Divendres, 29 de Març de 2024

El futur està en les nostres aules

05 d'Octubre de 2020, per Tania Agudo

Tot just d'aquí a una setmana, farà un mes que vam donar inici al curs escolar. Un curs escolar que a Reus va començar amb moltes incògnites, molts interrogants i moltes carències. Una d'elles, sens dubte, és la manca de planificació que hi ha hagut entre la Generalitat i el tripartit municipal a l'hora de preparar aquest curs escolar. Una insuficient coordinació que ha provocat que els infants de la nostra ciutat hagin iniciat el curs sense beques menjador, sense espais necessaris on poder dur a terme les seves classes o sense el professorat necessari perquè molts grups de la ciutat deixin d'estar en sobreratio, entre d'altres.

La setmana passada apareixia en roda de premsa el regidor Daniel Recasens oferint places i parcs per fer classe en aquests espais. Ho feia gairebé tres setmanes després d'haver iniciat el curs escolar. Sorprèn, que els mateixos parcs que l'Ajuntament va reobrir sense haver netejat i desinfectat, ara s'ofereixin com un espai segur per l'alumnat. Sorprèn, també, que siguin els centres escolars qui hagin de demanar aquests espais a l'Ajuntament. El govern de JXCat, ERC i Ara Reus no coneix la realitat de cadascun dels centres escolars de la nostra ciutat per anticipar-se i oferir-se a les necessitats de cadascun dels nostres centres educatius? On està la capacitat de lideratge del nostre alcalde? No hi va ser present durant el rebrot de l'agost i no hi ha estat ara per liderar la tornada a l'escola.

El curs no ha començat com seria desitjable, però ara és moment de pensar en com ha de ser el futur. L'escola ha de ser un referent a la nostra societat, un referent dotat de recursos materials i humans que permetin una bona tasca educativa. Per aquest motiu, des del PSC de Reus, divendres passat vam presentar una moció amb vuit mesures per a un bon funcionament del curs escolar i foment de l'equitat. Estem contents perquè la nostra moció fos aprovada per unanimitat, però més ho estaríem si aquestes mesures s'haguessin dut a terme des del primer dia del nou curs escolar.

Com va expressar la gran pedagoga i exdiputada socialista Marta Mata en la seva publicació Per avançar en l'educació, "els educadors hem de caminar al davant, i quan apareix alguna cosa, o fins i tot abans que aparegui, hem de preparar els alumnes per allò que els vindrà a sobre". Aquest curs no serà gens fàcil per a la comunitat docent, però un cop més, estarem a l'altura de les circumstàncies. Ho vam estar al mes de març, quan vam haver d'adaptar-nos a les noves circumstàncies acabant el curs escolar del mode més òptim per als nostres escolars. Van ser unes jornades molt intenses, plenes d'aprenentatge, on tot el col·lectiu de docents ens vam ajustar de la manera més satisfactòria a les necessitats de cada grup d'alumnes, intentant sempre que tinguessin una formació continuada.

Durant aquesta crisi, la comunitat docent hem demostrat, un cop més, una gran capacitat d'innovació i lideratge per vetllar que cap alumne es quedi enrere. S'ha treballat de manera individual i col·lectiva per a trobar solucions i crear nous entorns d'aprenentatge a fi de "garantir una educació inclusiva i equitativa de qualitat tot promovent les oportunitats d'aprenentatge educatiu permanent per a tots i a totes", tal com manifesta l'objectiu 4 dels ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).

Noves maneres d'ensenyança. Nous mètodes de pedagogia escolar. Noves experiències. Els educadors hem caminat al davant, i quan ha sorgit algun desconcert, o fins i tot abans que aparegui, hem preparat els alumnes per allò que els vindrà a sobre. No obstant això, si quelcom tenim clar la comunitat docent, és que tot aquest aprenentatge ens va ensenyar molt i, per això, ara més que mai, sabem què necessitem. L'educació va més enllà de l'escola i per tant, cal comptar i col·laborar amb les entitats per treballar en iniciatives que confirmin una Ciutat Educadora.

Cal que tant el govern municipal com el de la Generalitat ens escoltin. Cal buscar la manera d'invertir en el que és necessari en educació per mantenir la qualitat. Cal diàleg i cal consensuar mesures per un bon funcionament del curs escolar fent valer la tasca dels docents. Perquè ara com ara, encara estem en sobreratio en molts grups escolars. Perquè ara com ara, encara hi ha moltes incògnites envers la comunitat docent.

Perquè la docència, és l'única professió que crea altres professions.


Tania Agudo és docent i responsable d'educació a l'executiva del PSC de Reus. Article escrit amb motiu del Dia Mundial dels Docents que se celebra el 5 d'octubre. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics