Dijous, 25 d'Abril de 2024

Unió de Pagesos reclama aplicar la llei de modernització agrària en els ajuts al Pla Renove de maquinaria agrícola

Demanen incloure als PGE l'ajut a superfícies per a la fruita seca tradicional i la nova assegurança de l'avellaner

15 de Desembre de 2020, per ACN
  • El sindicat demana que es prioritzi la concessió d'ajudes a professionals del sector agrari

    Cedida

Unió de Pagesos (UP) defensa que els ajuts al Pla Renove 2021 de maquinària agrícola es dissenyin d'acord amb el que marca la Llei de modernització de les explotacions agràries, a fi i efecte de prioritzar els ajuts per la pagesia professional. El sindicat recorda que, tant al 2019 com al 2020, els fons previstos s'han esgotat i, de fet, enguany la partida per a maquines agrícoles es va acabar en quatre hores. UP troba "inadmissible" que els ajuts prioritzin "qui és més ràpid a l'hora de presentar la sol·licitud en comptes de prioritzar qui és professional agrari", en cas de manca de pressupost.

Unió de Pagesos també demana que els professionals puguin saber si se'ls ha concedit l'ajuda o no abans d'invertir en l'adquisició de maquinària nova. El sindicat ha expressat el seu posicionament ja que aquest dimecres, 16 de desembre, s'acaba el termini de consulta pública per definir el nou Pla 'Renove' a partir del 2021.

Aquest pla del Ministeri d'Agricultura vol contribuir a la renovació del parc de maquinària agrícola a l'estat espanyol, substituint aquelles màquines més antigues i contaminants o poc segures, per altres màquines i equips amb noves tecnologies, que permetin l'ús de tècniques més respectuoses amb el medi ambient i més segures pel seu usuari i el seu entorn. Unió de Pagesos demana, també, que es prioritzi la renovació de tota la maquinària fabricada abans del gener del 2017.

En aquest sentit, el sindicat ha detectat com l'enduriment de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) provoca que "tota la maquinària fabricada amb anterioritat presenti problemàtiques que poden ser molt costoses o impossibles de resoldre". Des d'UP, recorden que l'any 2016 es van publicar una dotzena de reglaments comunitaris sobre les normes per a l'aplicació de determinades directives europees relatives a l'homologació de tipus de vehicles automòbils, remolcs, semiremolcs, motocicletes, ciclomotors i vehicles agrícoles, així com de parts i peces d'aquests vehicles.

Segons el sindicat, aquestes van incrementar, a partir d'l'1 de gener del 2017, els criteris d'homologació de la maquinària agrícola i "dificulten que vehicles fabricats amb normatives anteriors no puguin passar ara la ITV i tampoc puguin ser homologats". Per aquests motius Unió de Pagesos continua defensant que la maquinària agrícola no hagi de passar ITV periòdiques, tal com permet la Directiva 2014/45/UE o que si el govern de l'Estat vol que les continuïn passant, "s'adeqüin a la realitat del parc existent i, per tant, es basin en una norma ad hoc nacional i no en una comunitària, tal com també preveu la normativa europea".

A banda, Unió de Pagesos reclama que el Ministeri d'Agricultura, amb la Generalitat, recuperin l'ajut d'Estat a superfícies de fruita seca de fins a 120,75 euros/ha que preveu la normativa comunitària, i que va deixar de pagar-se progressivament del 2012 al 2018. El sindicat sol·licita que es recuperi aquest ajut, especialment, per a l'ametller de baix rendiment i tradicional, davant la "greu situació del sector".

Demanen incloure als PGE l'ajut a superfícies per a la fruita seca tradicional i la nova assegurança de l'avellaner

UP també vol que s'augmenti el pressupost destinat a les assegurances agràries de manera "suficient", per tal que en la pròxima anualitat ja s'incorpori la nova línia d'assegurança de rendiments de l'avellaner. El sindicat ha presentat esmenes en la tramitació al Senat dels Pressupostos de l'Estat perquè s'habilitin aquestes mesures. Unió de Pagesos reclama a les formacions polítiques la necessitat de recuperar l'ajut d'Estat a superfícies de fruita seca.

El sindicat considera "urgent" rehabilitar-lo per a l'ametller de baix rendiment i tradicional, ja que "la greu situació del sector no permet esperar a que conclogui el debat i es concretin les mesures de la nova PAC, que s'aplicaran probablement a partir del 2023". El sindicat també ha presentat esmenes perquè els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2021 incloguin la nova línia d'assegurança de rendiments de l'avellaner, la qual, segons UP, ha de permetre que molts dels danys no coberts actualment siguin indemnitzables, com ara les ventades de la primavera, sequera, i pluges persistents de finals d'estiu. "Si aquests danys haguessin estat inclosos a les pòlisses vigents, molts productors d'avellana no haurien patit tant les greus crisis del 2018 ni ara la del 2020", denuncia el sindicat.

Catalunya disposa de 33.973 hectàrees d'ametller, segons dades del Ministeri d'Agricultura, de les quals 24.234 encara són en règim de secà, i 9.739, en regadiu. Malgrat les inversions del sector per millorar els rendiments productius de les plantacions mitjançant la instal·lació de reg, reconversió de varietats i la modificació dels marcs de plantació, la davallada de preu que pateix l'ametlla els darrers tres anys està portant a les superfícies de baix rendiment, sobretot en secà i en determinats regs de suport marginals, al límit de la rendibilitat, segons el sindicat.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics