Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Refugiats

07 de Setembre de 2015, per Joan Rueda

El drama dels refugiats de guerra no és pas nou. L'arribada de milers cada dia a les portes d'Europa i la vergonya que ha provocat confirmar que els nostres governants no saben com gestionar aquesta crisi o, pitjor encara, no ho consideren prioritari l'han tornat a posar en primer terme. Com ja és habitual, la primera resposta ha estat de la societat civil, la mateixa que als poblets dels països de l'Est o a l'alemany espera els refugiats per donar-los aigua o el que sigui.

Els països europeus estan obligats, pel fet de ser membres de l'ONU, a acollir tots els refugiats provinents d'estats en guerra. Aquesta és una norma, una altra, de la qual l'Estat espanyol fa cas omís. En tot cas, les entitats i, sortosament, unes institucions, bàsicament ajuntaments, les més properes als ciutadans, estan posant fil a l'agulla.

Però cal no oblidar l'arrel del problema. Les guerres. I, en el cas sirià, el fet que la pèssima gestió de les crisis iraquiana i siriana per part d'Occident ha desembocat en un monstre, Estat Islàmic. Un grup feixista que aniquila poble a poble provocant la fugida dels seus habitants. Per tant, si la clau per posar fi als moviments migratoris obligats és que les persones puguin sobreviure en unes condicions òptimes als seus països d'origen, en aquest cas, la comunitat internacional no només està obligada a acollir tots els refugiats sinó també a combatre els feixistes.

No es tracta només d'acollir, és tracta també de preparar-se, amb l'ajut dels refugiats, i del seu govern a l'exterior, per reconquerir el territori perquè la gent de Síria o de l'Iraq pugui viure en pau. Ara, això ja és més complicat... i més quan alguns dels que més criden contra Europa per, certament, no haver sabut gestionar la crisi a les seves fronteres estan aprofitant, per exemple, per aniquilar el poble kurd. Aylan Kurdi us ho explicaria... però ja no pot.

Joan Rueda és cap de redacció d'El Punt Avui.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. Carricondo  08 de Setembre de 2015

I l'ONU que fa?

Evidentment totes les persones mereixen el màxim respecte i atenció però el cinisme dels estats, les multinacionals i les indústries d'armament és al·lucinant! Menys reunions remunerades, menys diners a guanyar i menys vendes d'armament si realment creuen en la importància de les vides humanes.