Dijous, 25 d'Abril de 2024

La reinterpretació irreverent de 'La Vicaria' a càrrec de Lluís Barba

L'autor trivialitza el significat de l'obra més internacional de Fortuny

28 de Maig de 2013, per Enrique Canovaca
  • Reinterpretació irreverent de 'La Vicaria'

    Lluís Barba

Representants de diverses religions, passatges de la història d'Espanya, com els afusellaments de Madrid, cambreres sense roba, representacions d'obres mundialment conegudes, domadors de circ, persones anònimes amb les seves càmeres de fotografia i alguna que altra representació local. No parlem d'un collage més, sinó de l'edició més contemporània del quadre 'La Vicaria', de Marià Fortuny, a càrrec de Lluís Barba. "No pretenc ofendre ningú", assenyala l'artista, qui creu que "s'han de desdramatitzar aquestes coses" i reconeix que el quadre "és irreverent i crida l'atenció".

El primer element que ressalta és el contrast entre les figures contemporànies, en color, i les antigues, en blanc i negre. A més, "col·loco a personatges famosos i la frivolitat que representen i totes les persones porten un còdec de barres". Amb aquest detall, Barba vol retransmetre la creixent insignificança de les persones "per a la societat capitalista, que ens acaba per convertir en simples números". "La societat està caminant cap a la deshumanització absoluta", rebla l'artista.

Una altra de les intencions de Barba és "la desmitificació de la moral religiosa, que encara ara dogmatitza els nostre discurs". De fet, el quadre de Fortuny té una base eclesiàstica important, que ara es veu transgredida per un discurs provocatiu i irreverent. Tècnicament, l'obra està realitzada amb a través de programes de retoc informàtics, però també de tècniques manuals per a pintar o ressaltar detalls importants dels personatges. Els materials són de llarga durabilitat, i segons explica, Barba tenen una vida mínima de quatre-cents anys.

Sota l'argument de "socialitzar" l'obra, aprofitant la celebració de l'Any Internacional Fortuny, la galeria Antoni Pinyol ha editat setanta-cinc còpies a mida real de l'obra, de 60 x 90 centímetres, que es poden reservar a un preu de 150 euros a l'espai artístic reusenc. La presentació d'aquesta irreverent reinterpretació es farà aquest divendres, a les 8 del vespre, a la galeria reusenca, amb la presentació del crític Joan Abelló i l'actuació musical de la soprano Anna Bernstein.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Ferran Sugranyes Liñana  28 de Maig de 2013

"La Vaqueria", una interpretació encara millor

Ja em perdonareu, però prefereixo "La Vaqueria", obra de l'artista Farum, interpretació de "La Vicaria" de Marià Fortuny, que participà a l’Exposició Humorística de Belles Arts (1895), organitzada pel Niu Guerrer, una societat barcelonina com Déu mana.
Això sí, si la voleu veure, haureu d'anar a Barcelona, al Museu Frederic Marès. Impagable!

ABZAME  28 de Maig de 2013

DESAFORTUNAT PERO L'IDEA ES BONA.

Es un signe de mal gust tan extraordinari que no mereix ni la opinió , per no tindre, no te ni gracia.Ara si el que busca aquest senyor Lluis Barba es protagonisme, Dons la se obra que empastifa la Vicaria, te prou merit per considerar-lo un treball, molt elaborat ,cuidat al màxim. M'ha agradaria poder veure algunes de les seves altres obres, per lo que pugui donar se si la seva "escola".