Dimarts, 02 de Març de 2021

Aigües de Reus detecta pràctiques enganyoses per vendre aparells de purificació d'aigua

Les principals víctimes són persones d'edat avançada que viuen soles

21 de Desembre de 2020, per Redacció
  • Imatge d'arxiu d'aigua de l'aixeta

    Cedida

L'empresa municipal Aigües de Reus ha detectat casos de pràctiques enganyoses que qüestionen la qualitat de l'aigua que se subministra als domicilis, amb l'objectiu d'induir a la compra d'aparells de filtratge que purifiquen l'aigua. L'engany es fa utilitzant sense autorització el nom de la companyia Aigües de Reus, i té com a víctimes principals persones d'avançada edat que viuen soles. La companyia ha detectat pràctiques similars els darrers anys a la ciutat.

Aigües de Reus ha rebut diverses queixes durant les últimes setmanes. Segons els afectats, els usuaris reben als seus domicilis la visita de comercials que afirmen representar Aigües de Reus; i en nom de la companyia, proposen una suposada prova sobre la qualitat de l'aigua, que és enganyosa en tots els casos, i que acaba amb la recomanació d'instal·lar un aparell de filtratge que ells mateixos subministren.

Com funciona l'engany?

Per fer la prova, els comercials se serveixen d'un kit que compara l'aigua osmotitzada amb aigua de l'aixeta. Mitjançant el kit, els comercials provoquen l'electròlisi de l'aigua de l'aixeta, d'una banda, i de l'aigua filtrada per osmosi inversa, d'una altra.
En fer l'electròlisi, l'aigua tractada per osmosi (pràcticament sense sals dissoltes i, per tant, amb molt baixa conductivitat), el corrent elèctric no circula i l'aigua queda inalterada. En canvi, quan es realitza la prova amb l'aigua de l'aixeta (amb sals dissoltes i una conductivitat més elevada), el corrent sí que circula i, com que un dels elèctrodes del kit és de ferro, s'oxida i produeix una gran quantitat d'òxid de ferro de color marró vermellós, visualment molt cridaner.

Aquesta substància no prové de l'aigua sinó del mateix elèctrode. No obstant això, els comercials, que tenen com a objectiu vendre l'equip d'osmosi inversa, expliquen a la ciutadania que el que observen és la contaminació dissolta que concentra l'aigua, cosa que és totalment falsa.

Aigua de qualitat

Aigües de Reus reitera que l'aigua potable que subministra compta amb tots els estàndards de qualitat. L'empresa municipal analitza diàriament la qualitat sanitària de l'aigua de la ciutat, la qual cosa implica que, al cap, de l'any es realitzen unes 24.000 determinacions analítiques, és a dir, que s'acaben avaluant fins a 24.000 dades que permeten "valorar amb precisió la qualitat del servei", apunta el consistori.

En qualsevol cas, el control de l'aigua per al consum humà està assegurada per l'autoritat sanitària corresponent i les dades i resultats d'aquest control es recopilen i es posen a disposició de la ciutadania mitjançant el web d'Aigües de Reus i el Sistema Nacional de Aguas de Consumo (SINAC), organisme dependent del ministeri de Sanitat, tot existint altres sistemes d'alerta i procediments de declaració de no aptitud de l'aigua de consum humà.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics