Divendres, 19 d'Abril de 2024

Preston: 'A Espanya hi ha un sentiment anticatalanista, a diferència del Regne Unit i Escòcia'

L'historiador creu que Catalunya hauria de cercar "aliances" a Europa davant l'immobilisme del govern espanyol

13 de Setembre de 2013, per ACN/ Redacció
  • Paul Preston ha opinat sobre el procès sobiranista català

    ACN

En una roda de premsa prèvia a la conferència inaugural del curs acadèmic, el reconegut hispanista anglès ha analitzat la situació de Catalunya just després de l'Onze de Setembre. Preston ha manifestat que "només cal pujar a un taxi a Madrid" per adonar-se del sentiment "anticatalanista" existent encara a la resta d'Espanya i ha defensat que la Generalitat hauria de pensar en buscar aliances "a fora" i "negociar alguna cosa a Brussel·les més que a Madrid" pel que fa al procés d'autodeterminació.

L'hispanista anglès ha comparat el cas de Catalunya amb el d'Escòcia, i ha reconegut que el cas català planteja una situació complexa. "A Gran Bretanya no existeix el grau d''antiescocisme' que existeix a Espanya d'anticatalanisme, perquè l'opinió generalitzada al Regne Unit és que, si -els escocesos- volen anar-se'n, és el seu dret. Aquesta qüestió no genera crispació i el simple fet que hi hagi un referèndum ho explica tot. Aquí, en canvi, la manca d'un referèndum és una crítica al nivell de democràcia espanyol", ha subratllat.

Paul Preston s'ha mostrat convençut que des de Madrid "no hi haurà progrés" en aquesta qüestió i ha assegurat que el tractament dels conflictes amb Gibraltar i amb Catalunya que fa el govern espanyol és "una manera d'amagar totes les acusacions de corrupció". "El tema de Gibraltar gairebé no ha tingut efecte ni ha estat important en la premsa britànica", ha il·lustrat.

Preston és actualment director del Centre Cañada Blanch d'Estudis de l'Espanya Contemporània de la London School of Economics & Political Science, i és un gran especialista en la Guerra Civil espanyola, del franquisme i la transició. Aquest divendres ha estat l'encarregat de pronunciar el discurs amb què es dóna el tret de sortida al període lectiu a la Universitat Rovira i Virgili, amb la conferència: "L'anticatalanisme dels rebels militars: de la batalla de l'Ebre a l'ocupació total del país".

El rector de la URV encara el seu últim curs en el càrrec

La inauguració del curs 2013-2014 a la URV ha estat l'última per al rector, Francesc Xavier Grau, ja que al maig haurà complert els dos mandats previstos com a màxim als estatuts de la institució i es convocaran eleccions. Grau s'ha mostrat "satisfet" dels resultats obtinguts els darrers set anys, en què considera que la URV ha assolit un bon nivell de qualitat i prestigi, i un elevat nivell d'impacte i de reconeixement internacional.

Durant la seva intervenció, el rector s'ha referit a la situació econòmica, i s'ha mostrat especialment preocupat per la política de beques públiques. En aquest sentit, ha advertit que si es produeix una "regressió" en aquest àmbit i s'endureixen els criteris d'accés a ajudes alhora que se segueixen incrementant els preus, es produirà una "inequitat" que colpejarà especialment les classes més desfavorides. "La societat no es pot permetre el luxe de no treure el màxim profit d'un talent que està uniformement distribuït entre totes les capes socials", ha lamentat.

D'altra banda, Grau s'ha mostrat confiat que la disminució del nivell d'inversió en recerca tant per part del sector públic com el privat sigui "conjuntural". "Les universitats són la base de recerca d'un país i cal que l'Estat recuperi el nivell d'inversió pública en investigació", ha afegit. Malgrat la preocupació per aquest fet, Grau ha constatat també que el curs passat els recursos captats a Europa van superar per primer cop els provinents de l'Estat.

Durant l'acte s'han fet diferents reconeixements a estudiants, professors i personal de la Universitat. La inauguració ha comptat amb les intervencions del president del Consell Social, Anton Valero, d'Antoni Castellà, secretari d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, i del mateix rector, Francesc Xavier Grau.

La URV va encetar el curs dilluns passat amb uns 14.000 estudiants. L'oferta es manté estable enguany, amb 39 estudis de grau, 49 màsters i 28 doctorats. D'atra banda, una quinzena de persones del comitè d'empresa de la URV han protestat a les portes del Campus Catalunya contra les retallades.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics