Dilluns, 30 de Novembre de 2020

Tarragona impulsa un pla de monitoratge de la muralla romana

L'objectiu és fer una anàlisi constant del monument per anticipar possibles danys i afectacions

22 de Juliol de 2020, per ACN
  • Un tram de la muralla romana de Tarragona ubicat al passeig Torroja de la ciutat

    ACN

L'Ajuntament de Tarragona impulsa un pla de monitoratge de la muralla per reforçar la conservació d'aquest monument romà. Segons ha avançat a l'ACN el conseller de Patrimoni, Hermán Pinedo, el projecte consisteix a fer "un repàs constant" de l'estat de la Muralla, tant visual com arquitectònic, per detectar problemes estructurals o danys ocasionats per les inclemències meteorològiques. Mitjançant aquesta estratègia proactiva el consistori vol anticipar-se a possibles despreniments o a altres afectacions sobre el monument, i actuar al més aviat possible en cas que es detectin danys. La intenció és que el monitoratge pugui començar l'any vinent, un cop el pla rebi el vistiplau dels tècnics municipals i de la Generalitat.

L'informe l'ha fet el mateix equip tècnic que va elaborar el Pla Director de la Muralla i ha tingut un cost d'uns 10.000 euros. Segons Pinedo, es tracta d'un pla pioner a Tarragona "que només s'havia fet abans a la Sagrada Família".

Inicialment el pla se centrarà en el tram de la Baixada del Roser i la intenció és que posteriorment s'ampliï a la resta. El projecte consisteix a analitzar periòdicament l'estat de la muralla "per veure si té algun problema estructural o, si plou o fa vent, comprovar que no pateixi danys".

"Volem fer un monitoratge constant del monument per no trobar-nos amb més trossos de muralla que cauen", ha assenyalat el conseller, qui ha insistit en la necessitat "que no passi més temps" i que el monument no es continuï degradant.

L'arqueòleg municipal, Joan Menchón, ha assenyalat que amb els monuments se sol actuar de forma reactiva i no tan proactiva, però que amb aquesta estratègia podran minimitzar els problemes que pugui presentar el mur. "Tindrem el control d'aquest ancià de 2.200 anys que és la muralla", ha celebrat.

La previsió és que el monitoratge pugui començar d'aquí a uns mesos, possiblement ja l'any vinent. Abans, però, caldrà que l'aprovin els tècnics municipals i la Generalitat, mitjançant la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural. També caldrà fixar una partida econòmica per a l'execució del pla.

La conservació de la muralla és una prioritat per al govern municipal, segons ha subratllat Pinedo. Cal recordar que un informe publicat al desembre alertava que uns 350 metres del monument tenen "risc de col·lapse" i que en set dels vuit sectors del mur hi ha zones amb problemes estructurals.

Per això, el Govern de la Generalitat i l'Ajuntament han reforçat les inversions. Al desembre van anunciar una injecció de 800.000 euros (a repartir a parts iguals) en quatre anys per a la conservació i el manteniment preventiu del patrimoni romà de Tarragona. També van comprometre una aportació de 684.000 euros per a la muralla.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics