Dissabte, 20 d'Abril de 2024

El 10è Most suprimeix les degustacions, estrena un autocine i redueix l'aforament per sobreviure a la covid-19

El Festival internacional de cinema del vi i el cava viatjarà al Priorat a finals de novembre

28 d'Octubre de 2020, per ACN/ Redacció
  • Detall d'un dels cartells del Most 2020

    Cedida

Suprimir les degustacions del final de cada pel·lícula, prescindir dels tastos guiats, reduir l'aforament de les sales al 50% i avançar l'horari de la programació són els principals ajustos que ha hagut de fer el 10è Most Festival per tirar endavant del 5 al 15 de novembre enmig de la pandèmia de la covid-19. Per contrarestar-ho, la direcció estrena un autocine, crea uns 'packs' de degustació a casa i fomenta les projeccions familiars, mentre també incrementa els títols de la secció Brot. Tot un ajust que ha suposat dur el festival al "límit", segons ha reconegut el seu director, Xavier Fornos. "Estem davant una edició més cinèfila que mai perquè la situació ens impedeix portar la copa més enllà de la pantalla", ha lamentat. Del 27 al 29 de novembre, a banda, l'esdeveniment viatjarà al Priorat, segons consta al web.

La direcció del Most s'ha vist obligada a suprimir les copes de vi, un dels elements que més diferencien aquest festival internacional d'altres certàmens cinematogràfics. La crisi sanitària ja va dur els organitzadors a decidir anul·lar totes les degustacions posteriors a les projeccions, mentre el recent tancament de la restauració els ha induït a suspendre també els tastos guiats. "No podem crear espais de risc", apunta Fornos, també director del Vinseum (l'organitzador del certamen). Com a alternativa, el festival ha dissenyat un 'pack' de vins i formatges per a què els espectadors puguin fer les degustacions a casa, un cop acabi la pel·lícula, "dins la seva bombolla de convivència".

Hi ha 15 propostes diferents (equivalents a les degustacions que s'haurien fet a les portes de les sales quan acabessin les projeccions9 i es podran comprar a un preu de 20 euros. Una altra de les conseqüències de la covid-19 ha estat la reducció de les activitats complementàries, amb la supressió de diversos actes als cellers que habitualment col·laboraven amb el festival. Amb tot, la pandèmia també inspirat la direcció a obrir un autocine, "com una de les formes més segures de gaudir de l'espectacle cinematogràfic", ha destacat Fornos.

La projecció serà el 13 de novembre al vespre a l'aparcament de l'Auditori, i s'hi podrà veure 'Viernes 13'. Dins les fórmules per adaptar el festival a la pandèmia, el Most també ha seguit les passes de nombrosos certàmens que l'han precedit enguany i oferirà alguns títols a través de la plataforma 'Filmin'. En concret, hi haurà 21 propostes, tres de les quals seran de la programació d'enguany, mentre la resta reuniran una selecció de títols premiats durant les nou edicions anteriors del Most.

En el marc dels ajustos a què s'ha hagut de sotmetre el festival, la direcció ha recordat que el procicat limita l'aforament dels espectacles culturals al 50% i que el toc de queda impedeix allargar l'horari nocturn. Xavier Fornos ha apuntat que els últims anys havien atret 7.000 espectadors, i tem que les limitacions puguin generar "dubtes", de manera que preveuen una "reducció important" del públic per aquest 2020.

Un Most 90% cinematogràfic

Fets els ajustos a la vessant més vinícola del festival, el Most se centra en una edició on el 90% de la programació es focalitza a les pantalles. En aquest sentit, les seccions de concurs Brot i Collita reuniran 23 i 41 treballs, respectivament. En el primer cas, la direcció destaca l'increment de títols i de presència de propostes penedesenques, mentre que la secció Collita oferirà ficcions, documentals i anuncis de nou països diferents. En paral·lel, la secció Gran Reserva reunirà tres títols pre estrenats els últims mesos als principals festivals europeus i espanyols: 'Nuevo orden', 'Druk' i 'Driveways'. Els dos primers, avalats pels festivals de Sant Sebastià i Venècia.

Si els últims anys la programació s'arrodonia amb propostes d'un país convidat, aquest cop la direcció ha preferit oferir una visió més introspectiva i retrospectiva del cinema, centrant-se en Catalunya. Així, ha programat un petit cicle català amb 'Angoixa', 'Ponts de Varsòvia', 'Noche de vino tinto' i 'Vida en sombras'. Les quatre sessions seran presentades pels directors i programadors Àngel Sala, Esteve Riambau, Joan M. Minguet i Mònica Jordan.

Per últim, pel que fa a les propostes del mini Most, pensades per al públic familiar, aquestes van a l'alça i enguany la direcció amplia la programació a dos dies –els dos diumenges-, en col·laboració amb la Federació de Cineclubs de Catalunya i del Festival de Cinema i Discapacitat Inclús. Si bé Vilafranca del Penedès tornarà a ser l'epicentre del Most, es mantenen algunes projeccions de la secció Collita a altres municipis del territori, com Sant Sadurní d'Anoia, Olèrdola, Avinyonet del Penedès, Santa Margarida i els Monjos, Torrelavit i enguany també Sitges. Del 27al 29 de novembre, l'esdeveniment s'instal·larà al Priorat.

Si calgués suspendre el festival, ha dit Fornos, s'optaria per una "congelació" de la programació amb intenció de recuperar-la quan la situació de la pandèmia ho permetés.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics