Divendres, 29 de Març de 2024

Guerra al 'roaming'

El preu de les trucades i els SMS que s'envien des de l'estranger ha baixat un 80% per la pressió que exerceix la UE des del 2008

15 de Maig de 2014, per ACN
  • Un client consulta el seu telèfon mòbil

    ACN

Segons una enquesta recent de la Comissió Europea, el 94% dels viatgers limita l'ús del mòbil quan creua la frontera i 3 de cada 10 directament apaguen el telèfon. A més, un 30% dels usuaris assegura que no fa trucades quan està a l'estranger i un 25% no envia cap SMS. Pel que fa l'ús d'Internet, tan sols naveguen des del mòbil la meitat dels viatgers i només 1 de cada 10 envia correus electrònics amb la mateixa freqüència que quan està al seu país. El motiu té un nom, 'roaming', i podria tenir els dies comptats.

Els sobrecostos que cobren les operadores de telefonia per fer servir el telèfon mòbil a l'estranger "no tenen cap sentit en un mercat únic i són una bogeria a nivell econòmic", diu l'eurocomissària que s'encarrega de l'Agenda Digital. És l'holandesa Neelie Kroes, que fa temps que treballa per crear un mercat únic europeu de telecomunicacions i que gairebé s'ha pres la guerra contra les tarifes d'itinerància com una batalla personal.

A finals d'aquesta legislatura l'Eurocambra es va sumar a la causa i va aprovar suprimir el 'roaming' com a molt tard el desembre del 2015. Si la negociació amb els estats membres no hi introdueix canvis, a partir d'aquesta data fer servir el mòbil des de l'estranger costarà el mateix que quan som a casa. "El que passarà és que si estàs fora tindràs una tarifa, amb els mateix operador, i et costarà el mateix que si truques de Barcelona a Sevilla, de Barcelona a Madrid o de Bilbao a Càceres", explica a l'ACN l'eurodiputada popular Pilar del Castillo, que ha impulsat la normativa.

D'aquesta manera es posaria punt i final a una guerra que ve de lluny entre les autoritats comunitàries i les més de 200 companyies de telefonia mòbil que operen a Europa. Des del 2008, Brussel·les les ha obligat a baixar les tarifes de 'roaming' progressivament imposant-los un preu màxim per les trucades, els SMS i les dades que els clients envien i reben quan són a l'estranger. A principis d'aquesta legislatura els usuaris pagaven 43 cèntims al minut per fer una trucada i 19 cèntims per rebre'n. Ara paguem un màxim de 24 cèntims per trucar i 7 per agafar el telèfon. Els missatges de text han passat del 11 als 7 cèntims i la descàrrega de dades també s'ha abaratit fins als 0,45 euros per MB.

I aquestes tarifes, encara baixaran més d'aquí a un parell de mesos. A partir del juliol del 2014, trucar des de l'estranger costarà 19 cèntims, rebre una trucada en costarà 5, enviar un SMS costarà 6 cèntims i navegar per Internet des del mòbil, 0,2 euros per mega. A més, a partir d'aquest estiu els clients ja tindran dret a escollir operador sense canviar de targeta SIM quan viatgin per la Unió Europea per acollir-se a la tarifa més econòmica.

No obstant, la coses canvien quan les trucades es fan des de fora de la Unió Europea. Aquí Brussel·les no pot intervenir i les operadores tenen llibertat per fixar preus. I atenció, perquè segons un estudi de l'Associació Europea de Reguladors de Telecomunicacions (BEREC), Espanya té un dels 'roamings' internacionals més cars de tota la UE. Calcula que per rebre trucades quan som a l'estranger paguem un 360% més que la mitjana europea. Fer-les ens surt un 62% més car i els missatges ens costen 3 vegades més que als països veïns.

Les operadores, en contra de suprimir el 'roaming'

La CE afirma que les empreses de telecomunicacions perden uns 300 milions de clients amb el 'roaming' actual i que les tarifes d'itinerància també són perjudicials per les empreses. Segons Pilar del Castillo, no es tracta només d'un conflicte entre turistes i empreses de telecomunicacions sinó que "també afecta a les petites i mitjanes empreses que fan negoci a Europa". "Els costos són excessivament alts", lamenta.

Una opinió que no comparteixen les companyies de telèfon, que al·leguen que la supressió del 'roaming' els farà perdre diners i les obligarà a retallar inversions en noves tecnologies.

I més enllà de la itinerància, una altra normativa que busca unificar criteris dins la UE: a partir del 2017 tots els telèfons mòbils que es venguin al continent haurien de poder carregar la bateria amb el mateix model de carregador. L'objectiu és reduir costos, facilitar la vida als consumidors i protegir el medi ambient. Brussel·les calcula que amb un carregador universal es produirien 51.000 tones menys de residus cada any.

Espanya és un dels països de la UE amb l'Internet de banda ampla més car

A finals d'aquesta legislatura els eurodiputats també han aprovat mesures per evitar que les companyies de telecomunicacions alenteixin o bloquegin serveis de trucades o missatgeria gratuïta que els fan la competència, com ara Skype o Whatsapp, i per millorar l'Internet d'alta velocitat a tota la UE. Una connexió que, a Espanya, és molt cara. Segons Brussel·les, l'ADSL més barat que es pot contractar costa 38,70 euros al mes, quatre vegades més que a d'altres països de la UE. Espanya també està per sota de la mitjana comunitària en el nombre de llars que tenen accés a internet, però és un dels països líder en nombre d'smartphones connectats a la xarxa.

La CE també alerta que el 66% dels europeus no sap quina velocitat d'internet té contractada i que de mitjana, la connexió que reben a casa és un 25% més baixa del que anuncien les operadores. Per fer-hi front, el Parlament Europeu donarà més poder als clients per canviar de companyia si la operadora que tenen contractada no proporciona la connexió que promet.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics