Divendres, 29 de Març de 2024

Quatre de cada cinc joves que estudien FP troben feina

Un 50% dels joves que aturen la formació a l'ESO es troben a l'atur

26 de Maig de 2010, per ACN
  • El conseller Maragall visita els Programes de Qualificació Personal Inicial

    ACN

El 58,5% dels alumnes escullen cursar estudis de Formació Professional per vocació, perquè volen estudiar una professió en concret i exercir dins aquest sector. El 14,1% estudien mòduls perquè no tenien prou nota per accedir a la universitat i, per tant, opten per intentar-ho per aquesta via.

El 8,9% es matriculen en la FP perquè no van poder continuar els estudis de Batxillerat o Universitat (van suspendre). El 8,4% necessita començar a treballar com abans millor i la universitat ho allargaria massa. El 10,2% no sap perquè estudia FP. De les dades se'n desprèn que la gran majoria, quatre de cada deu, troben en aquests estudis una sortida que sacia les seves aspiracions professionals.

La tassa d'ocupació entre els joves que van deixar els estudis a la ESO és només d'un 50,2%. En canvi, un 72,7% dels que ho van deixar després de cursar un Grau Mig tenen feina. Dels joves que acrediten haver estudiat Batxillerat treballen un 71,6%. El percentatge més alt es dóna entre els que acaben un Grau Superior, d'aquests treballen un 83,2%. Queden exclosos d'aquest percentatge els titulats universitaris.

Les feines que troben els joves que només tenen la ESO els reporten un salari superior als 1.000 euros només en el 32,7% dels casos. Superen aquesta xifra el 56,4% dels que han acabat Grau Mig. Només la superen, en canvi, un 43,1% dels que tan sols tenen Batxillerat. El 71,6% dels que han cursat un Grau Superior cobren més de 1.000 euros. Els titulats universitaris també queden exclosos d'aquesta estadística.

Els alumnes que estudien mòduls de Formació Professional a Catalunya es mostren satisfets amb els coneixements adquirits en un 82,2% dels casos sondejats en el Grau Mig i en un 85,3% dels de Grau Superior.

El 63,4% de les empreses grans (més de 50 treballadors) consideren que la formació amb què acaben els joves és adequada. De les petites, en canvi, un 56,7% considera que aquesta és relativament adequada o inadequada. En aquestes també sobta una altra dada de l'estudi. La meitat encara valora més els joves experimentats en un determinat sector que els que arriben després de cursar aquests estudis. Entre les grans això canvia i un 73,1% opta per joves amb la Formació Professional.

Un dels punts més positius que es desprèn de l'anàlisi és que hi ha un alt grau d'ajustament entre els estudis d'FP i la seva incorporació al mercat. Un 68% dels de Grau Mig i un 74,1% dels de Grau Superior treballen en feines en les que existeix una relació 'alta' entre la formació rebuda i les competències requerides per realitzar-les.

La nota negativa se l'emporten els centres d'FP ja que l'anàlisi conclou que no gestionen prou bé els recursos de què disposen i detecta una "immobilitat" que els impedeix donar respostes a les necessitats del seu entorn. El secretari de Polítiques Educatives, Francesc Colomé, explica que el sistema educatiu català "és robust" i, per tant, encara "poc flexible".

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics