Dilluns, 27 de Maig de 2024

La regidoria de cultura, una vacant per cobrir

04 de Novembre de 2016, per Mariona Quadrada

Gent de Reus, us hem de comunicar que no tenim regidoria de cultura. De fet qui hagi vist les declaracions de la regidora Montserrat Caelles la setmana passada a Canal Reus, ja ho té clar.

No hi ha projecte per als propers 3 anys: qui dies passa, anys empeny, doncs…

De l’escola del Giny que havia d’esdevenir un centre d’ensenyament reglat d’arts gestuals i circ no se sap què se’n farà: “A l’espera de l’elecció del director nou del Trapezi”. És clar que com que un festival de circ com aquest no interessa, entenem que tampoc l’escola. Segurament perquè la cultura de carrer i la que traspassa fronteres i és popular es veu com a “cultura de nivell baix” i “no fa per Reus”.

I el gran tema: Reus, Capital de la Cultura Catalana 2017.

Aquí hem de subratllar que va ser la nostra formació qui va presentar la moció per a la celebració d’aquest esdeveniment, amb la intenció molt clara que ens serviria com a potenciador d’aquesta àrea, al nostre entendre, en caiguda lliure. Des de la regidoria, allò que s’ha tirat endavant és la contractació de persones que haurien de ser les executores del projecte. Tanmateix, som a principis de novembre i allò que ja hauria de ser públic, no sabem ni tan sols si està embastat.

Tampoc la previsió econòmica no estava clara a mitjans d’octubre i encara no en tenim notícia, ni els grups municipals ni les entitats a qui es va posar el caramel a la boca i, de moment, el tenen al pap.

I el que és més important: el contingut. Sabem en termes quantitatius que hi ha més de 170 propostes de les entitats o persones. En canvi, més enllà del títol, no en coneixem ni les raons ni els objectius.

En la mateixa línia, tampoc no trobem lícit que festivals, festes o esdeveniments, que ja se celebren com a cosa corrent any rere any, s’incloguin a la Capital de la Cultura com si fossin extraordinaris.

Per un altre cantó, la regidora de Cultura que diu que les entitats són les que han de proposar i fer i l’Ajuntament n’ha de fer l’acompanyament. A grosso modo hi podríem estar d’acord, a partir de la idea d’autogestió i de llibertat de decisió dels grups culturals de la ciutat. Ara bé, una cosa es deixar fer (o fer-ho veure) i l’altra no fer res. Ens temem, doncs, que més aviat es tracta d’un autèntic “feu, feu, que jo aquí terra deixo el jec”.

En resum una gran desorganització i cap mena de projecte estratègic de ciutat és el que està ocorrent a cultura, que sort té dels tècnics que van tirant endavant els projectes existents, pràcticament sense recursos ni propostes.

Mentrestant a Reus passen coses, moltes. Poesia, música, arts plàstiques, teatre…, es couen a les mans de grups de gent que es troba i s’ajunta per crear i gaudir al marge de la institució i sense cap reconeixement seriós per part de la regidoria, que s’estima més dedicar els esforços humans i econòmics a Promoció de Ciutat, la nineta dels ulls del govern, obviant la cultura o fent passar gat per llebre.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges