Dissabte, 02 de Març de 2024

Discreció, confiança i procés

20 de Setembre de 2016, per Biel Ferrer

Hi ha fets històrics que il·luminen el present nítidament. Durant el setge de Barcelona del 1713-1714, el servei d'intel·ligència català havia aconseguit fer arribar al comandament borbònic enemic que la ciutat s'estava preparant per rendir-se. L'estratègia de l'engany pretenia que les tropes francocastellanes es confiessin i s'apropessin prou a la ciutat perquè l'artilleria catalana els pogués fer una mica de mal i d'aquesta manera els barcelonins tinguessin una oportunitat de trencar el setge. Quan la pobra gent que defensava la ciutat (que majoritàriament eren ciutadans, bona gent del poble) es va assabentar que l'alt comandament català "preparava la rendició", es va aplegar davant del govern català i va exigir que els diguessin si eren certs els rumors que els havien arribat des de les línies enemigues. Davant de l'esvalot de la gernació, que no es creia el que els deien els governants catalans (que la rendició no era pas certa), al final els caps militars catalans es van veure obligats a explicar l'engany que a fi de bé havien fet arribar a l'enemic i el perquè. I, és clar, els espies enemics que hi havia a la ciutat van trigar ben poc a fer-ho saber al comandament enemic.

Aquest interessant i alliçonador episodi històric, que els he pogut explicar a vostès gràcies a un bon amic de l'Alt Camp que me'n va fer esment, el narra l'historiador i arxiver Miquel Pérez Latre en un dels articles que va publicar, amb l'epígraf "Diari del Setge", al setmanari El Vallenc amb motiu del Tricentenari 1714-2014 (a partir, entre d'altres, d'una de les fonts més fiables de la historiografia d'aquell moment, la magna obra de Francesc de Castellví i Obando, Narraciones históricas) i que vostès poden (re)llegir, si els plau, aquí. L'episodi històric té, òbviament, moralitat per al present: siguem més pacients i confiem en l'alt comandament d'avui, en el president Puigdemont, en el govern de Junts pel Sí. Els nostres governants ens diuen el que ens poden dir, i dir més d'això comporta ajudar l'enemic; si no ens ho fiquem al cap, no serem mai independents i el procés esdevindrà inútil.

Una cosa semblant ens deia Joan Sales a la carta 47, datada a Madrid, diumenge, 28 de febrer de 1937, que adreçava a Màrius Torres a propòsit d'una altra guerra, la del 1936 - 1939: "Jo no tinc cap animositat contra ningú, potser ni tan sols contra l’enemic; voldria no ser res més que un soldat de Catalunya. M’haig de trobar, per la força mateixa de les circumstàncies, al costat dels qui estan al costat de Catalunya siguin qui siguin, sense aturar-me a fer escarafalls sobre el seu passat, les seves idees o els seus programes, que em poden semblar tan demencials com a tu però que en aquest moment no són més que detalls secundaris en comparació del perill que amenaça la nostra terra. Un soldat com jo no n’ha de fer res de totes aquestes coses que tu dius; ha de defensar el seu país i prou.
Tenim un govern legítim, que ens agradi o no. Allà ell amb la seva responsabilitat, que certament és terrible; sóc un soldat i prou." (Les cartes, les poden vostès llegir totes aquí)

Que el primer president independentista de la Catalunya autònoma "postfranquista"superi la qüestió de confiança del proper 28 de setembre i, doncs, que el procés avanci amb fermesa depèn d'això: de la discreció i la confiança. També és ben cert que sense el control popular els governs tendeixen a servir-se a ells mateixos i a oblidar compromisos adquirits amb els ciutadans, però a hores d'ara tenim prou evidències que el president Puigdemont mereix tota la nostra confiança: el Full de Ruta avalat per la victòria democràtica del 27S, l'està aplicant fil per randa el govern de Junts pel Sí. Perquè ara no és el moment de les malfiances ni de les ideologies, sinó de la discreció i de la confiança per poder culminar victoriosament el procés cap a la independència.

Biel Ferrer Puig és filòleg.


BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics