Dijous, 28 de Març de 2024

El nou web de la Institució de les Lletres Catalanes inclou referències de 4.000 escriptors catalans

El conseller Ferran Mascarell la considera 'el pas de la prehistòria a la modernitat' per mostrar el sistema literari

30 de Desembre de 2013, per ACN
  • El nou portal de les lletres catalanes

     

El nou portal de la ILC incorpora una renovada i ampliada base de dades d'escriptors clàssics (des de Ramon Llull) i contemporanis en llengua catalana, així com noves funcions i serveis propis d'un suport 2.0. El web inclou no només informació sobre els autors i les seves obres sinó també la relativa a diferents agents del sector del llibre, com poden ser editorials i llibreries.

És en aquest sentit que el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha valorat la capacitat del portal de "fer visible" la literatura catalana "en tot el conjunt del sistema: talent individual, el món dels editors, els llibreters o els agents". Un "ampli" sistema que, pel conseller, "fa possible que la literatura catalana sigui de gran qualitat i comparable a les grans literatures del món tot i les circumstàncies de la llengua catalana".

Per crear el nou portal s'ha catalogat 3.930 autors, 2.260 amb obra publicada i 1.670 sense publicar. La base de dades inclou 22.187 llibres, 1.487 obres dramàtiques, 773 guions de ficció, 1.951 obres en altres llengües, 303 llibreries, 99 il·lustradors i 1.735 editorials. Les fitxes dels autors són dinàmiques i compten amb fotografies i galeries de cobertes dels llibres, entre altres elements.

La directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, ha detallat aquest dilluns el contingut i la estructura de la pàgina, i ha remarcat que inclou informació molt especialitzada i actualitzada "permanentment". El contingut de l'espai l'editen els propis tècnics de l'ILC i compta amb la participació dels autors, als quals se'ls ha sol·licitat permís per fer-los figurar a la base de dades i convidat a vetllar per la correcció i/o idoneïtat dels continguts que els afecten.

Una de les novetats importants és que la base de dades incorpora fins a 300 autors de tots els temps que fins ara no hi figuraven (l'última actualització, l'any 1998, encara no incloïa els autors catalans morts). L'altra virtut del portal és que estarà "en construcció" de forma permanent, amatent a les novetats que es produeixen en l'àmbit de la literatura catalana.

D'altra banda, el web fa ús de les noves tecnologies per a la"promoció, difusió, recepció i estudi" de la literatura catalana. Així, permet reproduir i compartir arxius multimèdia (vídeos, àudios, galeries d'imatges, etc.), i també incorpora funcionalitats relacionades amb les xarxes socials per fomentar la participació dels usuaris. En conseqüència, el portal s'ha construït pensant en la seva compatibilitat amb qualsevol dispositiu fix o mòbil.

Per Mascarell aquest web és una eina que se situa "a l'alçada" de la qualitat de l literatura catalana i que representa, com a eina, el pas "de la prehistòria a la modernitat" en la capacitat que té d'exemplificar i difondre el sistema literari català, des dels autors clàssics fins als contemporanis i incorporant editorials, agents i llibreters.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics