Dissabte, 28 de Novembre de 2020

Necessitem l’art jove

12 de Desembre de 2016, per Montserrat Flores

Aquestes setmanes hem pogut gaudir a la Sala Fortuny del Centre de Lectura l’exposició de la XX Biennal d’Art Contemporani Català. Hi trobàvem les obres de set joves artistes, menors de 35 anys, que treballen alhora sobre l’objecte que volen crear i sobre les relacions que hi estableixen durant el procés de creació. N’hem pogut gaudir gràcies a la col·laboració entre institucions, entitats i galeristes. La Biennal és una iniciativa que va encetar la Galeria d’Art Canals a Sant Cugat del Vallès, l'any 1977 i ben aviat va passar a ser coorganitzada amb l'Ajuntament de Sant Cugat i la Generalitat. Vint anys més tard, manté l'objectiu d'estimular i promoure la creativitat dels joves artistes visuals, posant especial atenció en els components d'innovació i

Experimentació. La mateixa Biennal es reivindica com un toc d’atenció dirigit a la societat a través d’alguns dels artistes joves més creatius.
Reus, un dels nou municipis per on itinera l’exposició, és present en aquesta Biennal. Perquè el Centre de Lectura l’acull i ofereix la possibilitat que els artistes joves de la ciutat i de l’entorn proper coneguin les propostes més actuals. I perquè la reusenca Aida Marin és una de les membres del jurat. Va ser ella mateixa qui va guiar la visita inaugural a l’exposició, mostrant el sentit que els artistes havien volgut donar a cada obra.
En els seus plantejaments, la Biennal recorda que la cultura necessita creadors, a més d’espectadors. I als creadors joves els cal un recolzament des de la base, per trobar els canals de relació i de difusió.

En aquest sentit, l'àrea de Joventut de la Regidoria de Participació, Ciutadania i Transparència de l’Ajuntament de Reus ha mantingut al llarg dels anys una línia modesta però continuada de suport als creadors joves a través dels antics programes Crear’t i l’Interruptor, oferint recursos i espais d’exposició a la ciutat, ja siguin equipaments o espais adients de la via pública. En l’actualitat seguim treballant per visibilitzar artistes en relació amb els temes que prioritzen els joves, en projectes d’intervenció a l’espai públic (podeu veure des de fa pocs mesos al Raval de Sant Pere el mural d’Arnau Casanoves que recull les propostes culturals del Consell Municipal de Joves de Secundària) i en propers festivals de creació que combinaran les arts visuals amb la música i altres manifestacions.

La creació artística és sempre necessària. Sobretot ens acompanya en els moments de més canvis, ja que l’art és l’espai de la incertesa i de la incomoditat. Per això, oferint possibilitats als joves creadors ens beneficiem com a societat: contribuïm a bastir un discurs artístic que oxigena i qüestiona la nostra realitat, la col·lectiva i la individual. La gran tasca de la Biennal, els equipaments d’institucions i entitats d’arreu del país i les més modestes iniciatives municipals de suport als artistes joves treballen en aquest sentit.

Montserrat Flores és regidora de Participació Ciutadania i Transparència.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics