Divendres, 19 d'Abril de 2024

‘Mont-roig 1666’, una petita joia

11 de Març de 2015, per Isabel Martínez

Entre les novetats del camp de la història que sempre omplen la meva tauleta de nit fa unes setmanes que tenia pendent la lectura d’una obra petita, Mont-roig 1666, una història negra. Els fets del carrer de la Coma de l’historiador Eduard Boada. Al igual que l’anterior títol d’aquesta col·lecció anomenat L’aigua i la gent,  aquest llibret forma part de la col·lecció els Quaderns de la Pixerota que busca apropar al públic local petites recerques i monografies sobre temes d’interès històric de la nostra àrea. Petites joies nascudes de l’esforç d’estudiosos vocacionals  que -malgrat les dificultats editorials del moment- no abandonen la recerca historiogràfica més pròxima i ofereixen lectures interessants i molt assequibles per a qualsevol butxaca.

En el cas de Mont-roig 1666 l’autor recull i comenta un breu sumari processal custodiat a l’Arxiu Històric Arxiodiocesà de l’Arquebisbat de Tarragona que explica un fet simple de la crònica negra: la desaparició i ofegament en un pou d’una nena, Maria Sedó, al carrer de la Coma d’aquesta població del Baix Camp sembla ser que per part d’una veïna. Una tragèdia familiar motivada –aparentment- per una banal disputa entre la mare de la nena i l’autora del crim.  Tot i que els detalls d’aquesta mena de casos tenen sempre un rerafons truculent –vegi’s sinó l’excel·lent treball cinematogràfic “La isla mínima” que també parla de desaparicions i assassinats de joves en un entorn rural- el llibret de Boada serveix per contentualitzar en la seva justa mesura un succés del segle XVII en un poble relativament petit.

L’historiador, però, no es limita a l’exposició dels fets circumstancials sinó que aprofita per introduir i reflexionar aspectes com la presència de la mort i el dol en la història del municipi a través de les guerres, les epidèmies i tota mena de fets tràgics i accidentals. També contextualitza els mètodes de justícia d’aquella època així com la ubicació i topografia dels espais en què es va produir l’assassinat. És a dir, i tal com recull el pròleg de Josep Maria Sabaté, tot “un exemple d’història total” que busca relligar informacions sobre un espai geogràfic, Mont-roig, i la seva història que forma part de l’imaginari emocional de l’autor. En definitiva, una mostra interessant del que -amb pocs recursos i moltes ganes- es pot fer per recollir la història més pròxima al lector.

Isabel Martínez és periodista.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics