Dijous, 28 de Març de 2024

Palestina, un relat des del terreny

23 d'Octubre de 2015, per Jesús Gellida

Amb el títol 'L’agressió sistemàtica d’Israel a Palestina' ha tingut lloc aquest 21 d’octubre una xerrada organitzada pel Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS) i el grup territorial de la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions a Israel (BDS). Una xerrada que ha sobrepassat l’aforament de la sala de graus de la URV on al voltant de 100 persones han escoltat i debatut sobre la situació del poble palestí.

La introducció l’ha fet Jordi Martí Font, regidor de la CUP a l’Ajuntament de Tarragona, el qual ha repassat algunes de les relacions del govern de CiU a la Generalitat, de l’Ajuntament de Tarragona i d’altres entitats públiques amb l’Estat d’Israel, així com d’algunes empreses del territori. Alhora Martí Font ha destacat la paradoxa del darrer govern convergent en votar en contra de l’autodeterminació de palestins, kurds i sahrauís mentre a Catalunya “impulsa” un moviment independentista. Finalment Martí Font ha argumentat en contra del relat polític i cultural  oficial que des de les facultats i els mitjans de comunicació convencionals es transmet a la ciutadania sobre aquests tema. 
Després ha estat el torn del Manu Pineda, activista pels drets humans i representant de l’associació lliure Unadikum que des del 2011 treballa a la franja de Gaza i Cisjordània oferint protecció física com “escut humà” a camperols i pescadors. Pineda ha contextualitzat la situació actual del poble palestí i les seves penúries diàries en temps de “pau” per després concretar la realitat en una de les darreres quatre grans intervencions militars israelianes, concretament la de 2014.

A partir d’aquí el relat de Pineda ha estat esfereïdor contant les seves pròpies vivències en un conflicte desigual entre opressors i oprimits en que més de 2.100 palestins van morir, on un 70% eren civils i molts d’ells nens i amb més de 11.000 ferits. Pineda ha relatat cruament la realitat que viu el poble palestí sota el bloqueig i el setge militar de les forces d’ocupació israelianes i ha estat molt clar i contundent en denunciar les complicitats dels governs europeus, espanyol i català amb el règim sionista d’Israel.

Pineda ha continuat argumentant amb tot tipus de detalls que Israel menysprea i vulnera els drets fonamentals de llibertat, igualtat i autodeterminació del poble palestí mitjançant una neteja ètnica, colonització, discriminació racial i ocupació militar. En aquests moments de la xerrada la ràbia, la impotència, la desolació i la tristesa eren sentiments que es palpaven a l’ambient de la sala, la qual cosa és confirmava en el torn de paraules.

Finalment, donant resposta a la pregunta de què podem fer des d’aquí, els ponents han argumentat a favor de la campanya de BDS contra Israel fins que acompleixi el dret internacional i els drets del poble palestí. Una campanya que va llençar el 2005 la societat civil palestina, en similitud a la que va tombar el regim d’apartheid de Sudàfrica, i que al Camp de Tarragona va prenent força gracies a un grup d’activistes conscienciats amb la causa palestina i sense oblidar el treball tenaç i continu que porta fent la Coordinadora de Tarragona Patrimoni de la Pau. 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  24 d'Octubre de 2015

Certament laberíntic!

Si ja resulta complicat i problemàtic parlar del tema català, endinsar-se amb anàlisis i opinions sobre els israelians pot resultar, presumptament, perjudicial i problemàtic. Els palestins, els kurds i els sahrauís, com a pobles més propers, estan a la llista negra de certs governs democràtics i no gens. Cap de les potències capdavanteres i la majoria que hi conviuen no volen fer res. Es barregen molts factors!