Dimecres, 03 de Març de 2021

Preparats per afrontar les dificultats d'una carrera musical

Els sis grups finalistes del concurs Reussona creuen que cal potenciar la música en directe a la zona

19 de Juny de 2013, per Anna Ferran
 • Components dels grups Second Trast, Cheslong Kings i Euler

  Anna Ferran

 • Poker's

  Cedida

 • Déjàbeat

  Cedida

 • Els Euler

  Cedida

 • Ivory

  Cedida

 • Second TRrast

  Cedida

 • Cheslong Kings

  Cedida

Pop-rock català, ska, reggae, rock, rap, hip-hop o blues. Aquests són els estils que defineixen els sis grups finalistes de la quinzena edició del ReusSona. Poker's, Euler, Second Trast, Cheslong Kings, Ivory i Déjàbeat actuaran a l'escenari de Barraques el dijous 20 de juny i el divendres 21 per aconseguir guanyar el concurs Reussona 2013. Alguns dels grups repeteixen experiència, ja que en edicions passades també havien participat, com és el cas dels Euler, o havien arribat a ser finalistes, com Second Trast o Poker's.

Novells o veterans al Reussona, tots veuen amb molt bons ulls el certamen ja que "et dóna més sortides i et permet arribar a més gent", afirma Sonia Soler del grup d'ska i reggae Second Trast. Joan Torné, del grup de blues i rock Ivory, creu que "és una bona oportunitat per a grups emergents". En la mateixa línia, Joel Prieto de Déjàbeat defineix el Reussona com "un aparador molt bo".

Emili Llamas, cantant de Poker's, explica des de l'experiència de l'any passat que "tocar a Barraques val molt la pena per la infraestructura tan gran i professional de l'escenari" i afegeix que "l'experiència està molt bé per a grups que comencen i que no acostumen a tenir l'oportunitat de tocar en grans escenaris". Totes les formacions comparteixen aquesta visió. Al mateix temps, però, creuen que "vint minuts d'actuació són curts", tal com afirma Pep Santacruz del grup de rock Euler.

Molts grups i pocs concerts a la demarcació

"De grups, n'hi ha molts a Tarragona, però l'oferta per fer concerts és fluixa", explica una de les vocalistes de Second Trast, Laia Pastor. "Hi ha una mancança d'espais ben habilitats", afirma Joel Prieto de Déjàbeat. En la mateixa línia, Annabel Folch, d'Euler, considera que "no hi ha massa llocs on poder tocar en condicions, amb un equip, facturant i tributant a la seguretat social. Has dedicat molt anys a formar-te com a músic i al final et diuen vine a tocar gratuïtament".

El malestar per les condicions que s'ofereixen en els directes també les comparteixen els membres del grup de rap Cheslong Kings. Ousman Bah Aznar explica que "ara mateix hi ha productors que et demanen diners per poder actuar" i reivindica més ajudes i iniciatives per potenciar les formacions musicals.

"Tarragona és la demarcació de Catalunya on menys es potencia la música", afirma Pep Santacruz, d'Euler. Raúl García, de Cheslong Kings, remarca les diferències que hi ha amb la demarcació de Barcelona i afegeix: "si aquí ens desenvolupem com a artistes és perquè nosaltres ens ho busquem".

El cantant de Poker's, però, compara el sector amb el de fa deu anys i veu que "ara ha canviat, hi ha més iniciatives i ha anat millorant". Joel Calvo, del grup de blues i rock Ivory, també creu que hi ha hagut una clara pujada en l'aposta pels directes, però el seu company de grup, Joan Torné, considera que "tot i així, és insuficient".

Per la seva banda, Joel Prieto, de Déjàbeat, considera que "el circuit pel qual et pots moure és petit" i creu que s'haurien de potenciar més circuits de concerts, tan a nivell públic com a nivell privat.

Visibilitat, la porta del camí cap a l'èxit

La gravació de maquetes o d'àlbums és el projecte futur que tenen tots els grups. Joan Torné explica que els premis del concurs són una bona font d'ingressos per finançar aquestes iniciatives. El primer classificat rebrà 1.500 euros, el segon, 900 i el tercer 600. Els altres tres finalistes rebran una menció especial de 300 euros.

Alguns dels finalistes s'han plantejat fer campanyes de micromecenatge per aconseguir finançament pel seus projectes, però "cal tenir més seguidors, perquè sinó és difícil que apostin per tu", explica Sonia Soler, de Second Trast. L'autofinançament i els diners que obtenen amb les actuacions són els principals ingressos d'aquestes sis formacions, amb els quals costejen les gravacions de les maquetes.

Ousman Bah Aznar comenta que "la publicitat te la dóna la gent, pots fer molts verkamis, però si no et coneixen, no arribes enlloc". El seu company de grup, Raúl García, afirma de forma contundent: "Actualment, hi ha grups a patades, i has de destacar en alguna cosa". Per aquest motiu, des de Cheslong Kings, creuen que "calen tècniques de promoció que ens permetin  guanyar públic". Joan Torné, d'Ivory, comparteix aquesta opinió i explica que "les sales de concerts no et proporcionen cap mena d'ajuda en la promoció, els cartells te'ls has de penjar tu".

Les sis formacions finalistes veuen amb bons ulls iniciatives com el Reussona, ja que és una bona plataforma de promoció. "Les condicions del concurs són molt bones, et dóna visibilitat i està ben organitzat", explica Annabel Folch dels Euler. Tots creuen que s'han de fer més iniciatives del mateix estil. En aquest sentit, Ousman Bah Aznar remarca: "Aquí tenim molts bons artistes i s'han de potenciar".

Grups finalistes


POKER'S

Estil: pop-rock català

Referents: The Beatles, Oasis, Muse

Procedència: Reus

IVORY

Estil: blues i rock dels 70

Referents: Jimmy Hendrix, The Police

Procedència: Tarragona

ELS EULER

Estil: rock, rock-metal

Referents: Led Zeppelin, Deep Purple

Procedència: Reus

DÉJÀBEAT

Estil: hip-hop, reggae

Referents: formacions de música negra dels 70 i 80

Procedència: Reus

SECOND TRAST

Estil: reggae, ska

Referents: The Paragons, Max Romeo

Procedència: Reus i Tarragona

CHESLONG KINGS

Estil: rap

Referents:  2Pac, Notorious B.I.G., Snoop Dog

Procedència: Reus

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital Poker's
reusdigital.cat Reus Diari Digital Déjàbeat
reusdigital.cat Reus Diari Digital Els Euler
reusdigital.cat Reus Diari Digital Ivory
reusdigital.cat Reus Diari Digital Second trast
reusdigital.cat Reus Diari Digital cheslong kings

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics