Dimarts, 25 de Juny de 2024

Els trabucaires del Ball de Pere Joan Barceló a la Festa Major

26 de Juny de 2009, per Bonaventura Escoda i Solé

Ara fa un any que vaig començar a col·laborar al Reusdigital. El mitjà de comunicació reusenc present a la xarxa amb una vocació pionera excel·lent. La primera transmisió del Pregó de la Festa Major i l'encesa de la Tronada a través d'internet fa ser tot un èxit. És una satisfacció i un orgull poder formar part d'aquesta aventura comunicativa reusenca tant reeixida.

Al llarg d'aquest passat any, he tractat temes diversos sempre referents a les tradicions, les festes i els costums, tot allò que apleguem sota el nom genèric de cultura popular. En cada article mensual he intentat tocar aspectes temporals adients al període concret. Els diferents cicles festius del nostre costumari més proper. Obrir sempre el calendari tradicional a la divulgació més positiva amb una visió planera i simpàtica, sense cap pretensió.

En aquest article, permeteu-me que porti l'aigua al meu molí. Penso que a hores d'ara ja no és cap secret la meva implicació en un nou grup festiu reusenc. El Ball de Pere Joan Barceló, el model local de trabucaires que enguany incorporem com a novetat a la Festa Major de Sant Pere de Reus. Ja fa dies que els Trabucaires de Reus han sortit al carrer. Unes primeres actuacions per preparar la partida, de cara al gruix d'actes tradicionals de la nostra festa.

Com a president de l'Associació Cultural Trabucaires de Reus, responsable del Ball de Pere Joan Barceló, agraeixo la bona acollida per part del públic reusenc. Especialment a l'Institut Municipal d'Acció Cultural pel seu recolzament i ajuda per portar endavant la nostra proposta. La regidora de Cultura, la Sra. Empar Pont ha estat sempre al nostre costat i cal reconèixer la seva disposició sempre positiva. Sí, sí, ja ho sé que no està ben vist parlar bé dels nostres dirigents, però en el nostre cas hem de ser justos i dedicar una bona trabucada als que veuen amb bon ulls l'enriquiment de la festa de tots els reusencs i reusenques.

Visca Reus!!! BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!!!

En la nostra presentació pública i primeres actuacions, cal dir que la cobertura mediàtica ha estat aclaparadora. Moltíssimes gràcies a tots els mitjans de comunicació per la vostra càlida acollida. Des d'internet, la premsa escrita, les propostes radiofòniques o també la televisió, s'ha mostrat la nostra colla i penso que la divulgació ha estat ideal i ben presentada. Periodistes, redactors, fotògrafs, una trabucada per tots valtros amb tot l'afecte del món.

Visca Sant Pere!!! BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!!!

Per portar a bon terme el nostre projecte ens ha calgut ajuda i consell de molta gent amiga. El músic i compositor Àngel Vallverdú, que ens ha fet les dues peces que ens acompanyen, el 'Ball de Pere Joan Barceló' i la 'Marxa dels Trabucaires de Reus'. La mitja cobla La Patuleia amb el sac de gemecs, el flabiol i timbal ens aporta el so més tradicional. El Josep Maria Casas i la Misericòrdia Ruè del Barato, que han dissenyat i creat les indumentàries de tots els personatges de la partida. L'Albert Samarra, que ha ideat un escut per la colla a partir de la rosa de l'emblema reusenc del 1712. El nostre mestre armer, el Sr. Ferré, que ens cobreix les espatlles tècnicament i ens aporta la pólvora negra per fer petar els nostres trabucs. Als nostres padrins, l'Àliga de Reus i el gegant Carrasclet. A tots els que d'una manera o altra heu estat al nostre costat, una trabucada ben merescuda.

Visca la terra!!! BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!!!

Diuen que de fons s'ha sentit alguna veu discrepant que de forma poc elegant ha deixat anar algun improperi. La llibertat d'expressió ens permet que tots hi diguem la nostra, encara que sigui de forma anònima. Altres han preferit callar i obviar el que era evident. No ens sorprèn que els mateixos que de vegades organitzen taules rodones per tractar el pet d'una llufa a dalt del Montsant, ara estiguin callats i mirin cap una altra banda. A la majoria no ens ve de nou, allà valtros amb la vostra conciència. Majoritàriament hem rebut més felicitacions i ànims que altra cosa. Ens ha fet molta il·lusió ser anomenats al pregó del Sr. Jordi Agràs, president del Centre de Lectura. A tots el que esteu amb el trabuc, i també a tots els altres, una trabucada de pólvora negra, molt negra.

Visca la bona gent!!! BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!!!

Finalment a tots els meus companys i companyes trabucaires, els divuit trabucs que sortirem al carrer per la Festa Major. També els altres membres de la colla que ens aporten la logística i l'empenta per tenir èxit cada cop. Ara vénen els dies més emblemàtics per la nostra colla. Després de les primeres cinc sortides preparatòries, ara toca fer-ho de veritat. Ens veurem a l'anada i tornada de Completes la vigília de la festa. El dia de Sant Pere, fem les matinades galejades a partir de les set del matí. Al migdia, a l'actuació de lluïment al mig del Mercadal farem petar el tro gros. La solemne processó serà el nostre punt àlgid amb tot el seguici festiu. Un respecte absolut per tot el bestiari, balls, gegants, danses i altres elements del seguici reusenc, músics i sonadors. La nostra trabucada més sorollosa per tots valtros amb la nostra admiració mes sentida.

Visca la Festa Major!!! BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!!!

El mes de juliol ens tornem a trobar. Bona Festa Major de Sant Pere 2009.

Visca el Reusdigital!!! BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOM!!!

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (24)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Magí de les Timbales  05 de Juliol de 2009

Ball??? Quin Ball? Caminar, Cidar i Disparar i prou!

 jo crec que els trabucaries estan mal ubicats i que haurien d'anar al davant juntament amb els diables i els elements de foc, es simplement un motiu de seguretat, i pels que diuen que es un "ball", jo de moment de ball no n'he vist cap, només caminar cridar i disparar, a més per aquesta regla el "BALL de Diables també hauria d'anar darrera el Carrasclet, també es un ball, ells almenys ballen que els trabucaires de ballar res de res. Ah per cert i no cal tant de piloteig que igualment l'any que ve amb aquesta nova "reestructuració" de la festa us fotran fora del seguici com a altres! I si no temps al temps.

Ah!!! Per Cert no caigueu en la temptació de gastar-vos 100€ en el llibre de la festa Major perque es un robo. El llibre no val res de res!!!

jaume  03 de Juliol de 2009

És relatiu això del cost.

 Pere Ganxet, quant ens costa la gent que viu dels partits polítics, càrrecs de confiança, gent que els partits designen per ocupar càrrecs polítics..., i ningú en diu res, ni jo perquè crec que el joc democràtic es basa en això, perquè sino seria una regressió tot plegat. Doncs amb la cultura passa el mateix: que costa diners però és necessària per al futur d'un poble, i no dic res del rendiment econòmic i patrimonial que suposa. Seguint el teu criteri les Festes de San Fermín o les de Santa Tecla no serien possibles, molta enveja crec que és el que teniu alguns. I per cert, cap dels integrants d'aquests grups festius cobra ni una xavo, a diferència d'alguns que viuen de l'Ajuntament -o sigui, de tots-.

Peret Ganxet  03 de Juliol de 2009

Quant ens consta al ciutadans els TRABUCAIRES ?

 I la resta de grups "festius"
Mai ningu parla de diners...pero ara estem en temps de crisi, gent al atur, etc etc i l'Ajuntament es gasta els nostres diners, en festes i grups que no porten res de positiu

Seguidora dels Trabucaires de Reus  02 de Juliol de 2009

Permís d'armes i...

 Jo tinc certa relació amb alguns membres dels trabucaires i us puc donar quatre dades: 1) Tots els trabucaires tenen una llicència d'armes AE per la tinència i us dels trabucs. Per obtenir-la cal fer una sèrie de tràmits mèdics, legals i administratius. Els trabucs son considerats armes d'avantcàrrega, tot i que els trabucaires no disparen mai, només fan galejades amb pólvora a l'aire. 2) Apart de l'instrucció i la formació sobre tinença, manipulació de pólvora i altres coneixements tècnics més amplis, tots tenen una assegurança que cobreix les actuacions i possibles incidents. Mai ha passat res enlloc, però cal cobrir qualsevol eventualitat imprevista. 3) Les armes son homologades i amb la seva guia de pertinènça controlada pels cosos de seguretat a l'Intendència d'Armes local. Cada persona té cura de la seva arma, manteniment, neteja i us correcte. 4) Cada actuació està autoritzada per la Subdelegació del Govern, que demana amb antelació a les colles una sol·licitud concreta amb data, caractetístiques, recorreguts i participants a l'acte. Després de constatar que la proposta ofereix seguretat absoluta, Governació autoritza els membres de la colla ha participar de la festa amb les seves armes. Hi ha algun tramit més que jo no conec prou, però el cas és que podem estar tranquils amb el tema seguretat. A tot arreu els grups de Trabucaires son molt curosos amb aquest tema, i els de Reus també. Jo diria que inclus en el cas de Reus, estan una mica obsessionats amb oferir seguretat absoluta i total per a públic i participants. Un auxiliar porta una farmaciola per primeres cures en cas de cremades lleus als dits dels trabucaires, cosa força habitual. Un altre té cura de mullar el carrer si visualitza alguna caigua accidental de pólvora a la via pública. Els trabucaires porten la pólvora en un revolucionari sistema ideat per la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya. Aquesta polvorera ofereix el nivell més alt de seguretat en el transport itinerant i personal de la pólvora necessària per actuar al carrer. Aquí no estem acostumats als trabucaires, però en altres llocs tot el tema és conegut abastament per tothom. Llarga vida als amics trabucaires.

Reusenc a l'exili  01 de Juliol de 2009

Ben cert!

 La memòria fa males passades, però rectificar és de savis (diuen!), i és ben cert n.11 que a Vilafranca van davant de l'àliga! Però segueixo pensant que ocupen un bon lloc, en la meva modesta opinió.
Però també faré un incís, i és que no has d'escandalitzar-te pel fet que necessitin permís d'armes. És tan senzill com el fet que per poder utilitzar una arma d'avancarga (com el ball de Galeres, Serrallongues de Vilafranca i Tarragona, o els que siguin) és necessari tenir el permís, ja que són de veritat i són numerades. I tot i no haver voltat gaire, t'asseguro que tot ball que porti armes els seus portadors han de ser majors d'edat i han de tenir el permís d'armes. No deix de ser un formalisme legal. i a més t'hauria de donar més tranquil·litat saber que són aptes per fer el que fan.

TARRA&CO.  01 de Juliol de 2009

trabookaire's

 Ególatres,portians sota pali,IMAC cas d'en Benach,barretians petites de talla,records d'aventura,serrallonga's amb brillantina, reusencs de completes i semana santa i la resta foc per la boca,provincians de badall fluix,seguicis de caverna cultural,catalanet que vens al món una de les dues Catalunyes ha de gelarte el cor!!!BOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMMMMMM

marc  01 de Juliol de 2009

Cal ser rigurós

 Estimat somatent, opinar estar molt bé i és molt saludable, però cal ser rigurós amb el que es diu i no pretendre fer pseudohistòria. Cal contextualitzar els fets. Els creixements de què parles no van venir de la "mà dels reis". Són creixements fruit d'un context mundial, europeu i peninsular que possiblement s'haguessin donat igual amb l'altra dinstia. D'altra banda, aquests creixements es comencen a gestar durant la segona meitat dels segle XVII i que tindran continuïtat en el XVIII, a pesar de la guerra de successió.

D'altra banda, és ben cert que a Reus hi havia partidaris de Felip V, però la ciutat es va posicionar a favor de l'Arxiduc, un suport que va mantenir alllarg del conflicte, fet que li va valdre que l'arxiduc li concedís el títol de ciutat.

Somatent  01 de Juliol de 2009

VARIETAT

 Curiosament el creixement econòmic i demogràfic va venir de la mà d'aquests reis tan odiats. Ni tot és negre ni tot és blanc, ni tots éren botiflers ni tots partidaris de l'arxiduc. En la varietat hi trobem el gust.

Joanet  30 de Juny de 2009

Quina colla de perepunyetes que hi ha a Reus!

Doncs a mi em van agradar molt els trabucaires. Que si fan molt soroll! Que si salten les alarmes de les botigues! Que si fan por als nens! Quina colla de bledes...això és una festa popular,c...! i aqui no li agradi que es quedi a casa. Iniciatives com aquesta fan falta en aquest coi de ciutat i menys criticar a la gent que treballa per engrandir la nostra festa!. Curiosament, només critiquen els que no fan res! Per molts anys, trabucaires. Visca l'Arxiduc Carles i el Carrasclet!

jaume  30 de Juny de 2009

Doncs molt bé

 Doncs a mi si que m'agrada força, i és d'agraïr la feinada que han fet els germans Escoda per dinamitzar el seguici festiu amb els trabucaires; gràcies a idees com aquesta el seguici fa goig de veure, que fa pocs anys encara era la cosa més aturada que et podies trobar. A Tarragona si que fan una festa pagana com Déu mana, amb una disbauxa sense complexos i amb menys punyetes que les que demostren alguns guardians de les tradicions en els comentaris de més a sota, que us recordo que és una festa popular i per a que així sigui cal que sigui dinàmica i oberta a noves aportacions. I si cal millorar serà que no hi ha anys per a fer-ho!

Reportatges