Dimecres, 24 d'Abril de 2024

La seguretat com a solució?

12 de Gener de 2015, per Joan Rueda

Des del mes de maig passat, quan un atemptat va posar fi a la vida de quatre persones al Museu Jueu de Brussel·les, la Unió Europea ha intensificat una feina que s'havia iniciat ara fa uns dos anys quan va detectar clarament que l'amenaça terrorista gihadista havia pujat un esglaó, ja que ara aquest fenomen s'alimentava també de joves europeus que havien anat a l'Iraq o Síria a entrenar-se i que tornaven disposats a tot. Els fets d'aquesta setmana passada a París acceleraran encara més el que la UE està preparant. De fet, des de fa uns mesos, el Parlament Europeu bloqueja un registre europeu de viatgers, una espècie de gran dossier amb accés a totes les policies i serveis secrets europeus on quedés registrat cada viatge de cada ciutadà europeu. A on has anat, amb qui, quant va durar, quant va costar, etcètera.

El Parlament creu que atempta contra la privacitat. Però ara tot indica que el veto saltarà pels aires. A mi, que no tinc res a ocultar, tant em fa que sàpiguen que fa uns mesos vaig volar a Alemanya, que ho vaig fer amb la família i que vaig contractar el bitllet per internet i el vaig pagar amb targeta. Ara, l'ús de dades en un Estat com el nostre fa dubtar... És obvi que els viatges dels, per exemple, líders socials del procés, serien usats com a propaganda política pel Ministeri de l'Interior. I també es restringirà encara més el que podem dur a l'avió.

Apunteu: si us oblideu de carregar el mòbil a l'hotel, no volarà, no fos cas que hàgiu substituït la bateria per un explosiu. Vist que hi ha 4.000 ciutadans amb passaport europeu que han anat a Síria i l'Iraq a combatre amb Estat Islàmic, algun d'ells veí meu, doncs tampoc m'hi posaré fort en contra. Ara, la seguretat és l'única solució?

Els joves que han marxat a Síria i l'Iraq no estan integrats. És la tesi de la nova fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal. No és cert. Estan tan poc integrats com els ni-nis que passen el dia al carrer o de videojoc en videojoc. Ni més ni menys. Han estudiat en escoles d'aquí, han anat al cinema i la discoteca aquí, han comprat al Zara i menjat al McDonalds, etcètera. Però, en un moment donat, es radicalitzen i són captats, sí, captats com les sectes, i marxen a preparar-se per a una missió superior, per al gihad. Han passat de xiular la Marsellesa a rebre entrenament militar a Síria.

No podem oblidar els interessos occidentals a Orient o el finançament dels senyors del petroli..., però aquí tenim molta feina a fer, almenys per generar barreres efectives que evitin aquest enlluernament per la violència sectària i els grups feixistes.

Joan Rueda és d'El PuntAvui.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics