L'aposta per les Terres de l'Ebre, tal i com ha assenyalat el director de Paral·lel 40 (empresa que gestiona el Memorimage), Joan Gonzàlez, "casualment té una sèrie de factors comuns amb bona part dels projectes que es podran veure enguany". L'ecologia i la proximitat, segons ha apuntat González, són dos dels altres trets distintius d'aquest Memorimage.
Tots aquests elements són coincidents en un reguitzell de projectes inclosos en la secció oficial: 'Cròniques de la Sènia' (Maria Roig Alsina), que servirà per la cloenda del festival; 'Entre el cel i la terra' (T. Folguera, D. Fernández de Castro i R. Parado); o 'Montjuïc, la muntanya odiada de Barcelona' (Lluís Permanyer).
Completaran la secció oficial les produccions internacionals 'Osabell II i els seus Priemrs Ministres' (K. Wolff i T. Chystroschek, Alemanya); i 'Hava Nagila, la cançó més (des) coneguda' (R. Grossman, EUA, Israel, Ucraïna), que evidencia "com el temps que pren un nen per anar de casa a l'escola, sembla que a vegades quedi en l'oblit", ha subratllat González.
En l'apartat del MemoriReus, que inclou projectes fets al territori, s'hi podran veure tres audiovisuals: 'Parlem de Salou. L'inici d'un segle', a càrrec de Maria Roig; 'Victòria de Cabretes', un treball de Josep Maria Baiges i Joan Pons, consistent en una ficció amateur dels anys '70; i, per últim, 'Videocartes', en el marc del projecte Grundtvig.
Una 'gran peli petita'
L'organització del Memorimage ha volgut remarcar que, enguany, la cloenda anirà a càrrec d'una "peli petita, sense pretensions". 'Cròniques de la Sènia' és tan petita, ha explicat González, "com petita és de dimensions la Madonna o el dietari d'Anna Frank". El responsable de Paral·lel 40 ha volgut assenyalar que "amb un format petit, el film ens fa reconèixer com érem i els nostres llocs; és un reconeixement que, amb peces petites, es poden fer grans pel·lícules".
Sobre el fet que les 26 produccions nacionals siguin catalanes, l'organització ha declarat que "no és un fet volgut, però demostra que el millor del gènere es fa a casa nostra i això es pot veure tan aquí com a nivell internacional". En aquest punt, González ha recordat que "el 50% de les produccions que compra TVEspanyola són d'origen català, i l'altra meitat són de tota la resta d'Espanya".
MemoriXics, pels més menuts
Com és tradició, el Memorimage també s'ha reservat un racó pels més petits. Es tracta del MemoriXics, en què s'hi podrà veure 'Un dia de plaer' (1919), 'L'aventurer' (1917), i 'Charlot al Carrer de la Pau (1916). Els tres audiovisuals serviran per recordar i gaudir de nou amb la figura del bombí, el bastó i el bigoti, de Charles Chaplin, en una activitat adreçada a pares i fills.
Per últim, Memorimage ha fet una sel·lecció de tres films en l'apartat Memorijove: 'Approved for adoption' (Jung i L. Boileau, França, Bèlgica); 'Avi, et trauré d'aquí' (M. Armengou i R. Belis, Catalunya), i 'Pujol/Catalunya' (Enric Canals, Catalunya).
Les jornades, que tindran lloc del 6 al 9 de novembre, es completaran amb la cinquena edició de l'activitat 'Com es va fer…', consistent en sessions configurades per a la projecció de fragments d'una pel·lícula, seguida d'una ponència a càrrec dels seus creadors. En aquest espai, es podrà debatre entorn als projectes 'Montjuïc, la muntanya odiada de Barcelona' i 'Avi, et trauré d'aquí'. I, per últim, també s'hi podran veure les exposicions 'Josep maria Baiges i Jansà, un artista polifacètic' (Museu de Reus) i 'Imatges de la memòria, imatges en el mirall' (Mas Iglesias).
61.000 euros de pressupost
Com en l'anterior edició, el Memorimage comptarà amb una dotació de 61.000 euros. Davant aquest estancament, la direcció ha volgut remarcar que "és important apuntar que mentre en molts llocs es tanca, aquí seguim navegant". Per tot, els premis Ciutat de Reus, Cinema Rescat, MemoriReus i MemoriJove seguiran sense un reconeixement econòmic.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics