Dimarts, 26 de Gener de 2021

El Parlament tanca la comissió de sanitat sense cap conclusió clara

CiU, PSC i PPC tomben les propostes d'altres grups que parlaven sobre els suposats casos d'irregularitats en la gestió sanitària

23 d'Octubre de 2013, per ACN
  • L'exalcalde, Lluís Miquel Pérez, va declarar a la comissió d'investigació

    ACN

Entre les propostes que han estat descartades hi ha aquelles esmenes que es referien a les suposades irregularitats en la gestió de casos com el Consorci de Salut i Social de Catalunya, el 'holding' Innova de Reus, la gestió de l'Hospital de Sant Pau o la Corporació de Salut Maresme i la Selva amb l'adjudicació del Grup SERHS.

En aquest sentit, ERC ha denunciat que s'ha arribat a desestimar una de les seves conclusions que posava de manifest que "hi havia hagut importants desviacions pressupostàries en la construcció del nou edifici de l'Hospital de Sant Pau", un fet que ja havia estat reconegut per la Sindicatura de Comptes.

Les propostes presentades per CiU han estat aprovades pràcticament totes, mentre que la gran majoria de les de l'oposició han estat rebutjades, a excepció d'algunes propostes del PSC. La majoria de propostes que han quedat aprovades aposten per buscar més mecanismes de transparència, impulsar un codi ètic, millorar la regulació d'incompatibilitats i millorar els estàndards de confiança dels ciutadans en el model sanitari català.

Entre les propostes, cal assenyalar que ha quedat descartada una esmena presentada pels socialistes el la que demanaven establir un nou model retributiu pels professionals sanitaris. Aquesta ha estat rebutjada per CiU, el PPC i la CUP. Els socialistes demanaven la regulació de les retribucions, establint una proporció màxima de 1 a 10 entre el salari total del treballadors amb el sou més baix i qui té el sou més alt.

A més, la comissió tampoc demanarà responsabilitats a gestors de la sanitat com l'expresident de l'ICS, Josep Prat, o l'exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo. Aquesta era una de les propostes de la CUP que volia instar a la jurisdicció contenciós administrativa que tramités una situació d'inhabilitació per exercir càrrec públic a cinc protagonistes de la gestió sanitària dels últims anys, entre els que destacava l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz.

El diputat de CiU, Albert Batet, ha remarcat que la conclusió de la comissió és que "els catalans i les catalanes poden confiar en el seu sistema de salut perquè l'objectiu dels professionals és la qualitat assistencial". Batet també ha assenyalat que "el que no es pot fer és generalitzar, si de quatre casos se n'estan traient algunes conclusions, no podem dir que el model és tot igual", en aquest sentit ha recordat que aquests casos estan en mans de la justícia i que en el temps que ha durat la comissió, hi han hagut desimputacions.

La diputada d'ERC, Alba Vergés, ha criticat l'actitud dels socialistes i els convergents per la "manca d'autocrítica" i per "no acceptar cap proposta dels altres grups". "No podem venir a una comissió d'investigació amb la premissa de que tot ha anat bé", ha advertit. Vergés també ha assenyalat que s'han deixat pel camí "moltes propostes per millorar els sistemes de control" i per tant, ha expressat la voluntat del seu partit de portar-les i defensar-les al Ple.

El diputat del PSC, Jordi Terrades, ha recordat que les qüestions tractades a la comissió i que es troben en processos judicials oberts constaten la confusió en l'aplicació de les normatives de contractació així com la confusió de rols entre poder adjudicador públic o no a la vista de les diferents legislacions aplicables en el temps els possibles incompliments d'incompatibilitats. Tanmateix, Terrades ha assenyalat que les conclusions no poden ser interpretades com a interferències amb la justícia, que "en darrera instància serà l'encarregada de discernir a la vista de les lleis les possibles responsabilitats o no dels gestors implicats".

Pel que fa al diputat del PPC, Jordi Roca, ha remarcat que "totes les decisions incorrectes es van prendre des de despatxos públics que depenen directament o indirectament de la Generalitat". Per aquest motiu, Roca ha advertit des de l'inici de la comissió que el seu partit no aprovaria cap dels dictamens presentats pels altres partits.

El diputat d'ICV-EUiA, Marc Vidal ha criticat el procediment de la comissió d'investigació tant per "les presses per acabar" com "per la voluntat dels socialistes i els convergents de vetar compareixents". Per aquests motius, ha anunciat que els seus resultats no són del tot concloents i que per tant el seu partit portarà a la Fiscalia les conclusions i els documents amb tota la informació acumulada sobre aquesta comissió.

El diputat de Ciutadans, Manuel Villagas, ha remarcat els objectius de la comissió de voler investigar per una banda les possibles contractacions fraudulentes i, per altra analitzar els conflictes d'interessos que s'hagin pogut donar en la gestió de la sanitat catalana. Villagas també ha assenyalat que el conseller Boi Ruiz no va assumir cap crítica durant la seva compareixença davant de la comissió i que, per tant, aquesta actitud posa en dubte la seva capacitat de liderar, segons el diputat de C's.

La diputada de la CUP, Isabel Vallet, ha reiterat la demanda del seu partit per depurar responsabilitats i en aquest sentit, ha assenyalat que "moltes de les personalitats que han comparegut durant la comissió s'han contradit pel que fa a serveis públic i privats". Per això, Vallet ha advertit al principi de la comissió que votaria en contra de totes les propostes de CiU perquè "es riuen a la cara de tots".

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges