Dilluns, 27 de Maig de 2024

Les flames del Camp de Tarragona

22 de Juliol de 2016, per Josep Z. Ferré

Aquestes primeres jornades d’estiu, dia per altre, llegeix-ho freqüentment als diaris digitals unes notícies que es repeteixen sovint,  relacionades amb incendis, per exemple: incendi de rostoll a tocar de l’Hospital Sant de Joan, a la urbanització, a la carretera tal, i així un llarg etcètera d’informacions d’aquesta índole.

Si una cosa es coincident en tots els casos,  és que tots són incendis periurbans. I d’aquí és d’on bé la meva indignació. Com a pagès, i persona que estima la terra, sindicalista que defensa una agricultura viva, produeix aliments, i que gestiona i ordena territori, crec que en primer lloc, que el culpable d’un incendi és sense cap mena de dubte, el piròman o el causant de la flama que el desencadena. 

Però,  en segon lloc, hi trobem molts d’altres de responsables, i aquí és on vol anar a parar la meva denúncia. Alguns, per no dir tots,  els responsables polítics del Camp no han considerat mai els terrenys agrícoles com el que realment són. Espais on s’hi pot desenvolupar una activitat, i tot el que s’hi realitza és també  beneficiós per a la societat, els pobles i ciutats que els envolten. Els pagesos del Camp, l’únic que han trobat en les últimes dècades ha estat entrebancs per desenvolupar la seva activitat, una crisi de l’avellana que en les últimes dues dècades s’ha fet desaparèixer més de 20.000 hectàrees de conreu, les quals han acabat essent abandonades i han deixat sense continuïtat l’activitat a explotacions que se’n derivaven.

D’altra banda, hi trobem d’altres afectacions o riscos sectorials, com són l’haver de patir el desmesurat esquarterament del territori a causa de les infraestructures que han estat promogudes amb molt poc respecte vers l’activitat agrària, la creixent proliferació de la fauna salvatge totalment descontrolada, la inseguretat pels robatoris i els actes vandàlics.

Dies enrere, llegia a la premsa que un company pagès se li fa molt difícil d’accedir a les terres que encara sembra a la vora de la ciutat de Tarragona, per la no existència del vial de servei preceptiu al costat de les autovies que havien d’haver construït en fer l’obra, o els veïns de la partida del Molinet de Reus que cada cop que plou  veuen les seves finques inundades per les aigües mal drenades del Tecnoparc.

Crec que seria molt diferent la situació, si els polítics de les nostres comarques haguessin defensat el territori de la mateixa manera que ho han fet amb el projecte BCN WORLD. Mentre que els habitants d’aquest territori tenim les vores de les nostres ciutats plenes de rostoll i de brutícia (aeroport, autopista etcètera), donant una  imatge que fa llàstima, una imatge ben galdosa als viatgers que ens visiten. Tot plegat, diu molt poc de la política que es fa des del nostre territori.

Bon estiu per a tothom i que sigui lleu!

Josep Z. Ferré és coordinador Comarcal de la Unió de Pagesos a al Baix Camp.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges