"Un alt percentatge dels individus que pateixen un accident cardiovascular presenten nivells de colesterol normal, un dels principals factors de risc d'aquestes malalties", assegura Roger Mallol a Reusdigital. A hores d'ara, ja existeixen evidències científiques que indiquen que "allò que necessitem saber d'un pacient a l'hora d'avaluar el seu risc cardiovascular és la mida i el nombre de lipoproteïnes que transporten el colesterol". I aquesta dada cabdal s'aconsegueix a partir d'un test creat pel propi Mallol, enginyer informàtic, i Núria Amigó, física.
Segons explica Amigó, els pacients amb trastorns metabòlics, com la diabetis, i les partícules "més petites", tenen un major grau de probabilitat de patir malalties cardiovasculars. "Aquest tipus de partícules traspassen amb més facilitat la paret arterial i poden derivar en arteriosclerosi", continua la jove investigadora, qui assegura que el nou test evita que "s'hagin de fraccionar els components de la sang, es pot fer en quinze minuts i té una aplicació al món clínic, a diferència d'altres tècniques actuals que s'utilitzen només per la recerca".
Mallol afirma que el test seria recomanable, en primer terme, als pacients amb trastorns metabòlics com la diabetis o la obesitat per ser "més vulnerables" a les malalties cardiovasculars, malgrat que no descarta en un futur poder fer una prova que sigui més generalitzable i que inclogui també a la població sana. "De fet, existeix una controvèrsia al voltant de pacients que s'haurien de tractar i que no es tracten i d'altres que sí ho fan però no ho necessiten", assegura el jove.
Millora del tractament mèdic
En base als resultats del test, un metge té més informació per a determinar si el tractament que està prenent el pacient és o no l'adequat, segons afirma Amigó. A hores d'ara, ja hi ha algunes guies clíniques, com la de l'Associació Americana d'Endocrinòlegs Clínics dels Estats Units que ja recomana fer aquesta prova en pacients amb diabetis.
Per tal de protegir i comercialitzar el test, els dos joves han sol·licitat dues patents a la Oficina Europea de Patents i han creat, recentment, l'empresa Biosfer Teslab, una spin-off de la URV que compta a amb el suport del catedràtic en enginyeria electrònica, Xavier Correig, el director de la unitat de lípids de l'Hospital de Sant Joan de Reus, Lluís Masana, i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
Estratègia empresarial
A l'espera de comercialitzar el test, l'estratègia inicial de Biosfer Teslab "és oferir la prova a universitats i centres de recerca de l'àmbit de les malalties metabòliques". En una segona etapa, els dos joves esperen poder llicenciar el test per tal que siguin els propis clients -laboratoris analítics- els que l'apliquin. Això sí, caldria comptar amb un espectròmetre de ressonància.
Mallol assegura que a Europa només existeix una empresa que hagi desenvolupat un test similar, i per tant, "la porta de negoci està oberta". "A hores d'ara estem buscant un conjunt de mostres prospectiu, per poder aplicar el test en dos mil o tres mil pacients que hagin desenvolupat malalties cardiovasculars i generar així un algoritme de predicció", manifesta el jove investigador, qui afirma que la vàlua de la prova "ja està demostrada" i "ara hem d'entrar al mercat".
El test pot servir a les farmacèutiques per millorar i crear nous medicaments que lluitin contra les malalties cardiovasculars i a empreses nutricionals, a crear productes amb propietats que les previnguin. Però, especialment, és força útil per a les unitats de lípids d'hospitals que tracten amb aquests pacients.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics