Divendres, 04 de Desembre de 2020

Aniversari en confinament

23 d'Abril de 2020, per Marià Arbonès
  • Reusdigital.cat es va posar en marxa fa 12 anys

    Reusdigital.cat

L'estat d'alarma per la Covid-19 ens impossibilita que enguany puguem celebrar l'aniversari com hem fet cada any, plegats a la paradeta instal·lada a la plaça del Mercadal, el dia de Sant Jordi. Llàstima, haurem de posposar la celebració per a una altra data, quan ens recuperem d'aquest malson. Ara bé, el fet de complir 12 anys ens obliga a referir-nos-hi en aquest atípic 23 d'abril.

L'aniversari ens agafa treballant des de casa, en un confinament que ens fa substituir la redacció i el contacte humà per un espai habilitat a la llar, el WhatsApp i el correu electrònic. Afortunadament, les característiques tècniques d'aquest tipus de periodisme ens faciliten desenvolupar la informació amb suficients garanties. El teletreball ja formava part de la nostra activitat quan havíem de respondre informativament fora de la redacció, però l'actual és una rutina nova en què participen molts components, i sempre en els mateixos metres quadrats. Toca adaptar-se, tenir paciència i positivisme, gestionar els estats d'ànim i pensar que es recuperarà l'estat de normalitat o, si és possible, un de millor. No m'aventuro a dir ni com ni quan.

La pandèmia ens ensenya, entre altres coses, a ressituar prioritats a la vida, i fa que els mitjans de comunicació siguem indispensables. El confinament i la Covid-19 generen molta informació i molt consum informatiu en mitjans ―sobretot digitals, ràdio i televisió―, i en el nostre cas s'ha fet palès amb un augment considerable de nous usuaris que ha conduït a un nou rècord d'audiència al mes de març: gairebé 100.000 usuaris. Gràcies per la confiança que dipositeu en nosaltres.

Tanmateix, l'aniversari ens arriba en un moment difícil. Ara, quan el periodisme és tan necessari, la crisi del coronavirus fa que els mitjans patim una important caiguda de publicitat, i, per tant, d'ingressos. Un problema sobrevingut que ens obliga a aplicar ràpidament solucions perquè ens afecti al mínim possible i que evidencia, com diuen molts experts del sector, que amb la publicitat no n'hi ha prou per fer que un mitjà digital sigui sostenible. El nostre futur es troba en els lectors? Ens fem la pregunta.

Resumeixo aquests 12 anys reconeixent que va valer la pena apostar per aquest projecte de comunicació de proximitat. Tot i els problemes que han sorgit i que sorgeixen, estem satisfets del treball informatiu que el nostre diari ha fet i fa i de la seva acceptació, sempre des d'un periodisme benintencionat i aliè a l'objectiu de tenir audiència a qualsevol preu. Segueixo reivindicant ―i no em cansaré de fer-ho― les bones pràctiques en el sector, les mateixes que el company periodista i professor Enrique Canovaca descriu en el seu llibre de publicació recent ‘El periodisme digital amb valor. Claus per a la sostenibilitat de la premsa’, que recomano. Canovaca proposa atendre a elements de valor ―rigor, transparència, honestedat, etc.― que són necessaris en els continguts i les estratègies empresarials per tenir credibilitat periodística. Em plau saber que hi ha aquesta visió en la docència universitària i que l'autor se'n va formar una bona part durant la seva estada al nostre mitjà. A Reusdigital.cat hem crescut volent fer bon periodisme, de la millor manera possible, tant per al nostre bé com per contribuir en positiu al debat constant que genera aquest tipus de premsa, que, tot i la seva gran implantació, encara genera dubtes o menyspreu.

Certament, aquests 12 anys han valgut la pena. La màgia d'aquest mitjà i del perquè hem arribat fins aquí rau sobretot en l'esplèndid equip humà, l'actual i el que hi ha hagut en etapes anteriors: redactors, fotògrafs, dissenyadors, correctors, articulistes, etc. Des de l'espai del Carrilet fins al pis de l'Òmnium, aquí juntament amb LANOVA Ràdio, han sorgit un munt d'impulsos ―molts de gent jove― que s'han adaptat perfectament a les característiques de la premsa digital. El periodisme és coneixement, però també vocació, passió, ganes d'aprendre i compromís, tal com nosaltres hem evidenciat en la nostra pràctica. Sempre amb un ambient d'amistat per fer de la redacció un bon lloc de treball i per compartir-hi més sentits de la vida.

Sabem que la col·laboració entre projectes periodístics amb elements en comú són més productius que no pas competència. Per això, aquest últim any hem impulsat l'intercanvi de continguts amb Infocamp, Tarragona 21, Revista Cambrils o Catalunya Plural. El nostre treball també es veu enfortit per la relació que tenim com a mitjà integrat a l'AMIC o la relació de germanor amb LANOVA Ràdio, amb la qual no parem de fer coses per animar aquest ofici i la cultura. Gràcies a tots ells per teixir complicitats amb nosaltres.

En l'apartat d'agraïments incloc els clients que confien la publicitat en aquest diari. Recordo que al començament de Reusdigital.cat, quan aquest model de premsa no estava tan consolidat, hi havia dificultats per fer entendre conceptes com “bàner” o “impressions”. Això ja no passa. Avui ningú dubta de la fiabilitat de fer publicitat a través d'internet. En l'evolució del mitjà hem hagut d'implantar nous suports i serveis de continguts per aportar solucions multimèdia a les necessitats publicitàries. En aquests anys els canvis i les millores que hem aplicat al nostre web han estat constants, atenent les exigències tècniques d'innovació de la premsa digital.

La Covid-19 ens ha aparcat projectes de tota mena que dúiem a terme i que reprendrem tan aviat com puguem. Ja us avanço que algun obrirà una nova etapa en aquest mitjà. Ara, però, a tots ens cal superar aquest present, ple d'angoixa i esperança, i entreveure un després que compleixi amb els bons pronòstics. Nosaltres hi serem. Cuideu-vos.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jordi Salvadó Rius  23 d'Abril de 2020

Per molts anys, equip!

En aquestes circumstàncies tan estranyes i especials, esteu fent una gran tasca informativa.
Per molts anys, equip del ReusDigital!