No tots els productes vegetals alternatius al productes d'origen animal són saludables, tot i tenir un millor perfil nutricional. Això és el que ha demostrat un estudi impulsat per la Universitat Rovira i Viirgili, l'Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa Fisiopatologia de la Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN).
Els investigadors demostren que, tot i que alguns productes ultraprocessats d’origen vegetal tenen un millor perfil nutricional que els seus homòlegs d’origen animal, contenen una una quantitat “significativament superior” de sucre, sal i fibra, en comparació amb els aliments sense processar. A més, han detectat que les alternatives vegetals del peix i la carn tenen un contingut menor de proteïnes i d’àcids grassos saturats. “Hem d’anar cap a una dieta amb major presència de aliments vegetals, però allunyada dels ultraprocessats: menjar més llegums, fruita seca, cereals integrals, menjar fresc…”, recomanen les investigadores.
L'estudi analitza l'aportació nutricional i el grau de processament
L’equip investigador ha comparat 922 productes alimentaris tenint en compte dues dimensions: segons la seva aportació nutricional i en funció del grau de processament de la matèria prima amb què s’elaboren. Pel que fa al perfil nutricional, van observar que un 68% de les alternatives vegetals es troben en les categories A i B de l’escala Nutri-Score, considerades més saludables, mentre que només el 43% dels aliments processats d’origen animal gaudeixen d’aquesta classificació.
No obstant això, cal tenir en compte que el 75% dels aliments d’origen animal sense processar que van ser analitzats pertanyen a aquesta categoria i es consideren en el cas del peix i la carn, més saludables que les seves alternatives d’origen vegetal. El mateix succeeix amb els aliments que Nutri-Score classifica com a menys saludables, a les categories D i E: mentre que el 17% de les alternatives vegetals pertanyen a aquesta categoria, el 35% dels productes processats d’origen animal ho fan. Els aliments d’origen animal no processats apareixen amb menys freqüència (13%) en aquesta categoria, cosa que els fa més saludables en comparació.
'Si bé la indústria ha intentat millorar el perfil nutricional dels aliments vegetals alternatius, hem de tenir en compte que segueixen sent productes ultraprocessats'
“En general, les alternatives d’origen vegetal tenen un bon perfil nutricional, però el 36% dels productes comercialitzats al mercat espanyol es consideren aliments ultraprocessats”, explica Nancy Babio, líder de la recerca. Posant una hamburguesa vegetal com a exemple, aquesta presenta un perfil nutricional més saludable que el seu homòleg d’origen animal, però si es compara amb un tall de carn, aquest presenta un major contingut de proteïnes i menys sal i sucres.
"Si bé la indústria ha intentat millorar el perfil nutricional dels aliments vegetals alternatius, hem de tenir en compte que segueixen sent productes ultraprocessats”, avisa Sara de las Heras-Delgado, primera autora de la recerca. L’equip investigador conclou que, donat l’elevat índex de processament que presenten, les alternatives vegetals requereixen una avaluació multidimensional per conèixer el seu possible impacte sobre la salut.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics