Dimarts, 20 d'Abril de 2021

Caballero defensa una proposta 'realista' de pressupost per al 2021: 122 milions, dels quals 8,5 són per a inversions

Preveu un increment de més de 3 milions en ingressos ordinaris i un pla de contingència davant la 'incertesa' que genera la covid

11 de Novembre de 2020, per Marc Busquets
  • Detall de la façana de l'Ajuntament de Reus

    Reusdigital.cat

"Un pressupost realista". D'aquesta ha descrit la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, la proposta de l'expedient dels comptes de l'Ajuntament per al 2021. En un context "incert" per les conseqüències de la pandèmia, ha assenyalat que tot plegat té l'objectiu de "garantir l'atenció als més vulnerables i generar activitat ecòmica". La partida total és de 122.672.022,65 milions d'euros, dels quals 8,5 es destinaran a un seguit d'inversions "potents" en diverses àrees que faran tiran endavant "projectes de futur" per a la ciutat. El govern sotmetrà el document a votació al ple del proper 20 de novembre.

Caballero ha exposat que el pressupost posa l'accent, sobretot, en despesa social". En aquesta línia, la regidora ha subratllat que el consistori és "solvent" i que està "preparat per poder atendre les persones que més suport necessiten". De fet, ha avançat que s'ha previst un pla de contingència d'1 milió, precisament per poder cobrir possibles necessitats en aquest camp davant "d'escenaris incerts que puguin aparèixer" per la covid-19. Amb tot, ha precisat, els comptes "mantenen els objectius que el govern ha establert al Pla d'acció municipal (PAM) del mandat". 

Caballero ha explicat que el pressupost de 2021 "es redueix lleument" respecte el d'enguany "per l'efecte" del traspàs de la gestió de l'Hospital Sant Joan a la Generalitat. Amb tot, ha argumentat que descomptant el que ha descrit com 'l'efecte Hospital', el pressupost tindria "un caràcter expansiu, amb un increment de 3,3 milions d'euros respecte el de 2020".

Ingressos

La regidora ha volgut destacar que els comptes preveuen un increment de 3,3 milions en el capítol d'ingressos ordinaris. "En conseqüència, mantindrem tots els serveis i ajuts vigents", ha dit. S'ha referit a la congelació de les ordenances fiscals i al fet que continuïn les bonificacions fiscals "de suport a la ciutadania i a les petites i mitjanes empreses". A més, ha recordat la reforma ja validada al ple, per "generar ocupació, captar noves empreses i fomentar l'habitatge protegit".

També ha anunciat que s'establirà un recàrrec del 50% de l’IBI sobre els immobles desocupats, "per dinamitzar el mercat de l’habitatge", i que permetrà l'ingrés d'uns 500.000 euros segons els càlculs de la regidoria d'Hisenda. El conveni amb la Generalitat en relació a l’IBI de l’Hospital, part seva, compotaria ingressos per valor de 700.000 euros. Finalment, Caballero ha apuntat que l’augment del 3% previst en la Llei de pressupostos generals de l’Estat en concepte de cessió de tributs estatals i la millora en els processos de gestió i recaptació garantiran nous ingressos al consistori.

Despeses

Del capítol de despeses, la regidora ha comentat que es contempla el reforç de la plantilla de la Guàrdia Urbana i "altres departaments municipals, en compliment dels compromisos laborals en l’àmbit del sector públic". Caballero ha apuntat igualment a l'increment de partides vinculades a tot allò relacionat amb a pandèmia, "com la neteja de les escoles públiques i les escoles bressol (600.000 euros), i l’adquisició d’equips de protecció per als treballadors municipals".

La titular d'Hisenda ha posat l'accent a una dotació de 600.000 euros més en ajuts directes a les famílies en situació d’emergència social. Es tracta d'una quantitat, ha detallat, que s’afegeix a la partida actual. A banda, i com ja s'ha comentat anteriorment, ha assenyalat que es destinarà 1 milió a un pla de contingència "per donar resposta a les noves necessitats que puguin sorgir davant les incerteses que planteja l'any 2021".

Inversions

Algunes de les inversions més destacades i que Caballero ha comentat passen, entre altres, per l'establiment d'una nova edició dels Pressupostos participatius per valor de 750.000 euros; per la redacció del projecte executiu del centre cívic Gregal (185.000 euros); per l'impuls del programa 'Jardins educatius' a les escoles bressol municipals (100.000 euros); i per la promoció de la primera fase del parc de lliscament i del complex Aquàtic (400.000 euros per a cadascun dels equipaments). Pel que fa a l'equipament i el mobiliari del futur Centre social el Roser, la inversió anunciada és de 111.000 euros.

En l’àmbit de l’espai urbà, Cabellero ha apuntat a un paquet d’inversions en matèria de seguretat, que inclou 136.000 euros per a la renovació de vehicles de la Guàrdia Urbana; 70.000 euros per a la implantació d’una nova fase del pla de videovigilància; i 125.000 euros per a l’adequació d'equipaments.

Pel que fa a la mobilitat, la regidora ha explicat que es desplegarà el Pla de mobilitat urbana i el Pla específic de la bicicleta (amb 100.000 euros); que es promourà la instal·lació de nous carregadors per a vehicles elèctrics (amb 80.000 euros); i que es contempla el cofinançament del projecte de carril bici fins a la urbanització Blancafort (amb 485.000 euros).

Sobre altres projectes, la titular d'Hisenda ha explicat que s'han previst 525.000 euros per a accions d'asfaltat, actuacions a les voreres, a les zones de jocs infantils, i al mobiliari urbà. També ha anunciat la realització d'un esstudi per "redefinir" el parc de Sant Jordi i incorporar un espai escènic a la plaça d’Anton Borrell (per valor de 40.000 euros).

L’execució de les fases 1 i 2 del projecte per fer de vianants el raval de Santa Anna (180.000 euros); la redacció dels projectes de les rotondes d’accés a la urbanització Mas Carpa i a urgències de l’Hospital Sant Joan (40.000 euros); o el cofinançament del projecte de condicionament del pont d’accés al barri Gaudí (amb 47.000 euros) són altres previsions del govern. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics