Dimecres, 03 de Març de 2021

La Biblioteca Digital del Centre de Lectura, una aposta pionera

28 de Febrer de 2017, per Xavier Filella

La Biblioteca del Centre de Lectura va ser la primera biblioteca patrimonial creada a Catalunya (l’any 1859) amb la voluntat de donar coneixement i ajudar a la alfabetització de la població en general i de la classe obrera en particular. Ara la biblioteca dóna molts serveis d’una manera, a més a més, molt eficient, i amb molts menys recursos econòmics que altres biblioteques, permet l’accés obert a importants sectors de la població, joves i grans.

El Centre de Lectura l’any 2013 va engegar una nova proposta: la 'Biblioteca Digital' , que integra tots aquells documents que per la seva tipologia comporten un tractament documental diferent als documents tradicionals en suport paper. La idea neix de la necessitat de mostrar d’una banda l’arxiu fotogràfic del Centre de Lectura, els documents gràfics i sonors que genera la pròpia activitat de l’entitat i altres programes i col·leccions que s’editen en format digital i en pdf.

En el lloc web s’hi allotja una magnífica col·lecció de goigs digitalitzats del fons donat per Enric Prats, les imatges de les més de 700 obres del fons d’art del Centre, les fotografies d’esdeveniments, l’àudio de moltes conferències i xerrades, el fons audiovisual amb la catalogació de 39 pel·lícules antigues, el fons de programes locals i, actualment, s’està ultimant la incorporació del fons històric sonor de Ràdio Reus que consta d’entrevistes, rodes de premsa, programes de l’emissora, plens municipals, entre d’altres interessants arxius i que va ser recollit gràcies al patrocini de la Fundació Privada Reddis.

La Biblioteca Digital del Centre de Lectura constitueix un nou sistema de gestió documental que complementa els fons catalogats en suport de paper i permet disposar de la integritat dels documents conservant-los, preservant-los i posar-los a l’abast dels usuaris de la biblioteca i de tothom. I tot això s’està fent a partir d’un programari lliure sense costos addicionals i comptant només amb l’esforç i dedicació del personal de l’entitat.
L’accés a la Biblioteca Digital, que actualment compta amb 12.122 ítems, es pot fer en obert a través de la web del Centre de Lectura www.centrelectura.cat que els darrers anys ha anat augmentant exponencialment les seves prestacions: es pot consultar el catàleg informatitzat de la biblioteca (estant informatitzats 200.000 dels 260.000 llibres catalogats) i sol·licitar reserves online, la Revista Digital del Centre de Lectura que incorpora articles, llibres digitals, audiovisuals, el Seminari La Tramontana i l’accés a totes les revistes anteriors del Centre de Lectura des de finals del segle XIX fins ara (amb connexió a 'RACO' Revistes Catalanes amb accés obert). A part de tot això es poden consultar altres informacions a través de la web, podent accedir al repositori  'Memòria Digital de Catalunya' en el qual la biblioteca té dipositats i on es poden veure, al complet, els incunables del fons de reserva i la important col·lecció de 29 llibres de gravats japonesos publicats a principis del segle XX per l’editorial Shimbi Shoin.

Xavier Filella és president del Centre de Lectura.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics