Dimarts, 16 d'Abril de 2024

'La trajectòria de l'educador', el reflex pedagògic de Joan Casals

Es tracta de la quarta de les cinc exposicions dedicades a l'artista vinculat a Reus

27 de Novembre de 2013, per Albert Sunyol
  • Carme Puyol i Albert Macaya

    Albert Sunyol

A l'exposició es poden veure les línies mestres del treball de Joan Casals sobre la plàstica com a llenguatge, a través del color, la forma, el traç i la introducció de referents de l'art en infància i l'adolescència, les narracions, l'observació i el treball interdisciplinari. "El que per molts artistes era una feina, per ell era una passió", ha explicat el comissari de l'exposició, Albert Macaya. La mostra recopila tot un seguit de documents, materials, i del dia a dia a l'aula. Un exemple d'aquestes vivències són dos dibuixos de galls, animals que Casals havia dut físicament a les aules perquè els alumnes poguessin plasmar in situ tots els detalls sobre paper.

“No es pot destriar el vessant pedagògic de la resta de la seva trajectòria artística, sempre va tenir un focus en la faceta didàctica i educadora a través de les arts plàstiques”, ha comentat Carme Puyol, coordinadora del projecte general. Puyol també ha ressaltat que l'obra de l'autor “s'emmarca en la generació de la història de l'art reusenca dels vuitanta, trencadora quant a conceptes plàstics i que va revolucionar els espais en que es feien mostres i exposicions artístiques”.

Nascut a Tarragona, el 1945, Casals fixà la seva residència a Reus el 1973, després de formar-se a l'escola d'art de Tarragona. Del 1974 al 1986 fou professor d'Arts Plàstiques al Col·legi la Salle. Del 1979 al 1980, va ser professor del taller de color de l'Escola Taller d'Art de Reus. Des del 1982, assessorà les escoles de primària del Priorat i el Tarragonès en l'àrea d'Expressió visual i Plàstica, en el marc del Projecte La Plàstica a l'Escola. Del 1982 al 1986 col·laborà assíduament en la secció d'art del Centre de Lectura de Reus. Fins a la seva jubilació, fou Coordinador Tècnic de l'Àrea de Cultura i Ensenyament de l'Ajuntament de Salou. Va ser guardonat amb el Premi Adquisició, l'any 2005, i el Premi Tapiró, el 2009. 

L'exposició, que es podrà veure fins el 20 de desembre, a la Fundació Privada Reddis, forma part del projecte Joan Casals. Cartografies de la memòria, que dóna a conèixer l'obra i la personalitat de l'autor, i succeeix a les tres anteriors: L'Art al Centre del Laberint (Museu de Reus); Universos Muts (Galeria Antoni Pinyol), i Scrypta. Cal·ligrafia, Escriptura i Paraula (Centre de Lectura). La primavera vinent es durà a terme la darrera mostra, a Cal Massó, sota el títol La generació dels 80. Joan Casals i Amics.

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics