Divendres, 29 de Març de 2024

OME, 10 anys fent costat a la família i a l'escola

10 de Febrer de 2014, per Maria Dolors Sardà

L'Oficina Municipal d'Escolarització (OME), de Reus, va néixer com a experiència pilot ara fa 10 anys, concretament, l'abril de l'any 2004, juntament amb onze OME més d'arreu de Catalunya, i com a fruit d'un nou compromís dels ajuntaments amb l'educació.

Va ser amb la publicació del Decret de la Generalitat de Catalunya 252/2004, sobre l'admissió d'alumnes, que es va donar el tret de sortida a la possibilitat que els ajuntaments catalans participessin activament en el procés de baremació, en el d'assessorar i informar les famílies sobre l'oferta educativa en el municipi i en el procés en general d'escolarització dels infants.

L'OME de Reus és l'instrument de col·laboració entre l'Ajuntament i el Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per treballar coresponsablement l'escolarització i la planificació educativa en les etapes d'infantil, primària i secundària obligatòria dels centres públics i privats concertats.

D'ençà de la creació d'aquestes oficines, ara són seixanta-tres els municipis que disposen d'OME al seu territori i s'ha anat consolidant un servei de proximitat a les famílies i als centres educatius en què l'OME de Reus, al llarg d'aquests deu anys, ha esdevingut una peça clau com a portaveu i cogestor en l'àmbit de l'educació a la ciutat, fet que ha quedat palès en la priorització que han fet del servei els diferents governs municipals.

El proper mes de març s'obrirà un nou període de preinscripció en què prop de dues mil tres-centes famílies hauran d'iniciar els tràmits per sol·licitar una plaça escolar. Aquest és un moment àlgid en el calendari de la regidoria d'Ensenyament de l'Ajuntament de Reus. L'OME desplegarà tots els seus recursos per informar i acompanyar aquestes famílies en un dels processos més importants i, alhora, complexos, com és l'elecció de l'escola. Un cop acabada la preinscripció, l'Oficina Municipal es converteix en el principal agent en la tramitació de la matrícula viva i les sol·licituds fora de termini.

L'OME permet que l'Ajuntament de Reus disposi d’un observatori actualitzat de la realitat educativa. Al mateix temps, aquest servei desenvolupa un treball de tractament de dades estadístiques organitzat  i sistematitzat amb accés a eines de treball, com el programa d’admissió i vacants  de la Generalitat, que permet l’explotació exhaustiva de les dades a nivell de tot Catalunya.

La  Regidoria  d’Ensenyament necessita conèixer la realitat del territori per a poder planificar estratègies polítiques en matèria educativa. Aprofitant les sinèrgies de la proximitat i la perspectiva de globalitat que facilita el servei de l'OME, s'aconsegueix, altrament, escoltar els centres educatius i implementar les mesures de millora que el marc normatiu i els recursos existents ens permeten, escoltar la ciutadania, donar respostes, vetllar pel manteniment d'un cert equilibri i cohesió social, atendre i comprendre la diversitat social, cultural i econòmica de la població autòctona i de la que arriba a la ciutat, etc.  No obstant això, abordar totes aquestes perspectives d'intervenció solament es pot fer des de la rigorositat i la professionalitat.

Des de l'OME hem aconseguit un alt nivell de consens i col·laboració amb la xarxa escolar, tan pública com concertada. Treballem amb suficient entesa l'escolarització dels nostres infants mitjançant les comissions de garantia d'admissió,  en què l'Ajuntament  té un paper proactiu, actiu i de gestió directa, que ha anat evolucionant d'ençà de la creació d'aquesta oficina passant d'un perfil  col·laborador  a un perfil coresponsable. I, si abans he parlat d'entesa en l'escolarització, també vull fer palesa l'entesa en termes de planificació educativa mitjançant les Taules Mixtes de Planificació amb el Departament d'Ensenyament  de la Generalitat de Catalunya.

I des d'aquestes línies vull remarcar que el marc jurídic de l'Oficina Municipal d’Escolarització ens ha facilitat disposar d'aquests espais de gestió i coresponsabilitat i també ens ha permès portar a terme actuacions de cabdal rellevància per a la comunitat educativa, com ara la definició d'un sistema de zonificació en què la centralitat és la família, l'establiment de mesures correctives del frau padronal amb l'objectiu d'aconseguir determinades places escolars,  la implementació d'un circuit administratiu simplificat i abreujat de resolució de reclamacions, l'oferiment d'un servei centralitzat d'atenció, informació i assessorament de la població nouvinguda i de l'autòctona, la planificació educativa des de les Taules Mixtes de Planificació, l'assumpció de les competències delegades de l'etapa educativa de 0-3 anys, l'impuls de projectes de reequilibri escolar etcètera.

L’OME de Reus va molt més enllà de ser una oficina d’atenció al públic. És, sobretot,  un espai de gestió de les polítiques educatives del municipi, un ens de presa de decisions, una eina per a definir i ordenar el nou mapa educatiu de la ciutat de Reus, d'acord amb els canvis normatius, les noves realitats i els reptes que ens presenta la societat actual i un interlocutor per a tots els agents educatius. En definitiva, un servei consolidat i de reconeguda professionalitat que prioritza el treball amb les persones.

L'OME de Reus celebra el seu desè aniversari. Felicitats!

Maria Dolors Sardà és regidora d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics