Dimarts, 23 d'Abril de 2024

Pérez considera 'legal' l'aval de Shirota i en 'dedueix' un procés polític

L'exalcalde socialista i els extinents d'alcalde Empar Pont i Eduard Ortiz, clouen tres dies de declaracions

30 de Maig de 2013, per Joan Marc Salvat / ACN
  • Lluís Miquel Pérez, acompanyat del seu advocat, Anton Aluja

    Joan Marc Salvat

  • Eduard Ortiz, acompanyat del seu advocat

    Joan Marc Salvat

  • Empar Pont (centre) als Jutjats de Reus

    ACN

Punt i seguit en el cas Shirota. Les declaracions de l'exalcalde socialista, Lluís Miquel Pérez, i dels extinents a l'alcaldia, Empar Pont i Eduard Ortiz, han culminat tres jornades de citacions al Jutjat d'Instrucció Número 3 de Reus. Des del dimarts, els catorze regidors en bloc de l'anterior govern tripartit estaven cridats a declarar per donar explicacions en relació a l'aval de 3 milions d'euros a l'empresa de capital mixt Shirota. Un aval concedit pel consistori l'any 2008 sota el mandat de Pérez i del qual se n'està estudiant qualsevol presumpte irregularitat.

La sensació generalitzada per als implicats en el procés és "d'absoluta tranquil·litat" i confiança en la seva innocència. Tant els advocats com alguns dels seus clients així ho han repetit al llarg d'aquests dies. El mateix exalcalde reusenc ho expressava aquest dijous a la tarda en els següents termes: "Tinc la consciència molt tranquil·la perquè el que he fet era pel bé de la ciutat i per a la seva promoció econòmica".

'Motius polítics' rere el cas Shirota

Tal i com ja va avançar Anton Aluja -lletrat de diversos càrrecs socialistes– dimarts, les persones citades a declarar intueixen més un procés polític que jurídic rere la investigació del cas Shirota. En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat Pérez: "No sé si hi ha un combat polític, però sí un interès polític partidari, això és evident. Suposo que estan en el seu legítim dret a fer-ho, però cal fer constar que és així". Per tot plegat, l'exalcalde ha desitjat que el "viacrucis" s'acabi al més aviat possible perquè té la impressió que el cas ha contribuït a què la ciutadania vegi els exregidors com a "delinqüents habituals".  

Pérez arribava poc abans de tres quarts de 5 de la tarda als jutjats. Acompanyat del seu advocat, Pérez ha manifestat que està "tranquil" i convençut de poder demostrar que el què va fer l'anterior equip de govern -PSC, ERC i ICV-EUiA- era "legal". L'exalcalde ha mostrat "Tot l'ànim de poder col·laborar amb l'administració de justícia".

Pérez troba innecessari citar a declarar a tot l'antic govern municipal

L'exbatlle reusenc no comparteix la decisió del jutge de citar a declarar els 14 regidors que integraven l'antic govern municipal tripartit. "Per a poder obtenir informació sobre l'aplicació adequada o no d'una llei administrativa mercantil, ja n'hi havia prou amb el secretari de l'ajuntament i amb mi, o amb el president de la junta general", ha lamentat.

Segons Pérez, la majoria d'exregidors no tenien un coneixement profund de l'aval. "En la reunió anterior a la junta general se'ls va explicar que era per a tirar endavant el projecte del Tecnoparc amb l'avinentesa d'uns recursos que venien del Ministeri, i que això era important per a la ciutat", ha detallat.

Poc abans de l'exalcalde, ha arribat als jutjats l'exportaveu i exregidora de Cultura d'ERC, Empar Pont, que no ha volgut fer declaracions. L'exprimer tinent d'alcalde del PSC, Eduard Ortiz, ha tancat la desfilada de regidors iniciada el passat dimarts.

La primera en declarar havia de ser Empar Pont, però aquesta s'ha negat a fer-ho en castellà i el jutge, que és de Lleó, ha hagut de cridar un traductor. Davant la dificultat de trobar-ne un, tal i com posteriorment ha detallat Pere Olivé, el lletrat de Pont, l'exregidora ha decidit declarar en castellà perquè tenia pressa degut a un compromís familiar. 

El jutge imputa almenys tres delictes als regidors de l'antic govern

A tots el regidors, el jutge els imputa, almenys els delictes de prevaricació, malversació de fons públics i un delicte societari. Tots  han de respondre per possibles irregularitats en la concessió d'un aval de 3 MEUR a Shirota, aprovat en un ple de febrer de l'any 2008 amb els vots en contra de l'oposició -CiU, PP i CORI-. 

Constituïda l'any 2007, Shirota Functional Foods (SFF), l'objectiu de la qual era la investigació en nutrició, la salut i els aliments funcionals, comptava amb una participació del 48% de l'empresa privada La Morella Nuts, mentre el 52% restant corresponia a administracions i institucions públiques: principalment, Innova, amb un 40%, tot i que també figuraven a l'accionariat Sagessa, l'Hospital de Sant Joan i la URV.

El procés va arrencar dimarts amb la compareixença dels membres de l'antic govern Teresa Pallarès, Misericòrdia Dosaiguas, Carles Salas, i Rosa Garrido -Josep Morató també estava citada, però no hi va assistir per malaltia-. Aquest dimecres va ser el torn de José Magrazó, Martina Garcia, Jordi Bergadà, Ernest París, Pilar Pérez i Joan Anton Verge, mentre que l'alcalde i els dos extinents d'alcalde Ortiz i Pont han estat els últims a comparèixer davant el jutge.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital Reus Diari Digital Eduard Ortiz shirota
reusdigital empar pont

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Qualsevol  30 de Maig de 2013

Democràcia amb censura i sense llibertat d'expressió.

No puc dir res