El protocol estableix les directrius d'actuació en cas de possible assetjament en el si de la universitat, tot garantint la protecció de les dades de la persona denunciant i la mínima exposició de la presumpta víctima davant la comunitat. Gemma García, coordinadora de l'Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de la URV, ha destacat que es tracta d'un text "contundent" i "garantista", que possibilita l'obertura d'un expedient informatiu i, si és el cas, disciplinari i sancionador contra la presumpta persona assetjadora.
Aquest nou codi estableix la figura d'un instructor com a persona encarregada d'abordar la problemàtica, amb l'existència d'unes figures de referència -dos homes i dues dones- que conformaran unes unitats de suport i assessorament. Aquestes persones de referència seran les encarregades de rebre la denúncia, actuaran d'interlocutores i realitzaran un seguiment un cop finalitzat l'expedient. A més, s'incorpora la figura d'un pèrit -un psicòleg col·legiat amb experiència en la realització de peritatges d'assetjament-, que realitzarà un informe paral·lel per tal de garantir una plena objectivitat.
García ha destacat que el protocol garantirà el ple suport a les víctimes, dissuadir als possibles assetjadors i aplicar possibles sancions. Marisa Panisello, representant sindical del Comitè de Seguretat i Salut Laboral, ha destacat que el document compta amb el consens de tots els òrgans socials de la universitat. A més, ha recordat que l'assetjament perjudica la salut del treballador tant a nivell físic com emocional, i que pot derivar en una pèrdua de confiança, suposant un impacte negatiu també per a la mateixa institució.
Participació de la URV en dos informes europeus sobre violència de gènere
La URV també ha donat a conèixer aquest dilluns la seva participació en dos projectes europeus sobre la violència de gènere. El primer és Epogender, un projecte que pretén harmonitzar la directiva comunitària sobre les ordres de protecció per violència de gènere en els països membres de la Unió Europea. Està coordinat per la URV, juntament amb la UAB, la universitat de Szczecin (Polònia) i l'associació de jutges de Bulgària. La seva project manager, Laura Román, ha explicat que, a partir de l'anàlisi de la legislació de cada país, pretenen establir unes directrius base per garantir que una víctima que compta amb mesures cautelars sobre el seu agressor pugui seguir gaudint del mateix nivell de protecció si es desplaça a un altre estat europeu. El projecte, de caire plenament jurídic, té una durada de dos anys i, actualment, es troba tot just a l'equador.
D'altra banda, la URV també participa en el projecte Gap Work, que es proposa formar en violències de gènere uns 800 professionals que treballen amb joves. La seva coordinadora local a la URV, Bàrbara Biglia, ha destacat que encara hi ha moltes mancances en l'àmbit de la formació. Entre els reptes que ha fixat, hi ha el d'evitar reproduir els estereotips o el de simplificar la violència de gènere a la violència que un home exerceix sobre la seva dona. Gap Work és un projecte europeu d'investigació-acció finançat pel programa Daphne III de la Direcció General de Justícia de la Comissió Europea en la que participen també el Regne Unit, Italia, Irlanda, Hongria i Sèrbia.
La primera Jornada Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, que s'ha celebrat a la Sala de Graus del campus Catalunya, ha finalitzat amb la presentació del documental 'Podrías ser ella', de Víctor Merino i Isabel Salgado. El projecte és una denúncia de la violència de gènere feta a través d'entrevistes i cançons de grups musicals.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics