Divendres, 29 de Març de 2024

Les restes mostren l'existència del temple d'August a la Catedral de Tarragona

Caldrà un intens treball d'anàlisi per confirmar aquesta tesi

29 de Juliol de 2010, per ACN
  • Suposades restes del temple d'August

    ACN

  • Josep Maria Macias (ICAC), al mig

    ACN

Arran d'un projecte de prospeccions geofísiques realitzat el 2007, un grup d'arqueòlegs de l'ICAC i de l'Ajuntament de Tarragona van iniciar el passat 28 de juny la primera intervenció arqueològica a la nau central de la Catedral de Tarragona a la recerca de proves que evidenciessin l'existència del temple romà d'August. Un mes després -i segons les conclusions preliminars que han exposat els arqueòlegs aquest dijous- s'ha constatat l'existència d'un temple romà que presidia el recinte de culte del Fòrum Provincial de Tàrraco. La seva amplada ocupa tota la nau central de la catedral i gran part de les laterals, i es contempla que tenia vuit columnes en la seva façana.

Tot i això, caldrà ara un intens treball d'estudi per datar tots els elements trobats i poder verificar amb absoluta certesa que el temple trobat sigui el dedicat a l'emperador August. De totes maneres, hi ha una sèrie d'evidències, com que el temple sigui octàstil, amb vuit columnes, que ja apunten que així sigui. Altres indicis és que el temple està envoltat per una plaça porticada molt semblant a l'arquitectura del Fòrum d'August de Roma i s'han trobat parts d'escultures de marbre proconès, de Turquia, que es relacionarien amb l'estada de l'emperador a la ciutat durant l'hivern dels anys 122 i 123 dC.

Els treballs també han servit per corroborar les transformacions que va patir el recinte de culte al segle V quan se li van desmantellar totes les estructures arquitectòniques paganes. Entre les restes ha aparegut un mur datat del segle VI, un fragment de ceràmica d'època omeia del segle VIII i un fonament que hauria pogut servir als segles XIII i XIV per recolzar algun element provisional d'obres. Per últim, els arqueòlegs han pogut documentar que el paviment del terra de la catedral data del segle XIV ja que està fet amb pedra de Santa Tecla, Llisós i marbre de Carrara.

Des de l'ICAC i l'Ajuntament de Tarragona ja s'ha demanat al Capítol de la Catedral que de cara al 2011 es pugui iniciar una segona fase d'excavacions per l'eix axial amb l'objectiu de trobar la part posterior del temple. La directora de l'ICAC, Isabel Romà, ha destacat que 'avui és un dia històric per a l'arqueologia' i espera que 'no sigui l'última etapa' de la recerca d'un dels emblemes de la Tarragona romana.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigitla.cat temple d'august

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics