Diumenge, 03 de Març de 2024

CSIF demana el tancament de les Comissaries Externes de Proximitat de la Guàrdia Urbana de Reus

30 de Novembre de 2021, per
  • Imatge d'arxiu d'un agent a la comissaria externa de proximitat de l'Aeroport

    Reus.cat

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), el sindicat més representatiu a les administracions públiques, exigeix el tancament de les Comissaries Externes de Proximitat (CEP) de Reus per "manca de mesures de seguretat i higiene per desenvolupar les tasques policials", en especial a la CEP número 8, situada a l’estació d’autobusos de la localitat, que és la que presenta "més deficiències". Fonts municipals consultades per Reusdigital.cat, al seu torn, han apuntat que les CEP es van obrir "amb l'informe de vistiplau del servei de Prevenció de Riscos Laborals de l'Ajuntament" i que "compleixen les mesures" corresponents. 

Va ser el 2015 quan es va posar en marxa el projecte de les CEP a Reus. Ja aleshores, segons ha relatat el sindicat en una nota de premsa aquest dimarts, es van posar en coneixement de l’Ajuntament "les escasses mesures de seguretat que existien en aquestes comissaries, especialment a la CEP 8 (estació d’autobusos)". Això, s'ha exposat, va originar la instal·lació d’un mòdul provisional per realitzar les tasques de CEP, "que tampoc complia amb les mesures mínimes de seguretat i higiene tant per a les persones que havien de desenvolupar la feina en aquesta ubicació com per als usuaris, sobretot després de declarar-se el nivell 4 d’alerta antiterrorista, a partir dels atemptats de Barcelona i Cambrils, l’agost del 2017, cosa que els sindicats ja havien comunicat verbalment, en diferents ocasions, tant a Prefectura com als responsables polítics del moment".

Amb la declaració de l’estat d’alarma a causa de la crisi sanitària, es van tancar les comissaries de proximitat fins a aquest passat octubre, quan "per sorpresa dels representants dels treballadors es tornen a obrir, sense pensar en cap moment en la seguretat de les persones que hi han de desenvolupar la feina", s'ha manifestat per part del sindicat. Davant d’aquesta situació, un delegat de Prevenció de Riscos Laborals de CSIF, membre de la junta de Personal i de la Guàrdia Urbana de Reus, "va posar en coneixement del seu cap la situació i, alhora, va sol·licitar una inspecció per part del departament de Seguretat i Salut de l'Ajuntament de Reus d’aquestes dependències".

"Sorprenentment", al mateix temps i segons s'ha apuntat al comunicat, al sindicat li va arribar un informe del Servei de Prevenció de Riscos Laborals del consistori, al setembre, just abans de la reobertura de les CEP. L'informe en qüestió, segons el comunicat, va resoldre que a la CEP 8, "pel que fa a l'adequació dels espais al RD 486/1997 de Llocs de treball, s'observava que falta netejar i desinfectar l'interior del mòdul, revisar , senyalitzar i penjar l’extintor, que el mòdul no disposa de serveis higiènics propis, i el més proper és el de l’estació d’autobusos, i que no disposa d’una sortida o recorregut alternatiu en cas de patir una agressió o amenaça per part d’usuaris externs". Això indica, segons CSIF, que les autoritats "van consentir la reobertura de les comissaries externes sabent que no complien les mesures oportunes establertes per llei". Al comunicat s'hi ha manifestat, igualment, que els fets es van posar en coneixement de la regidora del ram, Dolors Vázquez, el passat 9 de novembre, "de la qual no s’ha obtingut cap resposta".

Per tot plegat, CSIF va presentar el passat dia 24 una denúncia davant d’Inspecció de Treball de Tarragona, "per la inacció dels responsables de l’Ajuntament de Reus". El sindicat demana el "tancament cautelar i provisional" de totes les comissaries de proximitat "mentre no compleixin les mesures d’higiene i seguretat marcades per llei·.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Pepito de l'arena  30 de Novembre de 2021

Em repeteixo com l'all

Menys estar tancadets rebent denúncies i més voltar pel carrer. Els delinqüents no van a la comissaria a presentar-se.