detalla.

L'anhidrasa carbònica és un enzim que, gràcies a la seva capacitat per convertir el CO2 en àcid carbònic de manera reversible, és clau en la fotosíntesi de les plantes. Es troba en els cloroplasts de les fulles, on és el segon enzim més abundant, així com en els pulmons i en altres teixits del cos humà.

D'acord amb García Valls, "a l'espera de proves de verificació addicionals, aquesta estratègia podria obrir un nou i prometedor camí de desenvolupament". El desenvolupament tècnic del projecte CAPTACO2 es basa en el treball previ de la doctora Adrianna Nogalska en la seva tesi, "Adsorció ambiental de CO2 a través de contactors de membrana", el contingut de la qual posa les bases per a l'ús de certes membranes especials de polisulfona, patentades, que actuen com una fulla artificial

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics