Dimarts, 19 de Març de 2024

El Port de Tarragona i la URV impulsen un projecte amb biòtops per recuperar la vida marítima de l'entorn

S'instal·laran més de cent peces en tres zones per afavorir la reproducció i proliferació d'organismes marins

02 de Setembre de 2020, per Josep Gallofré
  • La presentació del projecte s'ha fet aquest dimecres

    Josep Gallofré

El Port de Tarragona i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han presentat aquest dimecres un projecte de regeneració d'espècies marines d'interès comercial al Port. La iniciativa s'emmarca dins de l'eix 'Sostenibilitat Ambiental' del Pla de Sostenibilitat del Port de Tarragona- Agenda 2030. El principal objectiu és recuperar les poblacions de cefalòpodes d'interès pesquer com la sípia, el calamar i el pop, així com la posidònia oceànica, que ajuda a netejar l'aigua i filtrar la sorra. El projecte ha estat presentant pel president del Port de Tarragona, Josep Cruset, acompanyat de la rectora de la URV, María José Figueras; i el biòleg director del projecte i representant de l'equip científic Tecnatox, Jaume Folch.

En el seu torn, Cruset ha explicat que la investigació permetrà que "anualment hi hagi una posta addicional de 300.000 ous de cefalòpodes", amb la intenció de crear sinergies amb la confraria de pescadors de la ciutat. El projecte, amb un cost actual de 15.000 euros, pretén ser escalable i tenir una projecció internacional, amb l'objectiu de presentar-se a concursos i rebre subvencions europees. Per la seva banda, María José Figueras també pensa que "idea no s'ha de quedar a Tarragona i ha d'arribar a escala mundial".

Biòtops amb un record per la Tarragona romana

L'equip que dirigeix el projecte intentarà aconseguir l'objectiu amb la creació de biòtops que guarden una relació directa amb el passat romà de Tarragona, amb forma de columa o àmfora. Són estructures artificials fetes amb materials naturals biodegradables que s'instal·laran al fons marí amb la finalitat d'afavorir la reproducció i proliferació d'organismes marins, així com l'economia circular. D'aquesta forma, els biòtops estan dissenyats per tal que es desintegrin en un període de tres a cinc anys, integrant-se a la sorra de la platja. Els biòtops es col·locaran en tres zones, que, segons els investigadors, tenen les condicions òptimes: dos davant el dic de Llevant i un tercer a la Punta del Miracle.

Els espais responen a una necessitat detectada on les comunitats marines no estan plenament desenvolupades o han sofert problemes de degradació ambiental. En cada zona es posaran sis conjunts d'estructures a diferents profunditats, amb un total aproximat de 100 peces individuals.

Preocupació per l'estat del litoral Tarragoní

El representant de Tecnatox, Jaume Folch, ha parlat durant la presentació de la "mala situació" d'alguns espais del litoral tarragoní. Aquest motiu els ha portat a realitzar la investigació amb biòtops. Folch s'ha mostrat "molt preocupat" i ha remarcat la importància de "replantar l'ecosistema i recuperar la fauna invertebrada per aconseguir un interès comercial". La intenció del Port de Tarragona és que aquest projecte no sigui només mediambiental, i que arribi a la ciutadania.

En aquest sentit, els biòtops es podran visitar amb la pràctica d''snorkel' o bussejant, tot i que una part es reservarà per treure les conclusions de l'estudi.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  03 de Setembre de 2020

Una bona acció!

Malgrat que cal fer accions similars és mal important netejar el mar i obligar a les empreses que dia rere dia embruten l'atmosfera. No es pot continuar cremant gasos que no aporten res més que embrutar. La tecnologia pot aportar solucions, per què no ho fan? Un impost arreglaria una mica el tema!