Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Mayor Zaragoza critica la reforma educativa 'neoliberal' en la seva investidura com a doctor honoris causa per la URV

L'exdirector general de la Unesco es mostra a favor del dret a decidir però avisa que caldria conèixer les conseqüències de la independència prèviament

31 d'Octubre de 2013, per ACN
  • Federico Mayor Zaragoza, moments després de ser investit

    ACN

Exministre d'Educació amb la UCD d'Adolfo Suárez i anteriorment rector de la Universitat de Granada durant els últims anys del franquisme, Mayor Zaragoza s'ha mostrat "molt preocupat" davant la reforma educativa "neoliberal" aprovada pel govern del PP. "Es volen fer lleis d'educació amb informes de la OCDE, que és una organització de països rics, res a veure amb l'essència educativa, que és formar ciutadans lliures i responsables. Em fa molta por és que en comptes de ciutadans volen que siguem consumidors, en comptes d'afavorir les activitats filosòfiques, artístiques i creadores, que fa educat un ésser humà, diuen que necessitem més matemàtiques i llengües" ha etzibat.

Lamenta que el govern espanyol no hagi consultat els pedagogs, mestres així com pares i mares per consensuar el model educatiu i se n'imposi un de nou, basat en els conceptes esmentats, que assegura rebutjar de ple. "Consulten institucions neoliberals en comptes de pedagogs", ha evidenciat. Per superar aquesta situació, ha proposat que siguin les universitats, així com les institucions científiques i de recerca en general, les que orientin i liderin una transició d'una societat basada en "la força i la violència" a una altra basada en "la paraula" i el diàleg.

Aquest ha estat un dels eixos del seu discurs d'investidura com a doctor honoris causa de la URV, el primer que es fa al Campus Terres de l'Ebre i especial per a l'homenatjat, atesa la seva vinculació familiar i sentimental amb Tortosa i el territori. Mayor Zaragoza, precisament, s'ha mostrat confiat que el potencial econòmic -especialment en el cap del turisme, ha recordat- i ambiental de les Terres de l'Ebre així com la URV com a centre universitari de referència puguin contribuir decisivament a materialitzar aquest canvi.

L'exdirector general de la Unesco tampoc ha eludit posicionar-se sobre el procés polític al voltant del dret a decidir de Catalunya i, en aquest sentit, s'ha mostrat partidari de la consulta. "M'agrada la manifestació popular i és molt bol", ha assegurat, partidari d'un "horitzó de plena identiat". Malgrat això, ha apuntat, caldria abans "saber el marc jurídic d'Europa i les Nacions Unides per saber si podem ser independents. Hem de saber quines serien les conseqüències perquè la sessió no està prevista per la unió Europea i les Nacions Unides"."Dret a decidir, sí, però s'ha d'estudiar molt bé abans", ha resumit, tot assegurant que, en aquest moment, les institucions catalanes "no estan ben liderades".

L'alternativa confederal

En aquest context, considera que existeixen "fórmules" alternatives que podrien garantir a Catalunya una "gran capacitat d'autogovern". Concretament, ha apuntat a la "confederació" amb l'Estat espanyol com una d'aquestes possibilitats, a l'estil dels Estats Units d'Amèrica, amb importants diferències legislatives entre cadascun dels estats i guardant aspectes com la moneda, el president o les lleis federals en comú. Aquest camí, sosté, podria tenir el seu punt de partida en una reforma del capítol VIII de la Constitució Espanyola que, segons ha assegurat, no va poder ser finalitzat pel soroll de sabres que emanava de les casernes militars durant el període de la transició.

Malgrat reconèixer que va aquesta transició va deixar molts assumptes pendents i que alguns requereixen canvis, Mayor Zaragoza assegura que llavors "es van fer moltes coses i va canviar la perspectiva del país". "Tot està per fer i tot és possible", ha dit parafrasejant Miquel Martí i Pol. "No era fàcil fer el que vam fer", ha assegurat, tot referint-se al seu paper concret, amb diversos càrrecs acadèmics durant el règim franquista, com una voluntat de buscar canvis i "influir en el sistema des de dins".

En clau local, l'exdirector general de la Unesco ha reconegut les dificultats que pot suposar per a Tortosa i les Terres de l'Ebre la seva declaració com a Patrimoni de la Humanitat, candidatura a la qual ja ha expressat obertament el seu suport. "Però si no hi ha llavor, no hi ha fruit", ha apuntat, tot demanant unitat institucional per tirar endavant una proposta que ha de plasmar documentalment la importància dels seus elements objectius naturals, culturals i històrics.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics