Dimecres, 03 de Març de 2021

L'Europa emmurallada i el sofriment dels refugiats

08 de Setembre de 2015, per Antoni Puig

No hi ha paraules per descriure el que està succeint en les fronteres d'Europa. La imatge del nen sirià trobat a la costa de Turquia, és només una de les moltes expressions violentes de la naturalesa salvatge del capitalisme. Els "valors europeus"; els "Drets de l'Home", la "carta de drets fonamentals de la UE " són paraules buides. La realitat és que Europa s'ha transformat en una de les regions més hostils del món pels immigrants, pels refugiats, pels estrangers. Lliure circulació de capitals (i d'armes) emmurallada per impedir la circulació de persones.

Sobre el paper, la UE ha construït la seva política migratòria a partir de tres principis: integració, lluita contra la immigració clandestina i acollida de refugiats. Però el paper ho suporta tot. La realitat és que la major part dels recursos s’han destinat a la lluita contra l'anomenada immigració il·legal i s'han oblidat de la integració i de l'acollida de refugiats.

Ara, els discursos dels governants no són altra cosa que les llàgrimes d'uns cocodrils prepotents i imperialistes que han bombardejat i espoliat durant anys les zones d'on ara vénen les víctimes. Ja no poden amagar més la seva total responsabilitat.

Les intervencions militars directes a Afganistan, Iraq i Líbia i indirectes a Síria, no es van fer per portar la "democràcia". Eren un intent de l'imperialisme dels Estats Units i els seus aliats a la regió per imposar una nova configuració geopolítica capaç de mantenir i ampliar el seu domini sobre tot el planeta. Els més cínics a l'hora de donar suport a aquest tipus d'accions imperialistes, són, alhora, els més hostils als immigrats i refugiats.

Hem de dir ben fort que el que els imperialistes estan fent des de fa anys a Síria, no té res a veure amb la intervenció "humanitària" i amb la democràcia. No ha fet més que empitjorar la situació en aquest país. Aprofitant el caos creat, els grups de "rebels" s'han multiplicat per captar els diners d'occident, i diversos grups islamistes reaccionaris han fet llur agost i han pogut dur a terme llur barbàrie.

Això és el que impulsa a milers de persones a arriscar les seves vides per escapar de les bombes i les atrocitats. Milers de morts, milions de desplaçats dins del país i als països veïns (Turquia, Líban i Jordània) des de l'inici de la guerra, és la conseqüència directa d'aquesta situació. Els refugiats sirians que arriben diàriament a Europa són una fracció de tot aquest crim. I Europa no és probablement l'àrea que absorbeix més refugiats sirians, iraquians o afganesos.

A la vegada, milers de persones creuen el Mediterrani per arribar a Europa i una part d'elles moren en la travessia. Molts parteixen de Líbia que segueix sent un país devastat pel conflicte armat que va incendiar occident i que tan cínicament es defensava des de les televisions, inclosa (o especialment) TV3 i fins i tot des d'alguns grups d'esquerra que aleshores van perdre l'enteniment.

Milers d'immigrants també estan fugint de la pobresa, especialment a l'Àfrica subsahariana. És precisament una regió on l'imperialisme ha jugat un paper devastador durant segles.

Els governants troben tota mena de pretextos, per negar a milers de persones el dret a circular pel territori. Aquesta prohibició d'accés és una de les principals raons per la qual augmenta el nombre de morts entre les persones que estan tractant d'arribar al continent europeu. És la política dels estats xenòfobs el que porta a les persones a arriscar les seves vides.
Hem d'obrir les fronteres immediatament i donar la benvinguda a tots els immigrants, sense restriccions; fugen de les guerres i de la pobresa. No hi ha altra manera d'acabar amb el tràfic de persones i sobretot amb la barbàrie dels morts.

Però les gents d'esquerres, a la vegada, hem de fer una altra cosa: accentuar el combat antiimperialista!

 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics