Dissabte, 20 de Juliol de 2024

Un projecte liderat per la URV intenta diagnosticar les malalties tropicals a través de l'alè

Això permetria una detecció precoç i possibilitaria un major control d'aquesta malalties

11 de Febrer de 2015, per Redacció
  • Trobada dels responsables del projecte internacional

    Cedida

Les malalties tropicals desateses són un grup d'infeccions freqüents a les zones tropicals i subtropicals d'Àfrica, Àsia i Amèrica, que afecten especialment persones de baixos ingressos a les regions en desenvolupament, mentre que a Europa són escasses i afecten especialment els turistes que viatgen a regions endèmiques. L’estudi se centra en la investigació de la hidatidosi, la leishmaniosi i el dengue, que s'inclouen en la llista de 17 malalties tropicals desateses de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Aquestes malalties s’originen per diferents patògens.

El treball es basa en l'anàlisi de mostres de l'alè, fàcils d'obtenir i que no representen cap molèstica ni risc per als pacients. Concretament, es prendran mostres de pacients diagnosticats amb algunes de les tres malalties estudiades, així com un altre grup de pacients que tenen altres malalties tropicals i el personal mèdic que els atén. Una vegada recollida les mostres, s'empraran mètodes de química analítica per identificar biomarcadors d'alè volàtils de la hidatidosi, la leishmaniosi i el dengue.

Es tracta de detectar i analitzar les partícules orgàniques que desprenen les cèl•lules que s'emeten en respirar. Durant el primer any del projecte s’agafaran mostres a Colòmbia (dengue), a Tunísia (hidatidosi i leishmaniosi) i a Polònia (com a exemple de país europeu on les malalties no són habituals). Un cop recollides, s’enviaran als socis europeus per fer-ne les anàlisis. A partir d'aquí, s'intentarà desenvolupar un prototipus per als hospitals de zones epidèmiques, que ha de servir per fer una detecció precoç de les malalties.

Desenvolupament d’una eina ràpida, barata i portàtil

Les malalties tropicals desateses causen símptomes inespecífics difícils d’identificar. El fracàs d'un diagnòstic precoç i la prescripció d'un tractament inadequat pot ser fatal. L’objectiu de la recerca és obtenir una eina ràpida, barata i portàtil, no invasiva i fàcil d’utilitzar, que les diagnostiqui. L’ eina, junt amb altres avaluacions clíniques, pot ser de gran ajuda per als metges a l’hora de prendre decisions adequades, i  especialment per als europeus, que estan menys familiaritzats amb aquestes malalties, ja que en tracten un nombre limitat de casos cada any.

Sensors que permeten detectar malalties

Radu Ionescu, investigador Ramón y Cajal de la URV, desenvolupa sensors que permeten analitzar els volàtils que conté l'alè, a través d'un nas electrònic, -una matriu de sensors químics de vapor-  per tal de facilitar la detecció precoç de determinades malalties. És a dir, detectar i analitzar les partícules orgàniques que desprenen les cèl•lules i que s'emeten en respirar.

Aquesta és la recerca que l'investigador ja va iniciar al Technion, Israel Institute of Technology, on va participar en un projecte de recerca per desenvolupar un nas electrònic que permetia detectar l'olor específica de les molècules cancerígenes. A la URV duu a terme el treball per aplicar la tecnologia a la detecció de diferents tipus de malalties.

Un nas electrònic, assegura Ionescu, permet conèixer de manera precoç quan es tenen els primers símptomes: "Un TAC no pot confirmar el càncer en una fase incipient, però el test d'alè servirà perquè es puguin aplicar accions preventives conscients que poden desenvolupar una determinada malaltia", explica. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges