Dimarts, 19 de Gener de 2021

És el moment de la salut

02 de Juny de 2020, per Òscar Subirats

L’àmbit de la salut és molt ampli i s’hi intervé des de diferents perspectives i agents. Aquestes setmanes de gestió del coronavirus hem pogut veure el seu desplegament, el potencial i la importància d’una bona planificació i prevenció per afrontar crisis. Si hem pogut respondre a la pandèmia -que ho hem fet- és gràcies als equipaments, professionals i programes d'actuació que tenim, sent conscients que sempre es pot millorar i que la salut ha de guanyar protagonisme.

No estem al final d’aquesta crisi, però ara jo podem dirigir la mirada cap a les actuacions de futur, que han de tenir un propòsit clar: avançar cap a una ciutat més saludable. I és que només des del foment dels hàbits i la prevenció estarem més preparats per a possibles rebrots. El paper clau que la salut ha de tenir a nivell mundial queda recollit en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.

A escala europea, la UE s’ha marcat com a fita treballar les amenaces sanitàries que afecten més d’un país. És evident que en aquest punt cal fer autocrítica perquè durant aquesta crisi la coordinació no sempre ha estat la millor. Un altre dels objectiu de la UE és potenciar sistemes sanitaris dinàmics, que sàpiguen adaptar-se a situacions canviants.

Això sí que hem vist com passava. Hem vist hospitals transformant-se, centres d’atenció primària assumint noves funcions i també canvis organitzatius en residències de gent gran. A Catalunya, el gran objectiu marcat és integrar la Salut en totes les polítiques, ja que la Salut de cada persona està determinada per molts elements, molts d’ells situats fora del sistema sanitari.

És un objectiu ambiciós que s’està treballant intensament. I, a la vegada, també s’ha marcat un altre gran propòsit: fomentar un estil de vida saludable, sobretot per a les persones més grans. A Reus, gairebé un de cada cinc ciutadans i ciutadanes té més de 65 anys i la previsió és que d’aquí a una dècada sigui un de cada quatre.

És el moment de tenir molta més cura de la població de major risc. Encara més si tenim en compte que aquestes persones surten d’un confinament que pot haver accentuat les seves patologies prèvies i que ha forçat a tenir uns hàbits menys saludables. Per tant, cal estendre els programes que fomenten la vida saludable de manera integral: salut física i mental, nutrició, evitar la sobremedicació, participació social, etc.

És, en definitiva, el moment de la salut.

Òscar Subirats és regidor de Salut i Ciutadania de l'Ajuntament de Reus

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics