Divendres, 26 de Febrer de 2021

Riudoms, majoria sense acords amb l’oposició

ERC i la CUP, descontents en participació i transparència

02 d'Agost de 2016, per Isabel Martínez
  • Fotos general de la Fira de l'Avellana de Riudoms

    José Carlos León/ El Punt Avui

Per tercer cop consecutiu a Riudoms, l’alcalde Josep Maria Cruset, torna a liderar una majoria molt còmode que li ha permès tirar endavant alguns canvis organitzatius notables (regidoria de Transparència, reorganització dels serveis municipals habilitats nacionalment...). "Estem satisfets" valora Cruset qui posa èmfasi en detalls com la instal·lació de l’empresa Costa Concentrados Levantinos al poble que crearà 20 llocs de treball, la connexió de fibra òptica o una imminent iniciativa de promoció del comerç local. Entre els projectes pendents, situa la seva proposta perquè una desena de veïns pugui conèixer l’estat dels comptes i la situació municipal, a l’espera d’un informe sobre la seva legalitat.

Sense arribar a ser tens, el clima polític no és plàcid entre els diferents grups. D’aquesta forma, el portaveu d’ERC, Jordi Ortiz, explica que durant els primers mesos del mandat es va “començar amb diàleg” paral·lelament al treball per la candidatura de Junts pel Sí, un moment que queda lluny. De la seva banda, els cupaires diuen que el govern continua “treballant en la línia del que venia fent en mandats anteriors” i no “s’entra a fons” en temes “urgents i importants per la ciutadania”.

La participació ciutadana i la transparència són dos dels camps en què el govern ha incidit més de cara a l’exterior (aprovació del Codi de Bon Govern, consulta popular a la Fira de l’Avellana des del 2014, gravació dels plens,...). Unes accions que no han trobat el suport de l’oposició per qüestions de forma. “No hi ha informació sobre les preguntes plantejades, ni debat, ni coneixement d’alternatives possibles al que se’ns planteja com a temes tancats” critica la CUP sobre la consulta de la Fira de l’Avellana que consideren mal plantejada i executada. Idèntica anàlisi a la que fa ERC: “Donem la benvinguda a tot el que sigui consulta ciutadana però amb unes bases que ho reguli”, lamenta Ortiz.

Les claus:

Pressupostos. Amb l’abstenció d’ERC i el vot contrari de la CUP, aquesta aprovació es va endarrerir fins l’abril. El batlle ho justifica pel procés de reorganització dels serveis de secretaria, tresoreria i intervenció que ha reclassificat el consistori com a municipi de segona. A nivell polític, la CUP qüestiona que la reunió prèvia sol·licitada per discutir-los "no va ser gaire productiva" en no estar tancats els números per part del govern. De la seva banda, Ortiz va trobar a faltar partides socials i va proposar que es doblés l’1,5% actual en aquest àmbit.

Codi de bon govern. De forma similar als pressupostos, l’oposició riudomenca reclama més temps per poder debatre qüestions de transparència i participació com aquesta. "Només vam poder introduir retocs", motiu pel qual els republicans van abstenir-s’hi. Mentretant, el vot negatiu dels cupaires es va basar en què "es va perdre l’oportunitat de fer un document més obert de mires" i, fins i tot, asseguren que "era una còpia" amb retallades en temes de "democràcia participativa, transparència i mecanismes de control".
Sense una entesa àmplia

Més d’un any després de les municipals, no hi ha entesa entre govern i oposició a Riudoms. ERC i la CUP se senten exclosos de les decisions de l’equip de govern i critiquen que s’hagi buidat el ple de contingut. Per contra, Cruset diu que un 85% de les mocions s’aprova per consens. “En aquest temps, únicament hem estat convidats a escoltar un tema a la Junta de Govern”, explica Ortiz que desdiu d’aquesta forma a l’anunci que va fer l’alcalde de donar informació a tots els grups de forma àmplia.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics