Dimecres, 17 d'Abril de 2024

Confiteria Padreny, dos-cents anys de dolçor a Reus

El comerç reusenc del carrer de l’Hospital compleix el bicentenari de la seva fundació

04 de Juliol de 2015, per Isabel Martínez
  • Marisa Capdevila Vallverdú i Glòria Vicheto

    Isabel Martínez

Amb la garantia de tenir enrere ja sis generacions de pastissers que avalen la seva trajectòria professional, l’antiga casa Padreny compleix dos-cents anys des que Josep Padreny va fundar-la en unes golfes d’un dels carrers de l’entorn del barri del Pallol de Reus. La fins fa poc mestressa de la casa, Marisa Capdevila Vallverdú, explica que, probablement, el negoci original es trobaria als carrers de Pujol o de Montserrat, molt pròxim a la botiga actual situada des de 1840 al carrer de l’Hospital, número 15. Capdevila, que es va fer càrrec del negoci quan tenia 28 anys, ha donat, recentment, el relleu empresarial a la seva filla, Glòria Vicheto.

Igual que els seus clients, els sabors relacionats amb una de les pastisseries més antigues de Catalunya són igualment diversos. Tot i així, Capdevila destaca com a productes estrella de la casa els panellets i menjar blanc que elaboren tot l’any, el torró de gema cremat, la pastisseria clàssica (bracets, borratxos,...) i els pastissos per a celebracions que són una de les principals demandes. A més, l’antiga responsable del comerç també fa esment de l’anomenat pastís de maig farcit de maduixa que van crear, inicialment, pel Saló de Maig de la galeria Anquin’s i que s’ha convertit en un dels referents dolços de l’establiment.

Com la majoria d’empreses del país, la nova responsable del negoci té per davant el repte de sortejar els efectes d’una crisi que “ha fet caure en picat” la demanda, segons Capdevila. Així mateix, també assenyala que “el pes de les franquícies” ha fet mal a un sector que “té moltes despeses si es treballa bé”. Al respecte de la plantilla de la pastisseria, el comerç té, actualment, un personal d’onze persones, la majoria d’elles amb una llarga trajectòria a la casa. Una fidelitat a l’empresa que es repeteix tant entre les dependentes -que són majoritàriament femenines- com entre els membres de l’obrador que, a l’inrevés, són homes.

Tot i que permanentment es fan inversions en el local i en la maquinària, Capdevila relata que la gran reforma de la botiga es va fer el 1992 per adequar a més de la decoració del local tota la secció de fred que tan important és a una pastisseria.

Malgrat la constància fefaent d’inici de l’activitat de la pastisseria durant la segona dècada del segle XIX, la primera documentació històrica que guarden els propietaris pertany als anys 1866 i posteriors. Es tracta, principalment, de documents relacionats amb reformes pluvials, permisos d’obres i subscripció d’hipoteques que mostren l’evolució d’un comerç que anava creixent i tirant endavant millores. Capdevila també recorda com, quan era jove, una de les antigues treballadores de l’establiment li relatava com s’havia col·lectivitzat el negoci durant la Guerra Civil.

Fa escassos mesos, la Confiteria Padreny va rebre, juntament amb un altre establiment reusenc, un guardó de la Generalitat de Catalunya. Concretament, es tractava d’una menció en la categoria d'establiments comercials de més de 150 anys.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics