Dimarts, 17 de Setembre de 2024

Només un 5% de la població al Camp de Tarragona utilitza la bicicleta com a mitjà de transport habitual

Un estudi de la URV analitza les infraestructures relacionades en sis municipis de l'àmbit territorial

21 de Juliol de 2023, per ACN
  • Ciclista en una de les vies d'accés a la ciutat de Tarragona

    Miquel Virgili, Cruc

Només un 5% de la població del Camp de Tarragona utilitza la bicicleta com a mitjà de transport habitual com a mínim un cop per setmana. És un dels resultats visibles de l'estudi que investigadors del Departament de Geografia i l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la URV han elaborat per analitzar el seu ús així com les infraestructures als principals municipis de l'àmbit i la percepció social de la població. Els autors han analitzat sis municipis - Cambrils, la Canonja, Reus, Salou, Tarragona i Vila-seca— i enquestat mil persones el 2022: un 55% va dir que li agradaria emprar-la quotidianament. La principal barrera que addueixen el 73% és la manca d'espai per a la bicicleta o les males condicions de la infraestructura.

Aquesta mateixa proporció dels enquestats afirma que farien servir la bici si existís infraestructura accessible i de qualitat. De fet, només un 26% creu que al seu municipi és fàcil i segur circular en bicicleta. La gran majoria dels enquestats (94%) considera que cal promoure la bicicleta compartida, i prop d'un 45% indica que l’utilitzaria. El 92% apunta que són necessaris més aparcaments per a bicicletes i el 91%, carrils bici segregats de vehicles i vianants.

Pel que fa a la convivència entre vehicles motoritzats i bicicletes, el 62% està d'acord amb la necessitat de fer reduir la velocitat dels cotxes, el 46% diu que cal reduir l’espai de circulació dels vehicles motoritzats per dedicar-los a bicicletes i vianants, i el 25% que cal reduir l’espai d’aparcament de cotxes i motos.

Els sis municipis analitzats en l'estudi compten amb una xarxa de carrils bici de 141,5 quilòmetres, la majoria amb espai segregat per a vehicles motoritzats. No obstant això, a les ciutats més grans (Tarragona i Reus), un de cada quatre quilòmetres són de calçada compartida. Els investigadors han fet servir els mapes de projecte col·laboratiu OpenStreetMap per aconseguir la informació.

Segons el que cadascun dels municipis analitzats ha planificat, en els pròxims anys s'haurien de duplicar els quilòmetres de carril bici fins als 296,3. Això no obstant, de l'anàlisi de la cobertura de la infraestructura en destaca la necessitat de desenvolupar una xarxa connectada i amb una visió que vagi més enllà dels termes municipals. L'estudi també relaciona els carrils existents amb els equipaments públics i les estacions de transport públic, i en detalla el disseny dels carrers.

"La recuperació de la bicicleta com a mitjà de transport, després d’haver-se deixat de banda durant gairebé un segle, és una opció clau per abordar els reptes de la mobilitat, excessivament dependent dels vehicles motoritzats", ha argumentat l'investigador principal de l’estudi, Xavier Delclòs.

En aquesta línia, la idea d'impulsar el treball "inèdit" i "amb visió supramunicipal" per part de l'equip investigador del Grup de Recerca en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics i del Centre de Recerca Urbana del Camp de la URV pretén incidir en les polítiques d’ordenació del territori. Volen aportar informació rellevant en un moment clau per al desenvolupament de les infraestructures en aquest àmbit territorial, amb l'inici dels treballs per elaborar el futur Pla Director Urbanístic del Camp de Tarragona i la redacció del Pla Director de mobilitat, el POUM de Tarragona torna a estar sobre la taula, i l'aprovació de la primera fase de la implantació del tramvia i està en debat la futura estació intermodal.

Les principals conclusions del treball, coordinat pels investigadors de la URV Xavier Delclòs Alió i Josep Maria Solé Gras, s'han editat com a llibre amb el títol 'La bicicleta al Camp: diagnosi i reptes per a una mobilitat metropolitana saludable i sostenible'. La publicació inclou, a més, la reflexió de nou experts de l’àmbit acadèmic, l’administració i els moviments socials. El projecte de recerca, ha comptat amb el finançament de la Diputació de Tarragona i la mateixa URV.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Aurelio  23 de Juliol de 2023

Ciclisme Cap de Tarragona

En Reus: Los carriles BICI que nos han colocado y diseñado sin consulta alguna al pueblo… (con un trazado, que en muchos tramos no cumplen la normativa: anchura del carril, señalización, etc.) Las vías públicas están preparadas para los usuarios: ¿PEATONES, VMP, MOTOS Y AUTOMÓVIL? Pues a la pregunta voy a contestarla: Reus, no se pueden meter por el centro de la ciudad a todos los actores citados.

Vitoriano  22 de Juliol de 2023

Estudi Ciclisme Camp de Tarragona

ANALISIS SINTETIZADO POR LA SOCIEDAD PLURAL:

A simple vista se deduce que implantar el carril bici para el uso con los VMP en las grandes ciudades, así como compartir el carril con bicicletas, patinetes eléctricos; mezclando los carriles de todo uso: automóviles, camiones de reparto, motos, aceras para peatones, etc. No es aconsejable, ni tiene aceptación generalizada por la población, o la sociedad plural. Crea un conflicto social.

Los carriles bici, deberían tener un trazado totalmente segregado del resto de vehículos, o sea apartado del resto de los se usan los: Peatones, motos, automóviles, transporte público…Sobre todo en las grandes ciudades. Esto implica que el trazado debe ser único y separado de las grandes avenidas y carreteras nacionales (carreteras secundarias podrían ser una solución de estudio). Estamos entrando en un aspecto que es diseño y control. Diseño porque separamos los usos hasta ahora metidos todos en un mismo calcetín; y el Control porque se debería pensar en el agente del control y buen uso de los VMP, entre ellos los: patinetes, bicicletas. Dado el incivismo existente, nos podríamos encontrar con estas máquinas dejadas en cualquier sitio y lugar, o bien altercados y otros comportamientos no deseamos. También sería necesario el estudiar poner servicio higiénicos-sanitarios (wáteres de ambos sexos, botiquines, de primera necesidad…), y algunos refugios (que podrían ser los mismos edificios para los servicios), para en caso de tempestades y otros menesteres, poder resguardarse.

Necesitan más espacio para poder aparcar solamente las bicicletas, que pueden ser compartidas, dadas las dificultades de poder tenerlas en su domicilio, sucede en las grandes ciudades (lo mismo en este punto lo tenemos con los patinetes eléctricos). En los pueblos esto no es problema, porque la mayoría de las casas disponen de bajos para ello. O al menos, por su cuantía no es un problema mayor.

Se desprende, que los trazados actuales de carril bici que se están llevando a cabo en las grandes ciudades (Tarragona, Reus…), crean un gran conflicto social, y aunque las normas municipales y las de la DGT, se pongan en funcionamiento cuanto antes, no hay una solución para resolver el problema creado. Se mira para otro lado, porque no se tiene plantilla suficiente de agentes municipales para lo que tenemos. Esto es un tema de gran responsabilidad social, que debe ser tratado a fondo, con soluciones muy distintas a las que se están implantando. Mirar para otro lado no conduce más que a la histeria, y al desosiego de la sociedad despotricando contra la clase política en general

Saludos.

Reportatges