Dijous, 28 de Març de 2024

Jordi Agràs: ‘Els infants, des de ben petits, han de començar a estimar els llibres’

22 d'Abril de 2014, per Enrique Canovaca
  • Jordi Agràs

    Cedida

Què l’ha portat a escriure un conte solidari?

En principi va ser un encàrrec de l’Ajuntament de Reus. M’ho van proposar i vaig acceptar el repte. I dic acceptar el repte perquè escriure un conte per a infants o joves és complex, és un públic molt sincer i agraït al qual no pots decebre. I, a més, havia de ser solidari. No volia que es pogués confondre solidaritat amb caritat, com sovint passa; el conte havia de parlar d’aprenentatge, de no discriminació i de compartir per totes bandes.

Què li sembla la iniciativa de l’ajuntament d’explicar el conte a les escoles?

Em sembla fantàstica. És una manera de rendibilitzar l’esforç de tots: de la Nuri Mariné, que ha fet uns dibuixos magnífics que posen cara i ànima als personatges, de l’Ajuntament de Reus, que ha tingut cura de l’edició, i de la meva feina com a autor. A més, la col·laboració amb la Universitat Rovira i Virgili ha permès que dos alumnes participin en el projecte i també se'l facin seu.

Què ha de tenir un llibre infantil per a agradar als nens?

Puc explicar-vos que havia de tenir un llibre per agradar-me a mi quan era petit. Ha de tenir uns personatges amb els quals et puguis identificar; ha de permetre fer volar la imaginació, no t’ho han de donar tot fet, has de poder decidir algunes coses per tu mateix; la història t’ha d’agafar i portar-te al lloc que l’autor ha creat i que tu acabes d’arrodonir amb les teves deduccions, concretant l’espai i el que hi passa; i si té uns dibuixos bonics com els que fa la Nuri, no pots demanar res més. Alguns d’aquests plantejaments també són els que aplico quan escric per a adults.

Què en pensa del moment que es viu a nivell cultural al Camp de Tarragona?

Si mireu la meva agenda comprovareu que és molt bo. Les entitats, persones individuals i empreses, així com les administracions han multiplicat els esforços de tota mena per seguir mantenint un nivell d’activitat i de qualitat ben alt. Som conscients tots plegats del moment econòmic en què vivim i, per tant, molts d’aquests esforços suplementaris es tradueixen en tasca de voluntariat d’un compromís i d’una qualitat altíssims. També hem de tenir en compte que determinades normatives com les de l'IVA no ens ajuden gens però que tot plegat fomenta el missatge positiu que, malgrat tot, no ens deixarem vèncer i seguirem treballant de valent per la nostra cultura i la nostra llengua.

Què s’ha de fer per motivar la lectura entre els nens?

Ja es fa molta feina i molt ben feta. A les biblioteques, a les escoles i en moltes cases, també. Els infants des de ben petits han de començar a estimar els llibres. En un món com el nostre en què la imatge i les tecnologies són presents a tot arreu cal seguir trobant el petit plaer de trobar-te amb les magnífiques històries que amaguen les pàgines dels llibres i que esperen que algú les descobreixi. Per tant, cal reforçar la bona feina que es fa, quan un nen o una nena descobreix el món dels llibres i la lectura la resta ja ve sol. No crec que hi hagi una recepta única però els elements que he exposat abans hi poden ajudar, especialment les imatges i els dibuixos per als més petits. I també animar els infants i joves que expliquin i escriguin les seves històries.

Com i on passarà la diada?

Començaré a Reus, a dos quarts de 10 del matí, a la plaça del Mercadal, explicant el conte: Un món esberlat, un món apedaçat, del qual parlàvem abans. A les 11, seré al Centre Sociosanitari Ciutat de Reus per compartir la lectura de textos de La veu em frisa, el projecte dels Serveis territorials de Cultura a Tarragona que porta la Diada de Sant Jordi a persones que no poden gaudir-la a peu de carrer.

Cap a migdia, de nou al Mercadal, participaré en l’homenatge a Joan Vinyoli i després aniré a la recepció d’escriptors locals que es fa a l’Ajuntament. A la tarda confio poder donar un tomb per les parades de la rambla de Tarragona i després aniré als actes de la Diada organitzats als Barris de Ponent, i a dos quarts de vuit, als actes de posada en funcionament de la Biblioteca Comarcal Carles Cardó, de Valls, al nou edifici de Ca Creus. A partir d’aquí, en funció de l’hora en què acabem, espero poder finalitzar el dia a la plaça del Mercadal, com cada any; a veure si encara arribo a temps de compartir castells amb els Xiquets.

Quin llibre recomana per Sant Jordi?

És molt difícil recomanar un llibre. Segur que hi ha un llibre per a cadascú; tothom té el seu llibre, sols cal triar i remenar per les parades i en cas de dubte deixar-se aconsellar pel bon criteri dels llibreters. Només cal que penseu en la gran quantitat d’obres d’autors locals publicades a les nostres contrades per comprovar que hi ha llibres per a tots els gustos.

Si me’n feu recomanar un de sol, atès que a Reus estem a l’Any Prim, en suggeriria un que ha esdevingut un clàssic: El General Prim. Biografia de un conspirador, del doctor Pere Anguera. Segons m’han dit és complicat de trobar, per tant potser caldria replantejar-se fer una nova edició, atès que és un text bàsic per a tots aquells que vulguin tenir un bon i sòlid coneixement  sobre el general reusenc i a més és molt agradable de llegir, com tota l’obra de l’enyorat Pere Anguera.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics